TÉMA

Liam Fox

Je to ujetý hlupák, opřel se Trump do britského velvyslance. Londýn diplomata kvůli únikům neodvolá

Spor mezi Washingtonem a Londýnem ohledně uniklých depeší britského velvyslance se prohlubuje. Kim Darroch v nich nazval amerického prezidenta Donalda Trumpa „neschopným“. Šéf Bílého domu teď rozhořčeně diplomata označil za „velkého hlupáka“. Úřad premiérky Theresy Mayové se Darrocha zastal a na výzvy k jeho odvolání reagovat nemíní. Únik informací nicméně považuje za nešťastný.
9. 7. 2019|
Brexit

Třetí fiasko v řadě. Britští poslanci znovu odmítli dohodu s EU

Britští poslanci i napotřetí odmítli brexitovou dohodu s Evropskou unií. Pro smlouvu hlasovalo jen 286 zákonodárců, k přijetí bylo třeba 318 hlasů. Termín brexitu je nyní 12. duben. Pro dohodu, tentokrát bez politické deklarace o budoucích vztazích, zřejmě hlasovali i někteří euroskeptici. Labouristé mluví o „slepém brexitu“ a severoirští unionisté text dál odmítají kvůli irské pojistce. Šéf Evropské rady Donald Tusk svolal na 10. dubna mimořádný summit, Evropská komise očekává brexit bez dohody. Unijní vyjednavač Michel Barnier přitom tvrdí, že EU je otevřená i možnosti trvalé celní unie s Londýnem.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 16:25|
Brexit

Pokud britský parlament odmítne dohodu, ministr Fox dává brexitu poloviční šanci

V případě, že britský parlament příští měsíc odmítne sjednanou dohodu o podmínkách odchodu země z Evropské unie, vidí britský ministr obchodu Liam Fox 50procentní pravděpodobnost, že se brexit neuskuteční. Ministr to uvedl v rozhovoru s listem The Sunday Times. Listy The Observer a The Guardian zas informovaly o tom, že skupina konzervativních a labouristických poslanců chce prosadit odklad brexitu, pokud zákonodárci dohodu odmítnou.
30. 12. 2018|