TÉMA

Zora

Rumové pralinky po skoro 60 letech zmizí z obchodů. Olomoucká Zora je přestane vyrábět

Společnost Nestlé ukončí po 58 letech výrobu rumových pralinek. Cukrovinka začala z výrobního pásu olomouckých čokoládoven Zora sjíždět v roce 1965. Rozhodnutí stáhnout rumové pralinky ze seznamu čokoládových výrobků vedení Nestlé zdůvodnilo klesající poptávkou po této čokoládové pochoutce, řekla mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková.
9. 11. 2023|

Čokoláda, která je s Čechy už 120 let. Dříve se vánoční figurky dělaly ručně, dnes vše zastanou stroje

Zora je ženské jméno, které se vykládá jako „jitřenka“ nebo „ranní hvězda“. A jde také o název olomouckého podniku, v němž to už 120 let voní čokoládou, na které si pochutnávají lidé v řadě zemí bez ohledu na to, který letopočet se zrovna píše. Ročně se tady vyrobí na čtyřicet tisíc tun cukrovinek a pořád se vymýšlí nějaké nové. Co takhle dát si třeba čokoládu se sušeným masem?
25. 12. 2018|

Euforické nebo temné, ale vždy sváteční. Vánoce v letech, kdy se měnila historie

Píše se rok 1918, republika má šestinedělí za sebou a přichází první Vánoce. Zemi po válce sužuje hlad, všeho je nedostatek, vázne zásobování, všudypřítomná je touha po vyšších mzdách a po lepším bytí. Pondělí, středa a pátek jsou bez masa. Euforie z dosažené samostatnosti je ale silnější. A lidé svátky slaví, stejně jako v dalších pohnutých letech 1938, 1948 nebo 1968.
24. 12. 2018|