TÉMA

Damien Chazelle

Nové filmy od Polanského či Allena promítneme, rozhodli v Benátkách. Herecké hvězdy ale zastavila stávka

Bez původně očekávaných hvězd na červeném koberci začal jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Americkou účast hereckých osobností totiž zkrouhla hollywoodská stávka, kvůli níž nemohou propagovat své filmy. Soutěžit však budou nové tituly režisérů Davida Finchera, Sofie Coppolové, Agnieszky Hollandové nebo Rjúsukeho Hamagučiho. Mimo soutěž festival promítne i filmy Romana Polanského a Woodyho Allena. Kvůli obviněním režisérů ze sexuálních útoků se jejich nové filmy například nedostávají do americké distribuce či na tamní festivaly.
31. 8. 2023|

„Jedna velká šílená jízda.“ Tříhodinový Babylon sahá po filmových soškách

Brad Pitt, Margot Robbieová nebo Tobey Maguire představují herecké obsazení, na které láká nový americký film Babylon scenáristy a režiséra Damiena Chazella, tvůrce oscarového La La Landu. Komediální drama tento týden uvidí první diváci v zámoří, v Česku se pak objeví brzy po Novém roce.
21. 12. 2022|

Recenze: Astronaut je také jenom člověk. Příběh o cestě na Měsíc je ale božský

Mise Apolla 11, při níž lidská noha poprvé vstoupila na Měsíc, je jedním z největších úspěchů lidstva. Je neuvěřitelné, že o této výpravě dosud nevznikl pořádný film. Snímkem První člověk nyní chybu napravuje oscarový režisér Damien Chazelle, který se tak poprvé výrazně odklání od filmů postavených na hudbě, jako byl La La Land. Dobytí Měsíce pojal jako lidský příběh Neila Armstronga. Film tak není jen ódou na NASA, ale vypovídá o křehkosti člověka, který nebyl stvořen pro vesmír.
8. 10. 2018|

Hvězdný Ryan Gosling jako astronaut Neil Armstrong pošle Benátky do vesmíru

Hollywoodská hvězda Ryan Gosling jako astronaut Neil Armstrong zahájí letošní filmový festival v Benátkách. Pětasedmdesátý ročník přehlídky si na úvod vybral novinku oscarového režiséra Damiena Chazella První muž. V předstihu tak připomene 50. výročí od přistání Apolla 11 na Měsíci.
24. 7. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Režisér La La Landu zamířil do vesmíru. Goslinga posílá na Měsíc

Teprve třiatřicetiletý režisér Damien Chazelle má slušně nastartovanou kariéru. Zatímco ve svém minulém filmu dal šanci hollywoodskému muzikálu, za což byl oceněn režijním Oscarem, ve filmu První člověk se pouští rovnou do vesmíru s příběhem Neila Armstronga.
9. 6. 2018|