Málaga – tropická krása s příchutí Picassa

Přemýšlíte, kam vyrazit na letní dovolenou a neradi byste ji strávili jen na pláži? Ale zároveň si říkáte, že i kousek toho moře přeci jen přijde vhod? Pak rozhodně vyražte do Málagy –andaluského letoviska takřka na dohled od Gibraltaru. To se totiž nechlubí jen kilometry slunečných pláží, ale dokáže ukojit i poznání chtivé návštěvníky. Málagu totiž zdobí antické, křesťanské i maurské památky. Město je ale také Mekkou milovníků moderního umění. Narodil se zde totiž malíř Pablo Picasso.

Od všeho trochu – tak lze ve stručnosti popsat Málagu. Město založené v 7. století před Kristem Féničany se může pochlubit ruinami antického divadla, ale také třeba výstavními maurskými pevnostmi. I když přinejmenším jedna z nich čistě maurská není. Alcazaba je původně starobylá římská pevnost, Mauři ji k obrazu svému přestavěli z větší části 11. století.

Dnes jsou obě pevnosti nespornou dominantou města. Na pahorku, který se zvedá z rovné linie pobřeží, se tyčí jako kamenná čepice. Zvláště v letních měsících se při výstupu na návrší pěkně zapotíte, odměnou vám ale budou nádherné výhledy na město. Obzvláště fotogenická je z návrší býčí arena. Nejhezčí pohled na Málagu se pak návštěvníkům otevře z hradu Gibralfaro, který byl v 8. století k Alcazabě připojen. Hrad obklopuje prstenec hradeb, které skýtají nádherné výhledy do všech stran – na moře, město i kopce, jež ho obklopují.

Býčí aréna
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

Alhambra v malém a klidném

I když má Alcazaba starší kořeny, Mauři se na jejím vzhledu silně podepsali. Zdobí ji typické arabské lomené oblouky a podobně jako v klenotu maurské kultury ve Španělsku – v granadské Alhambře – i tady přichází ke slovu dokonalá souhra kamene a vody. Nádherné průčelí maurského paláce se mihotavě zrcadlí ve vodní hladině, voda dává Alcazabě mystický nádech. Její role v maurských palácích přitom není jen estetická, ale i praktická -ochlazuje horký vzduch španělského jihu a poskytuje vláhu zeleni, která celou pevnost odívá do pohádkového hávu. Zvláště dámy si možná budou při procházce Alcazabou připadat jako šípkové Růženky nebo Šeherezády z Pohádek tisíce a jedné noci.

Co do velikosti se sice Alcazaba nemůže granadské Alhambře rovnat, přesto ale má minimálně jednu neskonalou výhodu: vstupenky nemusíte rezervovat dlouhé měsíce předem, prostě přijdete a jde si palác prohlédnout. Navíc si dost možná budete moci vychutnat kouzlo maurské architektury nikým nerušeni, stranou davů turistů.

Džungle i antický amfiteátr přímo u paty pevností

Alcazaba a Gibralfaro sice tvoří dominantu Málagy, nejsou ale zdaleka tím jediným, co může andaluské centrum obchodní plavby i turismu nabídnout. Vydáte-li se z pevností směrem k moři, zjistíte, že přímo u paty návrší se rozkládá překrásný park a zahrady (Parque de Málaga a Jardin de Pedro Luis Alonso). Při pohledu do parku si budete připadat, jako byste koukali otevřeným oknem přímo do džungle. K vidění jsou tu exotické rostliny i ty, které často v květináčích zdobí nejeden obývák v české kotlině.

Park a zahrady ale nejsou jediným zajímavým místem, kam se může turista po návštěvě Alcazaby a Gibralfara vydat. Pokud mu historie ještě nestačila, stačí seběhnout z kopce směrem na městské centrum. Hned u paty kopce s pevnostmi ho přivítá římský amfiteátr. Ten je jednou z nejstarších památek v Málaze. Pochází z 1. století před Kristem, vystavěn byl za vlády císaře Augusta.

Římský amfiteátr tvoří pomyslnou bránu do městského centra. Kameny dlážděné ulice vás dovedou k mohutné katedrále, která je dalším významným historickým pokladem Málagy. Stavba katedrály začala v roce 1528 a trvala více než dvě a půl století. Díky dlouhému období výstavby zdobí katedrálu prvky hned z několika uměleckých slohů. Ve spodní části můžeme vidět charakteristické rysy gotického stylu, dále renesanční styl a hlavní fasádu pak zdobí typické barokní dekorace.

Málaga rodištěm slavných mužů

Pokud vám starobylé umělecké slohy nic neříkají a spíše vás oslovuje moderní umění, pak byste se měli vydat po stopách slavného málazského rodáka Pabla Picassa. V jeho rodném domě vzdáleném jen několik kroků od římského amfiteátru se dnes nachází muzeum jednoho z největších umělců 20. století. K vidění tu přitom nejsou ani tak Picassova vrcholná díla, málazské muzeum potěší hlavně ty, kteří chtějí projít umělcovým životem od jeho nepříliš slavných začátků a na vlastní oči se přesvědčit jak maloval třeba v pouhých 16 letech. Prohlédnout si zde můžete i Pacassovy návrhy nádobí.

Fascinující ovšem není jen Picassovo muzeum, ale i samotný dům, v němž se nachází. Rohový dům na Plaza de la Merced je typickou ukázkou toho, jak v 19. století bydlela střední měšťanská vrstva. Všude dřevěné parkety, zdobené dveře s mosaznými klikami, stěny a stropy se štukovou výzdobou. Při pohledu z ulice vás jistě zaujmou charakteristické balkonky i zelené dřevěné žaluzie zakrývající okna.

Picasso přitom není jediným slavným mužem pocházejícím z metropole na andaluském pobřeží. Málokdo ví, že se v Málaze narodil také herec známý jak ze španělských, tak amerických filmů – Antonio Banderas.

Noční život v Málaze

V Málaze ovšem návštěvníci nemusí hledat jen pamětihodnosti, pátrat po historii a stopách slavných. Nesmírně příjemná může být i pouhá procházka uličkami v centru Málagy. Natrefíte tu na romantická zákoutí, restaurace i tapérie, ve kterých můžete v parném létě najít příjemné osvěžení. Avšak jako většina dalších andaluských měst ožívá i Málaga až ve chvíli, kdy žhavé slunce zapadne za obzor a noc vdechne do rozpálených ulic města příjemný chládek. Tapérie a restaurace, kde může unavený turista najít příjemný odpočinek ve dne, pomalu zavírají a místo nich se otvírají desítky, ba možná i stovky barů a diskoték. A rozhodně se nemusíte bát, že byste nějaký ten bar s panáky za euro nebo příjemnou diskotéku či tančírnu dlouho hledali. S příchodem večera totiž do ulic vyrážejí desítky naháněčů, kteří vás budou lákat tu na klasickou diskotéku, tu do jazzového klubu. Když budete vypadat neoblomně, často ještě dodají: „Na baru řekněte, že jste kamarádi Pedra, dostanete slevu na drink.“

Centrum Málagy v noci
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

Málaga obvykle pulzuje životem až do brzkých ranních hodin nebo jak Španělé říkají „hasta la madrugada“. Návrat z diskoték a barů ale může mít i svá úskalí. K ránu totiž celé městské centrum čeká očista. Do ulic se vydají malá autíčka metařů, která smývají prach a nepořádek předešlého dne. Tam kde jsou uličky tak úzké, že se do nich ani malá auta nevejdou, zpravidla potkáte pracovníka městských služeb, jak uličku ostřikuje hadicí. A tak, když vás noční život definitivně unaví a vracíte se zpět do hotelu do příjemně měkké postele, procházejte centrem raději opatrně. Na nárožích nezahýbejte prudce, raději se opatrně přesvědčte, že víte, co vás za rohem čeká. Mohla by to totiž taky být pěkně studená sprcha.