Klip týdne: Ke stoletému výročí vyjel do pole i legendární Traktor od Visáčů

Jede traktor, je to Zetor, jede do hor, orat brambor… Úvodní verš písně, která už prakticky zlidověla a který zná snad každý Čech. I ten, který punku zrovna neholduje. Legendární Traktor se nyní dočkal i svého videoklipu, kterým kapela Visací zámek obdarovala fanoušky ke stoletému výročí republiky – po 35 letech od jeho vzniku.

„Traktor 2018 – to je dárek Punkového království všem Čechům a taky zdvižený prostředníček všem, kdo přispívají k likvidaci drobných zemědělců i samotného životního prostředí.“ Přesně těmito slovy uvedla kapela na svém facebookovém profilu nový videoklip.

Premiérově se představil v den výročí, tedy 28. října. Natočila jej produkční společnost Punk Film v čele s režisérem Janem Zajíčkem a ústřední dvojici si v něm střihli Pavlína Štorková a Vojtěch Švejda. Ti si tak po patnácti letech zopakovali role punkové dvojice, hráli totiž v Anděly oceněném klipu Známka punku. K nim se přidala nejen kapela, ale i spousta herců, neherců, punkových nadšenců a dokonce i drůbež.

„My, Visáči, chceme také přispět k oslavám sto let republiky,“ vysvětluje impuls ke vzniku videa kapelník Visacího zámku Jan Haubert. „Traktor je už zlidovělá píseň hraná na dětských táborech i v podzemních klubech.“

„Klip o likvidaci drobných zemědělců i samotného životního prostředí je aktuálnější než kdy jindy. Byl natočen s punkovým nadšením a v maximální možné kvalitě. Nijak jsme nešetřili. V dobách, kdy se točí klipy na mobily, vznikl klip s rozpočtem velkofilmu,“ dodává. „Objevuje se v něm nejnovější model Zetoru i historické traktory. Točilo se v obrovské tiskárně, před Novou hospodou a na bizarním velkostatku na dohled od Bezdězu, krále českých hradů.“

Traktor si spolu s Visáči mohou zájemci přijít zazpívat i 9. října do pražské Lucerny – tedy pokud měli to štěstí a koupili si zavčasu lístky. Koncert k 36. výročí kapely je totiž beznadějně vyporodán. 

Visací zámek (familiérně Visáči) je punková skupina, působící na české hudební scéně již od roku 1982. Kapela hraje stále v původní sestavě. Zejména v počátcích svojí tvorby silně ovlivnila zvuk celé jedné generace kapel a názory celé jedné generace posluchačů. Hity jako Uniformy nebo Dopravní značky položily ideový základ moderního českého anarchopacifismu, ostatní raná díla skupiny Visací zámek jsou zase pevně rozkročena mezi vypjatým nihilismem a raným postmodernismem. Během 90. let se kapela ideově vzdálila původním anarchistickým ideálům a punkovému zvuku a myšlenkově se přiblížila spíše nihilismu a hudebně pak možná dřevnímu heavy-metalu. V současné době se kapela vrací k punkovým kořenům a snaží se získat přízeň další generace fanoušků a fanynek například hitem a videoklipem Známka punku.

Při koncertech kapely bývají provolávána hesla „Punk's not dead, vy volové“ či úprava hesla „Punk's not dead“ na „Punk's not sweet“, která se stala pro kapelu tradičními.

Členové:
Jan „Hony“ Haubert – zpěv
Michal „Pixies“ Pixa – kytara, zpěv
Vladimír „Savec“ Šťástka – baskytara
Ivan „Hroch“ Rut – kytara, zpěv
Jiří „Sweet P“ Pátek – bicí

Punkografie:
Visací zámek (1990)
Start 02 (1991)
Three Locks (1992)
Traktor (1993)
Jako vždycky (1994)
Sex (1996)
Visací zámek znovu zasahuje (2000)
Punk! (2005)
Klasika (2010)
Punkový království (2015)

Zdroj: Wikipedia

Visací zámek / Punkový království
Zdroj: ČT24/Warner Music