Britská herečka Natasha Richardsonová zemřela

Los Angeles - Filmový průmysl truchlí. Britská herečka Natasha Richardsonová, která v pondělí utrpěla při lekci lyžování v luxusním lyžařském středisku Mont Tremblant v kanadské provincii Quebec zranění hlavy a byla po hospitalizaci v Montrealu v kritickém stavu převezena do Spojených států, zemřela. Hereččin manžel Liam Neeson a synové jsou šokovaní a zlomení. Konkrétní příčina hereččina úmrtí nebyla zatím sdělena.

Ke zranění Richardsonové došlo při pondělní soukromé lekci lyžování, když spadla na svahu pro začátečníky v lyžařském středisku Mont Tremblant asi 120 kilometrů severně od Montrealu. Podle mluvčí střediska se zdála být bezprostředně po pádu celkem v pořádku, neměla žádné viditelné poranění, její instruktor ale přesto přivolal lyžařskou hlídku, aby ji svezla na úpatí kopce.

Lékaři u Richardsonové pozorovali vážné poškození mozku

Zhruba o hodinu později si Richardsonová začala stěžovat na prudké bolesti hlavy a z místního zdravotnického zařízení byla odeslána do nemocnice v Montrealu. Tamní lékaři u ní diagnostikovali vážné poškození mozku, spekulace v médiích hovořily i o krvácení do mozku.

V úterý odpoledne byla herečka v doprovodu manžela letecky přepravena do New Yorku a přijata do nemocnice Lenox Hill. Její stav byl kritický, údajně ji při životě udržovaly jen přístroje. U jejího lůžka se v posledních hodinách shromáždili všichni nejbližší rodinní příslušníci. 

Pětačtyřicetiletá Richardsonová je dcerou herečky Vanessy Redgraveové a zesnulého režiséra Tonyho Richardsona. Za Neesona se provdala v roce 1994 poté, co si spolu zahráli ve filmu Nell (1994). Mají spolu dva syny.

V roce 1998 získala Richardsonová divadelní cenu Tony pro nejlepší muzikálovou herečku za roli v muzikálu Kabaret. K jejím nejúspěšnějším filmům patří například Past na rodiče (1998) či Příběh služebnice (1990). V lednu ztvárnily Richardsonová a Redgraveová role dcery a matky v benefiční koncertní verzi muzikálu Stephena Sondheima a Hugha Wheelera s názvem A Little Night Music. Ten byl inscenován v Nokia Theatre Times Square v New Yorku.