Vedra z jihu Evropy neustupují, Švédsko je pod vodou

Sofia/Řím - Jih Evropy dál trápí vedra. V bulharském Ruse bylo dnes v poledne naměřeno 38 stupňů, na jihu Itálie bylo o další dva stupně víc, nejvyšší teploty pak byly v regionu Basilicata, kde se rtuť teploměru zastavila na číslici 43. Naopak ve Švédsku se vyskytly záplavy.

Italy trápí tropické teploty už několik týdnů. Jde tam o nejteplejší počátek léta za 50 let a ještě do čtvrtka by mohly padnout další rekordy. V regionu Basilicata na jihu Apeninského poloostrova dnes bylo naměřeno 43 stupňů, na východě Sicílie 42 stupňů.

V bulharském Ruse bylo už dnes v poledne 38 stupňů a Sofii meteorologové předpovídali víc než 40 stupňů. Mořská voda v letoviscích u Černého moře skýtá se svými 28 stupni jen slabé osvěžení. Poté, co v pondělí při 38 stupních v bulharské Silistře zemřel zedník, vyzvaly místní úřady, aby lidé svou pracovní dobu přizpůsobili extrémním teplotám.

V Polsku mnoho lidí hledá osvěžení ve vodě. Od počátku července ale v polských tocích a jezerech utonulo 94 lidí. Se záplavami bojuje centrální Švédsko. Hladina řek i jezer je více než 1,5 metru nad normálem. Švédský meteorologický ústav SMHI vyhlásil nejvyšší stupeň nebezpečí pro kraj Smaland.

Počasí v letoviscích (zdroj: ČT24)