Raketoplán Discovery dorazil do Washingtonu - na zádech letadla

Washington – Na svou poslední cestu se dnes vydal vyřazený raketoplán Discovery. Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ho do Národního leteckého a vesmírného muzea ve Washingtonu přepravil speciálně upravený Boeing 747. Trasa vedla nad východním pobřežím Spojených států a před přistáním na Dullesově letišti stroj slavnostně přeletěl nad centrem hlavního města. Veřejnost se na něj v muzeu bude moci poprvé podívat 19. dubna.

Letoun s raketoplánem za úsvitu místního času naposledy zakroužil nad startovací rampou na mysu Canaveral a pak se za doprovodu stíhačky vydal do Washingtonu, nad kterým před přistáním také ve výšce kolem 450 metrů přes hodinu kroužil, aby podle záměru „pozdravil“ metropoli. Za přítomnosti tisíců odborníků a zvědavců „přistál“ Discovery v 11:05 místního času (17:05 SELČ).

Nejstarší americký raketoplán se naposledy vrátil z vesmíru loni v březnu. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánů loni v létě. Discovery byl ve vesmíru poprvé v roce 1984 a celkem absolvoval 39 misí na oběžné dráze kolem Země. Je nejstarším ze tří dochovaných raketoplánů. „Byl s námi 30 let. Je to pozoruhodný úspěch techniky. Ukázka, čeho Amerika dosáhla ve vesmíru. Bylo to doopravdy svým způsobem rozloučení,“ řekl Eric Plumer, bývalý zaměstnanec NASA.
 
Endeavour by měl být od září vystaven v Kalifornském vesmírném středisku, zatímco Atlantis zůstane na Floridě v Kennedyho vesmírném středisku.

Richard Walker, bývalý zaměstnanec NASA:

„Vesmírný program jsem opustil v roce 2010 a vidět ho letět je pro mě tečka za dobrou prací, kterou jsme během éry raketoplánů odvedli.“

Discovery byl prvním raketoplánem, který letěl do vesmíru po haváriích raketoplánů Challenger v roce 1986 a Columbia roku 2003.

Spojené státy nyní závisejí při dopravě svých astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) na ruských kosmických lodích Sojuz. Američané by měli mít novou vesmírnou loď pro cesty k ISS nejpozději v roce 2015. NASA se přitom spoléhá na soukromý sektor a vyzývá podniky, aby se do projektu zapojily. Soukromá společnost SpaceX bude 30. dubna první, která se pokusí cvičně vyslat k ISS nákladní vesmírnou loď.

Poslední cesta raketoplánu Discovery (zdroj: ČT24)