Nebojte se klasiky

Praha - Unikátní projekt s názvem Nebojte se klasiky se snaží dětem přiblížit svět vážné hudby. Přestože je Česko velmocí, pokud jde počet a úroveň základních hudebních škol, přetrvává u nás předsudek o klasické hudbě jako výlučném a nesrozumitelném žánru. Přitom okolo 240 tisíc dětí v Česku využívají levný a dostupný systém základních uměleckých škol.

Klíčem k úspěchu hudební výchovy je ovšem správná chvíle, kdy s klasickou hudbou začít. „Tam je důležitý přelom mezi školkou a školou. V pěti, šesti letech děti 'nasávají' daleko víc a nepoužívají tolik rozumu,“ říká učitelka ZUŠ Praha–Hostivař Jindřiška Auředníková. I hudební odborníci doporučují začít brzy. Dřív, než si dítě získá předsudky k hudbě, které se říká klasická nebo vážná. 

Svět vážné hudby přibližuje osobitým způsobem hudební škola na CD se stejnojmenným názvem Nebojte se klasiky, kde Vanda Hybnerová a Saša Rašilov zábavným způsobem dokládají, jak příjemné je být žákem hudební školy. Děti se nenásilně dozvědí, z čeho nebyl nadšený Smetanův tatínek, proč se Dvořák nechtěl stát řezníkem, kolik sourozenců měl Janáček i že Bohuslava Martinů vyhodili z konzervatoře pro „nenapravitelnou nedbalost“. To vše doplněno melodiemi z Prodané nevěsty, Mé vlasti, Novosvětské, Sinfonietty nebo Otvírání studánek. V přebalu každého CD je vložen podrobný životopis skladatele i náměty na výlety na místa s ním spojená. 

Světovou jedničkou ve výchově ke klasice je dnes Venezuela. Dokládají to různá videa s ukázkami výuky i samotných koncertů vážné hudby, jež jsou odměňována takovými ovacemi, jakoby se jednalo o velmi populární sportovní zápas. Pokud se něco podobného, nepovede i u nás, budou české děti o něco chudší než jejich venezuelští vrstevníci.