„Finančně zdravých“ bylo loni dost. Češi si půjčovali jak o život

Praha - Krize nekrize, loni si lidé v Česku půjčili o 67 miliard více než v roce 2011. Celkový objem peněžních prostředků, které přistály na účtech klientů, činil celkem 1,37 bilionu korun. „Navzdory tomu, že loni již na obyvatele naplno dopadl vliv ekonomické recese, bylo mnoho lidí natolik finančně zdravých, že se jim podařilo dosáhnout na dlouhodobý úvěr,“ potvrdila Zuzana Pečená, výkonná ředitelka CBCB - Czech Banking Credit Bureau, která provozuje bankovní registr.

V roce 2012 si lidé hojně půjčovali - chytře

„Vysoký nárůst dokazuje, že lidé chytře využili výhodných úrokových sazeb. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření má už sedm procent obyvatel starších 14 let,“ řekla Zuzana Pečená.

Úvěr mělo 2,9 milionu Čechů, počet úvěrových smluv činil 5,7 milionu. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které dnes na tiskové konferenci zveřejnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau, která oba registry provozuje.

„Hypotečním úvěrům pomáhá refinancování. Banky snižují své úrokové sazby a lidé v tuto chvíli v rámci refinancování získávají daleko nižší splátky, než bylo v minulosti,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel nebankovního registru CRIF.

  • V bance zdroj: ČT24
  • Podpis smlouvy zdroj: ČT24

Dlouhodobé úvěry

Objem dlouhodobých úvěrů, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, loni stoupl o 56 miliard na 1,019 bilionu korun. Počet klientů majících dlouhodobé úvěry vzrostl meziročně o 13 procent, tedy o 70 000 lidí. Půjčovali si ale nižší částky. Průměrná výše dlouhodobého úvěru klesla o 104 000 Kč na 1,6 milionu korun.

Krátkodobé úvěry

Objem krátkodobých úvěrů (spotřební úvěry a leasing) meziročně vzrostl o tři procenta na 354 miliard korun. Celkový počet klientů využívajících krátkodobé financování se zvýšil o dvě procenta (43 000), krátkodobý úvěr tak má 2,5 milionu osob. Průměrný krátkodobý úvěr stoupl o procento na 140 000 korun.

Celkový objem ohrožených nesplacených úvěrů loni stoupl o 5,5 miliardy na 45,7 miliardy korun. Úvěry řádně nesplácelo 275 000 klientů, zatímco o rok dříve to bylo 300 000.

Klade se větší důraz na bonitu klienta

„Finanční instituce kladou v posledních letech důraz na ověření bonity klienta v pozitivních úvěrových registrech, čímž chrání nejen svoje investice, ale také klienty samotné. Díky prověřování schopnosti splácet jsou lidé chráněni před neuváženým přeúvěrováním a riziko nesplácení i přes finanční krizi nijak dramaticky nenarůstá,“ upozornil Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení CNCB - Czech Non-Banking Credit Bureau.