Unikaly v kauze Via Chem informace? Hala prý už před rokem věděl o nasazení odposlechů

V kauze Via Chem Group se objevil další náznak, že od policie unikaly citlivé informace k podezřelým. Právní zástupce advokáta Iva Haly řekl České televizi, že jeho klient dostal už před rokem zprávy o utajené policejní akci, včetně nasazení odposlechů. Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta šetří i to, zda se ven nedostaly informace o policejní razii – kriminalisté při ní totiž nezastihli ani Halu, ani Petra Sisáka, oba se přihlásili až po několika dnech.

Policie začala Iva Halu vyšetřovat před rokem a půl a informace pečlivě tajila. Přesto se podle jeho advokáta už před rokem o vyšetřování dozvěděl. „Dostal informace, že je vůči němu vedeno trestní řízení, respektive že jsou některé skutečnosti typu nasazení operativní techniky,“ uvedl Halův advokát Lukáš Trojan.

Hala se podle informací ČT sám obrátil na GIBS s tím, že po něm někdo za podrobné údaje z policejního spisu chtěl peníze. Inspekce Halu vyslýchala asi dva týdny před jeho obviněním z insolvenčních podvodů.

Další vyšetřování pak vede GIBS kvůli tomu, zda někdo z policie nevynesl informace o chystané razii. Předminulý pátek Sisáka ani Halu policie nezastihla a oba se jí přihlásili až po několika dnech. Vyšetřování míří především do řad protikorupční policie, která má kauzu na starost. „Tady si myslím, že je to společná práce státního zastupitelství a policie, aby toho takzvaného krtka, který vynesl informaci, našli a ten člověk byl potrestán,“ uvedl k tomu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle informací ČT se mimo jiné prověřuje, zda údaje ze spisu nemohly uniknout k bývalému vedoucímu důstojníkovi protikorupční policie Václavu Němcovi. Ten odešel asi před dvěma lety a nyní je koncipientem Sisákovy advokátky. „Je to absolutní nesmysl. Poprvé jsem JUDr. Sisáka viděl loni na podzim. Do té doby jsem ani netušil, že někdo takový existuje,“ tvrdí ovšem Němec. 

Hala i Sisák podali proti vazbě stížnost (zdroj: ČT24)

Bývalý Němcův podřízený Rostislav Kotrč ale tvrdí, že jeho velitel měl s některými lidmi z podnikatelského prostředí nestandardní vazby. Věc prý oznamoval GIBS, ta s tím prý ale nic neudělala.

Kauza se týká zmanipulovaných insolvencí

Policie provedla v lednu razii v ústecké firmě Spolchemie a na Krajském soudu v Českých Budějovicích, po které obvinila skupinu lidí ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu. Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla údajně potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka. 

V menší míře se ale týká i dalších firem či podvodů. Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě jeho prý obrala organizovaná zločinecká skupina o necelých 25 milionů korun.

Soud poslal Halu i Sisáka do vazby, oba kvůli tomu podali stížnost. Celkem je v kauze údajného manipulování insolvencí obviněno 14 lidí.