Arenbergerův odchod je podle části opozice logickým důsledkem jeho kauz, kritika směřuje také k Babišovi

Představitelé opozičních stran kritizují v souvislosti s odchodem ministra zdravotnictví Petra Arenbergera i ohlášeným návratem jednoho z jeho předchůdců Adama Vojtěcha (oba za ANO) do vlády personální politiku premiéra Andreje Babiše (ANO). S předsedou kabinetu podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky nechce už nikdo odborně schopný spolupracovat. Vojtěch se zatím k případnému návratu nechtěl vyjadřovat. Samotný odchod Arenbergra z čela resortu ale opozici nepřekvapuje, a to vzhledem k množství kauz kolem končícího ministra.

Arenberger rezignoval poté, co média upozornila na řadu otázek v souvislosti s jeho majetkem. Podle člena výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Marka Bendy (ODS) se odstoupení dalo čekat. „Svědčí to o zoufalé personální nouzi, kterou trpí pan premiér. Svědčí to také o mimořádném vlivu Pražského hradu a prezidenta republiky na tuto vládu,“ okomentoval. Upozornil také na fakt, že změnu v čele resortu oznámil Babiš, nikoliv Arenberger.

Vláda překonává v neschopnosti a chaosu sama sebe, míní šéf Pirátů Ivan Bartoš. Počet výměn ministrů zdravotnictví v době pandemie je podle něj neodpovědný vůči občanům. „Jde o zásadní pochybení vlády, především pak jejího předsedy, který není schopen zajistit stabilitu resortu ani důvěryhodného kandidáta bez skandálů,“ sdělil.

Arenberger podle Bartoše odchází po sérii „nekonečných průšvihů“. „Bohužel jen proto, aby se na jeho místo vrátil Adam Vojtěch, který je spojovaný s neprůhlednými zakázkami ohledně nákupů ochranných pomůcek ze začátku pandemie,“ uvedl. Nejvyšší kontrolní úřad pirátskou kritiku ohledně nákupů označil za oprávněnou, doplnil Bartoš. „Kabinet místo vyvození odpovědnosti nyní vrací Adama Vojtěcha na post ministra,“ kritizuje Bartoš. 

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky bylo nemožné udržet stav, kdy stále přicházely nové kauzy. Konec Arenbergera proto považuje za logický důsledek. „Byla to otázka času. Celá tato anabáze je výsledkem zoufalé personální politiky Andreje Babiše,“ uvedl.

Události, komentáře: Kam zamíří české zdravotnictví? (zdroj: ČT24)

Vůči Adamu Vojtěchovi je lidovecký šéf velmi kritický. Na jeho krocích v prvních měsících pandemie covidu-19 nalezl jen málo dobrého. „Přichází ministr, za kterým jdou trestní oznámení za předražené nákupy zdravotních pomůcek v řádu miliard korun. Je tady nález NKÚ, který říká, že pochybení nastala. Přichází ministr, který nezvládal pandemii z hlediska opatření a komunikace, ale třeba i při objednávání vakcín. ČR má v posledních měsících méně vakcín, protože jich Adam Vojtěch neobjednal dostatek,“ shrnul Jurečka své výhrady v Událostech, komentářích. Vojtěchovi také vyčetl, že to byl on, kdo jmenoval Petra Arenbergera ředitelem vinohradské fakultní nemocnice. 

Předseda KDU-ČSL se domnívá, že Vojtěchův návrat je důsledkem toho, že nikdo schopný nechce mít s Babišovou vládou nic společného. „Andrej Babiš neumí vybrat opravdu kvalitní lidi, kteří by na to měli lidsky i manažersky, odborně,“ prohlásil.

Jurečkovy výhrady sdílí i místopředseda SPD Radim Fiala. Zdůraznil, že to, že byly nákupy zdravotních pomůcek loni na jaře předražené, „není žádná pomluva, zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad“.

Za hlavní problém ale Fiala považuje Vojtěchovu politickou blízkost Babišovi. „Je totálně politicky závislý na panu premiérovi. Možná kdyby pan premiér nepožadoval takovou politickou závislost úředníků, ministrů a spíš se orientoval na odbornost, manažerskou zdatnost a další věci, možná by našel víc jmen. Ale to je otázka personální politiky každého premiéra,“ poznamenal.

Místopředseda ANO a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček staronového ministra zdravotnictví naopak hájil. Domnívá se, že jeho zářijový odchod byl důsledkem velkého, ale neodůvodněného politického tlaku a že za ním nestála žádná kauza.

„Jestli budeme mluvit o tom, že jediná chyba Adama Vojtěcha je, že je slušný a že se vždycky choval slušně, to je u mě spíše plus,“ uvedl Vondráček. Podezření ohledně drahých nákupů zdravotnických pomůcek podle něj „nejde primárně za Adamem Vojtěchem“.

Za velkou Vojtěchovu výhodu považuje přeseda sněmovny jeho předchozí ministerské působení. „Nemusí se s resortem seznamovat, protože tam strávil tři roky,“ dodal.

Otázky kolem majetkového přiznání

Arenberegerova rezignace nepřekvapila stínovou ministryni pro oblast zdravotnictví Soňu Markovou (KSČM). „Zcela jistě se k ní schylovalo poté, co pan ministr musel čelit věcem, které se týkaly jak jeho majetkového přiznání, tak samozřejmě i těch finančních prostředků kolem odborných studií,“ řekla. Překvapením je podle ní ale jméno Adama Vojtěcha. Výsledky jeho práce na ministerstvu označila za tristní. Podle ní nebude přínosem pro úřad. „Recyklace politiků většinou není dobrá. Považuji to nejen za vyprázdněnost strany, ale i za úkrok, který je trochu zoufalý,“ doplnil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury už „ortel nad Arenbergerem“ vyřkl prezident Zeman, když nedávno oznámil, že by k jeho odchodu neměl námitky. Babiš před červnovým hlasováním o nedůvěře vládě není v situaci, aby mohl Zemanovi odporovat, míní Okamura. „Faktem ovšem je, že je až neuvěřitelné, jak pan ministr dokázal shromažďovat majetek při své práci ve veřejném zdravotnictví. Ukazuje se, že platí, co říkám léta – peníze jsou, jen tečou špatným směrem. Namísto do služeb občanům si je odklánějí státní manažeři,“ uvedl.

Místopředseda SPD Fiala je přesvědčen, že by se Petr Arenberger po odchodu z ministerstva neměl vracet do funkce ředitele vinohradské nemocnice. „Není normální, že vlastníte nemovitost a velmi zvláštním způsobem ji pronajmete subjektu, kde sám manažersky působíte,“ podotkl. Podle Mariana Jurečky je Arenberger jako ředitel nemocnice ve střetu zájmů.

Arenberger učinil jediné možné rozhodnutí, které měl udělat už dávno, míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Usvědčený podvodník a lhář nemá ve vládě co dělat. Ještě by se jeho odchodem měli inspirovat předseda a místopředseda vlády a zabalit to úplně,“ konstatovala. Návrat Vojtěcha podle ní ukazuje, že „vládního cirkusu se nechce účastnit vůbec nikdo“.

I podle šéfa STAN Víta Rakušana měl Arenberger skončit dříve. „Jednoznačně se ukazuje totální neschopnost premiéra vybrat si schopné a slušné lidi do své vlády. Už sahá po těch, které on sám pro neschopnost vyhodil, což považuji za politickou zoufalost. V této chvíli je tedy naprosto zřejmé, že do této vlády chaosu žádný skutečný odborník jít nechce,“ podotkl.

Také vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje rezignaci Arenbergera za logickou. Návrat Vojtěcha do vlády podle něj ukazuje, že snaha ANO mít nepolitické ministry narazila na své limity. Hamáček připomněl, že ve vládě platí koaliční dohoda, že za své personální nominace odpovídá každá strana sama. Za Vojtěchovu výhodu považuje to, že se nebude na ministerstvu muset zaučovat.

Hamáček nezastírá, že zejména v minulém roce při koronavirové krizi měli s Vojtěchem na mnoho věcí jiné názory. „Nicméně pokud ANO bude na tom jménu trvat a prezident ho jmenuje, tak budeme jako profesionálové hledat způsoby, jak spolupracovat,“ konstatoval.

Vojtěchovým hlavním úkolem podle něj bude přesvědčit mladé lidi, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Česko podle Hamáčka musí také opatrně rozvolňovat opatření a předejít opakování situace z loňska, kdy se po prázdninách epidemická situace rapidně zhoršila.

Z postu ministra zdravotnictví je krátkodobá brigáda, míní šéf lékařské komory

„Kdyby ta situace nebyla tragická, byla by komická, protože ministři zdravotnictví se střídají jako apoštolové na orloji. Z té funkce se stala krátkodobá brigáda a něco takového si zdravotnictví nezaslouží,“ okomentoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. Dodal, že se komora snaží spolupracovat s každým ministrem, ale když se takto střídají, prakticky to nejde.

Podle Kubka je návrat Vojtěcha obrazem toho, že Babiš nemá nikoho, kdo by byl ochoten se stát ministrem zdravotnictví. „Takže mu zbyl pouze Adam Vojtěch, jehož kvalifikací pro tento post je naprostá loajalita k premiérovi. A to je samozřejmě na výkon funkce ministra málo,“ řekl.

Naopak epidemiolog Rastislav Maďar, který je členem Mezioborové skupiny pro epidemické situace, která ve věcech epidemie covidu-19 dříve radila ministerstvu zdravotnictví, návrat Vojtěcha vítá. „Vždy dal na rady odborníků a jeho spolupráce s MeSES by byla určitě výborná. I když už bychom pod ministerstvo asi nešli. Očekávám, že by v létě řešil i necovidovou agendu, a to je taky moc dobře. Zná lidi i procesy, ve všem na ministerstvu je zorientovaný. Skutečně dobrý tah,“ uvedl.

Za pragmaticky nejrozumější řešení označil výběr Vojtěcha předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Je to dobrá volba. Představa, že přijde ministr, který tam nikdy neseděl a nic neví, není možná,“ řekl Šonka s tím, že je podstatné, aby Arenbergerův nástupce resort znal, nemusel se s ním seznamovat a mohl ho rovnou začít řídit. Podotkl, že není dobré měnit ministra „každých šest neděl“, nynější situace kolem dosavadního šéfa resortu Arenbergera ale byla neudržitelná.

Vojtěcha Šonka hodnotí jako jednoho z nejlepších ministrů zdravotnictví. Podle něj podnikl kroky k posílení primární péče. Předseda sdružení také míní, že při svém prvním působení na ministerstvu se Vojtěch pustil do koncepčních záležitostí a jejich řešení přerušila epidemie. „Je tedy příležitost některé téma vybrat a dokončit,“ dodal.

Vojtěch první vlnu nezvládl, tvrdí odboráři

Zpráva o možném návratu Vojtěcha překvapila odboráře. Předseda Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK) Martin Engel uvedl, že měl k Vojtěchovi výhrady už za jeho minulého působení v čele resortu. Zmínil mimo jiné nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky. „Nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky. Pachuť je to strašná. Kdyby bylo 1. dubna, tak bych se nedivil. Nemyslel jsem si, že by něco takového bylo personálně možné. Radost za systém z toho nemám,“ řekl.

O nezvládnutí covidové nákazy mluvila i šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. „Překvapilo mě to. Neočekávala bych, že se vrátí původní ministr, který špatně zvládal pandemii covid-19 a který skončil, protože některé jeho kroky se mohly řešit jinak. Nedokážu si to vysvětlit,“ sdělila. Podle ní má ANO ve sněmovně i poslance, kteří se ve zdravotnictví pohybují a funkci by mohli převzít.

Šéfové odborových svazů nesouhlasí s tím, že by se chod resortu měl v příštích měsících jen udržovat. Rozhodovat se bude o zvýšení plateb státu do zdravotního pojištění za děti, seniory či nezaměstnané, o úhradové vyhlášce o placení péče či o kompenzační vyhlášce pro letošek.

„Není to udržovací ministr, který by se posadil do křesla a vyčkával do voleb. Rozhodne o tom, jaká bude péče v roce 2022, jak bude pro pacienty dostupná, zda se budou užívat nové léky,“ řekla Žitníková. Zmínila i odměňování zdravotníků.