Jak si nepodělat život? Vydat se na podzim s ČT na Sever a za Principem slasti, to se ví

Česká televize vyrobí za rok téměř 18 tisíc hodin vlastních pořadů. Původní tvorba nebude chybět ani v podzimním vysílání. Diváci se mohou těšit na nové seriály, filmy i pořady. Krimisérii Sever od režiséra Roberta Sedláčka, Princip slasti s Karlem Rodenem nebo cyklus filmů s návodem Jak si nepodělat život. Z nehraného programu bude lákadlem už desátá řada taneční soutěže StarDance a ČT chystá také zábavní pořad To se ví, který rozebere falešné zprávy.

Robert Sedláček pro Českou televizi natáčel například cyklus České století nebo seriál Život a doba soudce A. K., seriál Sever je jeho první režisérskou zkušeností s kriminální sérií. „Detektivka tvoří spíše kostru,“ poznamenává ale kreativní producent ČT Jan Lekeš. „To hlavní je psychologicky pojatý příběh muže, který se rozhodl být dobrým policistou. A narazil. Atraktivní prostředí policie slouží většinou jen jako pozadí pro vyšetřování zločinu. U nás je hlavním hracím polem.“ Zločiny a korupce se v šesti dílech dotknou policejních parťáků Jiřího Mádla nebo Štěpána Benoniho.

Kriminální případ čeká i na Karla Rodena – v česko-polsko-ukrajinském projektu Princip slasti. Se svými kolegy z Varšavy a Oděsy pátrá po souvislostech ohledně lidských ostatků nalezených ve třech středoevropských zemích. „Princip slasti je seriál pro diváky, kteří rádi sledují příběhy s více ději. Líbí se mi, že může hádat, kdo je pachatelem a kam všechno povede, ale definitivně nic neodhadne. Všechno v tomto příběhu se mění, děj vede různými směry,“ naznačuje Roden.

Před šesti lety uvedla Česká televize cyklus Nevinné lži. Volně provázené filmy spojovalo lhaní, které zamotalo život hlavním hrdinům. Podobným způsobem jsou propojeny i čtyři nové příběhy, jež zastřešuje název Jak si nepodělat život. Vyprávějí o momentech, které jsou v životech postav mnohdy rozhodující, ale které by si člověk raději nechal pro sebe.

Soukromá dramata řeší učitelka základní školy s mindrákem ze své nadváhy (Eva Hacurová), bankovní úřednice (Tereza Brodská), které se najednou objeví podivný ekzém kolem očí, stárnoucí majitel lahůdek v nešťastném manželství (Miroslav Krobot) a osamělý muž žijící v lesích a cizích chatách (Ondřej Vetchý). 

„Dva z filmů mají zdánlivě spíše ženské téma, tak jsem si je vybrala k režii sama: ve filmu Můj bezvadnej život použila Alice Nellis ve scénáři motiv z mého vlastního života, Až budou krávy lítat je zase skoro taneční film, kterému jsem také neodolala. Zbylé dva filmy jsou spíše mužské, jejich režie se ujal Jan Hřebejk, který natočil něco mezi situační a art komedií Nonstop lahůdky, a Vítek Karas. Ten v českých chatových osadách stvořil téměř western Beze stopy. Každý film je úplně jiný,“ shrnuje režisérka a vedoucí projektu Tereza Kopáčová.

Falešné zprávy a skutečný tanec

K novinkám podzimního programu České televize bude vedle hrané tvorby patřit také zábavní pořad To se ví. Odkrývat falešné zprávy mezi pravdivými budou dva soutěžní týmy, jejichž stálými kapitány se stanou Aleš Háma a Halina Pawlowská. „Pořad by měl v první řadě bavit, myslíme ale i na to, aby divákům rozšířil dovednosti v oblasti mediální gramotnosti,“ přeje si kreativní producentka Lucie Kapounová.

Už podesáté se na obrazovky ČT vrátí StarDance. O titul „král a královna parketu“ se bude opět ucházet deset známých osobností, povedou je nově tanečníci, které diváci neznají z předchozích ročníků. Obměnou prošla i porota, v roli jednoho z porotců se představí loňský soutěžící Richard Genzer.

„Hvězdami, které tančí“, budou v desáté řadě: rybář Jakub Vágner, biatlonistka Gabriela Koukalová, youtuber Karel „Kovy“ Kovář, herci Veronika Kubařová, Miroslav Hanuš a Matouš Ruml, moderátorka Nora Fridrichová, písničkář Xindl X, zpěvačka Tonya Graves a spisovatelka Radka Třeštíková.