Pomáháme demokracii, řekl Hayato Okamura k cestě Pekarové Adamové na Tchaj-wan

Interview ČT24 s Hayatem Okamurou (zdroj: ČT24)

Je důležité, aby se propojoval demokratický svět, řekl poslanec a člen sněmovního zahraničního výboru Hayato Okamura (KDU-ČSL) k cestě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wan. V Interview ČT24 podotkl, že návštěva má i obranných charakter, protože cesty se účastní i ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Okamura také v pořadu zmínil, že Čínu a Rusko spojuje pragmatismus, ale Moskva je nyní v úzkých, proto přijme od Pekingu jakoukoliv podporu.

„Kdyby došlo k tomu, že by Čína vojensky napadla Tchaj-wan a ten by podlehl, byla by to obrovská ztráta pro demokratický svět. A je z toho velká obava,“ uvedl Okamura s tím, že americká vláda již avizovala, že by se do takového konfliktu zapojila.

„Jedna z nejbližších velkých základen je na japonském ostrově Okinawa. To znamená, že i v Japonsku realisticky musejí myslet na scénář, že i Japonsko by bylo vtaženo do válečného konfliktu. Tomu musíme stůj co stůj zabránit. Tím, že podpíráme tchajwanskou demokracii, tak také bráníme válečnému konfliktu,“ míní poslanec.

Okamura také podotkl, že se v současném světě přetlačují demokratické země s autokraciemi, a je potřeba neustále pro demokracii pracovat, byť v malém měřítku. „Já pamatuju ještě komunistický režim, a tehdy to byly malé skupiny aktivních občanů na Západě, kteří si dali tu práci a jmenovitě podpořili třeba některé české vězně – samozřejmě Václava Havla, což bylo důležité znamení. I když nešlo o kvantitu, tak nakonec to připravilo velkou změnu, které jsme se dočkali v roce 1989,“ uvedl s tím, že teď je důležité demokracii pěstovat a pomáhat tam, kde ji nemají.  

Pragmatická spolupráce Číny s Ruskem

V souvislosti s nedávnou návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě u Okamura poznamenal, že jde o pragmatickou spolupráci dvou největších a nejsilnějších autoritativních režimů, ačkoliv Putinova vláda je z celosvětového hlediska dalekosáhle izolovaná sankcemi.

„V této dvojici je Čína tím silnějším, rozhodně by si Si Ťin-pching nenechal diktovat Putinem. Putinova vláda je v současné situaci docela v úzkých, takže vítá jakoukoliv podporu ze strany Číny,“ tuší Okamura.

Dodal, že ačkoliv návštěva třeba i zcela nenaplnila očekávání Ruska, navenek obě země prezentují harmonii. „Ale Čína dál mluví o respektování mezinárodního řádu – sice vágně, trošku mlhavě, ale nepostavila se úplně jasně na stranu Kremlu, což se také ukazuje v tom, že nedodává Rusku zbraně. A všichni doufáme, že k tomu nikdy nedojde. Z toho jsou veliké obavy a Čína se také snaží hrát diplomacii ve vztahu k Ukrajině,“ uvedl.

Přes všechny rozdíly zájmů spojuje obě mocnosti společný soupeř – USA. „Tohle je žene k sobě,“ míní Okamura.

Osa Rusko–Čína–Írán–KLDR?

Doufá rovněž, že vojenská spolupráce podobných mocností – takzvaná osa Rusko–Čína–Írán–KLDR v tuto chvíli ještě nevzniká. „Určitě je významným úkolem západní diplomacie v čele se Spojenými státy takovéto ose zabránit,“ uvedl a dodal, že by se s čínskou vládou mělo velmi chytře vyjednávat. 

Připomněl, že Peking určitou váhu na mezinárodní scéně má. „V minulých dnech jsme byli překvapeni, že čínská diplomacie dokázala na Blízkém východě dojednat alespoň částečný smír mezi arcinepřáteli – Íránem a Saúdskou Arábií, v médiích se psalo o tom, že sama americká vláda byla překvapena. To posouvá čínský vliv a vnímání Pekingu na celosvětové scéně, takže kdyby se to vyvinulo dobře, tak by Čína mohla být jedním z prostředníků míru mezi Ruskem a Ukrajinou, ale nyní to nemá příliš konkrétní obrysy,“ uzavřel Hayato Okamura.