Začíná politická válka, řekl Danko po atentátu na Fica. Slíbil změny zákonů a „konec drzosti“

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko obvinil ze střelby na premiéra Roberta Fica novináře a ty z Denníku N označil za „odporná prasata“. Slovenský vicepremiér podle Denníku N napsal, že krev na rukou má „nenávistná opozice“. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok z koaliční strany Hlas apeloval na veřejnost i politiky, aby okamžitě přestali šířit nenávist. Šéf slovenského opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka politiky vyzval, aby se zdrželi takových prohlášení, která mohou přispět k eskalaci napětí. Podle Kresťanskodemokratického hnutie (KDH) je nešťastné, že si politici předhazují, kdo polarizuje společnost. Útok odsoudila i slovenská média.

Danko na tiskové konferenci novinářům položil otázku: „Jste spokojeni?“ Jednomu reportérovi vzkázal, aby odevzdal novinářský průkaz, a opozici, aby zalezla a respektovala výsledek voleb. „Pro SNS v této etapě začíná politická válka. S Robertem Ficem to zvládneme, ale budou tu změny. Změny k médiím. (bývalý premiér Igor) Matovič a další lidi se musí zodpovídat za to, co tady tři roky dělali,“ prohlásil Danko s tím, že „skončilo období drzosti“.

„I s novým prezidentem Peterem Pellegrinim a Robertem Ficem uděláme zákonné změny takové jako v RTVS. Tentokrát už vám garantuji, že už se nebudeme ohlížet,“ předeslal Danko. Vicepremiér za SNS Tomáš Taraba dle Denníku N napsal, že „celá nenávistná opozice má krvavé ruce“.

Představitelé slovenské vládní koalice k atentátu na Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Slovenský poslanec za Smer–SD Ľuboš Blaha se opřel do médií i do opozice. „Chci vyjádřit těžké znechucení nad tím, co jste tu páchali za poslední roky, vy liberální média a politická opozice. Jakou nenávist jste vůči Robertu Ficovi šířili. Stavěli jste mu šibenice,“ prohlásil na tiskové konferenci. Ohradil se i proti Matovičovi, Šimečkovi a „progresivistům“.

„Nikdy v historii Slovenska se takový čin nestal. Považuji to za výsledek vybičovaných vášní a rozdělení slovenské společnosti na dva nesmiřitelné tábory. Stojíme před základní výzvou, jak uklidnit společnost,“ řekl místopředseda sněmovny za vládní stranu Hlas – sociálna demokracia Peter Žiga, který je zastupujícím šéfem parlamentu.

Podle KDH je nešťastné, že se politici navzájem obviňují z toho, kdo polarizuje slovenskou společnost. „Je to pro nás všechny nepřijatelné,“ řekl poslanec Ján Horecký.

Takové Slovensko nechceme, řekl Kaliňák

Večer vystoupili na společné tiskové konferenci z nemocnice v Banské Bystrici ministr obrany a Ficův dlouholetý spolustraník Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok z koaliční strany Hlas–SD. Informovali o tom, že zdravotní stav premiéra zůstává nadále kritický, motiv útočníka byl podle nich jasně politický.

Podle Kaliňáka je „dnes velké množství lidí, kteří by se měli podívat do zrcadla a uvědomit si, že snahou zaujmout a hyperbolizovat některé problémy, které nesouvisí ve skutečnosti s životem na Slovensku, ale realizací osobních frustrací, je to, co se musí změnit“.

Slovenský ministr obrany Kaliňák a ministr vnitra Šutaj Eštok ke zdravotnímu stavu premiéra Fica (zdroj: ČT24)

„Dlouhé roky jsme k tomu měli velmi velkorysý přístup. Nebyli jsme ti, kteří mluvili o pomstě, nebyli jsme ti, kteří zneužívali systém, kteří zneužívali trestní právo, kteří používali svoje statusy a stanoviska na to, aby ostatním lidem nadávali a používali hate speech,“ řekl Kaliňák.

S útokem, který má jasně politické pozadí, se „nedokáže vnitřně vypořádat“. „Neumím najít slova pro to, čeho jsme dnes svědky,“ uvedl Kaliňák. „Slovensko se změnilo, ale my ho takové nechceme. Nikdo ho takové nechce,“ prohlásil.

Šutaj Eštok vyzval k ukončení nenávistných projevů

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok na brífinku v nemocnici řekl, že jde o „nejsmutnější den pro demokracii“ v 31leté historii samostatného Slovenska. Motiv pachatele podle něj byl jasně politický. „Rozhodnutí padlo krátce po prezidentských volbách,“ uvedl.

Veřejnost, novináře i politiky vyzval, „abychom přestali šířit nenávist“. Upozornil, že orgány činné v trestním řízení potrestají projevy schvalování útoku na premiéra. „Odpověď na nenávist není a nemůže být nenávist. Proto vás všechny prosím, abychom přestali. Aby se přestaly hromadit útoky a projevy nenávisti i v rámci sociálních sítí, i v rámci médií, které směřují na ten, nebo onen politický tábor. Je úplně jedno, zda jde o opozici, nebo o koalici. Prosím, přestaňme s tím hned, hned v tuto chvíli,“ apeloval.

„Z toho, co se rozpoutalo, ze zaseté nenávisti, se dnes stala bouřka. My tu pomalu stojíme před prahem občanské války,“ doplnil. „Toto vyvrcholení, atentát na premiéra, je toho potvrzením.“

„I my bychom dnes častokrát mohli něco říkat, ale radši se v tuto chvíli kousnu do jazyka. Prosím celou společnost, abychom se uklidnili, abychom se nezbláznili a vzájemně nepozabíjeli jen proto, že nedokážeme respektovat cizí názor,“ řekl.

Oznámil, že bude posílena ochrana ústavních činitelů a členů koalice, ale i představitelů opozice a médií. Ve čtvrtek chce Šutaj Eštok svolat bezpečnostní radu, která má vyhodnotit situaci. V tentýž den by podle něj měla policie veřejnost blíže informovat o okolnostech atentátu.

Šimečka odsoudil násilí, vyzval ke zdrženlivosti

Opoziční Sloboda a Solidarita (SaS) a Progresívne Slovensko zrušily středeční protest na podporu RTVS. Předseda SaS Branislav Gröhling vyzval poslance, aby se vzájemně neobviňovali. „Vzhledem k útoku na premiéra rušíme dnešní (středeční) shromáždění na podporu RTVS. Naprosto a důrazně odsuzujeme dnešní násilí a střelbu na premiéra Roberta Fica. Věříme, že bude v pořádku. Zároveň vyzýváme všechny politiky, aby se zdrželi jakýchkoli výroků a činů, které mohou přispět k eskalaci napětí,“ dodal k tomu Šimečka.

Předseda PS Šimečka k útoku na slovenského premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odsoudila „brutální“ útok na slovenského premiéra. „Naprosto mě šokoval a důrazně ho odsuzuji. Přeji mu hodně sil v této kritické chvíli a brzké uzdravení. V myšlenkách jsem také s jeho rodinou a blízkými,“ napsala na síti X.

„Jsem zděšen, k čemu může vést nenávist k jinému politickému názoru. Nemusíme se vším souhlasit, ale existuje mnoho způsobů, jak demokraticky a legálně vyjádřit svůj nesouhlas,“ reagoval Peter Pellegrini, který se ujme prezidentského úřadu v polovině června. „Pokud budeme jiné politické názory vyjadřovat se zbraní v ruce na náměstích, a ne ve volebních místnostech, ohrožujeme vše, co jsme společně za 31 let slovenské suverenity vybudovali,“ dodal.

Slovenský exprezident Andrej Kiska označil atentát na Fica za ohavný čin, který je útokem na samotný základ země a její demokracii. „Nyní je nejdůležitější zdraví premiéra. Upřímně mu přeji brzké uzdravení. A nám všem přeji, aby agresivita a polarizace konečně skončila, protože nenávist plodí další nenávist a dnešek nám jasně ukázal, v co dokáže vyústit,“ napsal na Facebooku.

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok dle Denníku N označil útok na premiéra za nepřijatelný násilný čin a vyzval ke zdrženlivosti, dokud nebude čin vyšetřen. „Upřímně mu přeji, aby se mu dařilo. Věřím, že bezpečnostní složky tento nepřijatelný násilný čin vyšetří.“

Zlomový moment, překročení meze, konec politické hry, hodnotí slovenská média

Atentát na Roberta Fica odsoudili kromě politiků také novináři, a to včetně médií, která byla často terčem kritiky členů současné koalice. Například podle Denníku N je útok na premiéra „odporný a neakceptovatelný“. Nyní se podle listu rozhodne, zda Slovensko patří mezi civilizované země demokratického Západu.

„Tady končí celá polistopadová éra demokratické politiky na Slovensku. Byla často vulgární, ukřičená a agresivní, ale byl to hlavně souboj slov a někdy i myšlenek. Teď se na scéně objevila zbraň, a to je úplně nový příběh,“ uvedl Denník N v komentáři šéfredaktora.

„Dnes končí etapa bezstarostného útočení a strašení. Je to hrozné a nepřijatelné. Teď by se však všichni ve veřejném prostoru měli probudit a uklidnit vášně. Odpovědí nemůže být obviňování opozice či médií. Ale nepřijatelné je i obviňování, že právě Fico a jeho lidé si hráli s ohněm, když přikládali a přikládali pod kotel nenávisti, a že si za to vlastně mohou sami. Jedinou cestou je znovu se chovat jako lidé,“ zdůraznil Denník N.

Postřelení premiéra je tragédie, která Slovensko dostává na úroveň zemí, kde nenávist bere do rukou zbraně a zanechává za sebou spoušť. To nemůže být naše cesta, píše Sme. „Každý občan země musí cítit, že tímto dnem Slovensko překročilo nejzásadnější mez, kterou demokratické a slušné země nepřekračují. A nepřekračují ji ani lidé. Je to naše společná tragédie,“ míní šéfredaktorka. Za nevyhnutelné pokládá, aby ohavný čin odsoudil každý bez ohledu na to, čemu věří a koho podporuje. Nesmí zůstat ani náznak, že by se Slováci chtěli vydat cestou násilí.

„Na Roberta Fica útočila nenávist a skrz něj zaútočila i na nás. Teď nastal okamžik, kdy se společnost musí snažit sejít z této cesty. Co bude další krok, pokud se nevzpamatuje? Už teď je jasné, že se někteří politici budou snažit zneužít tragédie pro své politické cíle. Jenže už víme, že jde o život, a to už není jen politická hra,“ zdůraznilo Sme.

„Násilí a vulgárnost stále hlouběji pronikají do našich životů. Zažíváme období, jaké nepamatujeme od vzniku Slovenska. Polarizace společnosti a narůstající radikalizace nabírají obrovské rozměry,“ míní Aktuality.sk. „Střelbu na Roberta Fica by měl odsoudit každý slušný člověk bez ohledu na politický či hodnotový tábor. Je to hrozný čin, který otřásl každým, kdo si váží lidského života, lidských práv, svobody, práva a demokracie,“ zdůraznil server, podle kterého je v demokratickém světě něco takového nepřijatelné. „Tato hrozná událost by však určitě neměla spustit další vlnu nenávisti. Nikomu to nepomůže,“ dodal.