Před zpřísněním hypoték banky lapají klienty. Průměrná sazba klesla na 2,49

Průměrná sazba hypoték klesla na 2,49 procenta (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,49 procenta z květnových 2,51 procenta. Jde o první letošní pokles. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy banky vycítily příležitost zvýšit během předpokládaného „hektického hypotečního léta“ svůj podíl na trhu. Zlevnění ale označuje za dočasné. I zájem lidí v červnu rostl. Celkově bylo v červnu uzavřeno 9030 smluv za 19,38 miliardy korun. Od října se totiž zpřísní podmínky pro poskytování hypotečních půjček.

Objem nových hypoték byl v červnu nejvyšší za posledních šest měsíců. Důvodem byla zřejmě obava žadatelů ze zdražování hypoték a ohlášeného zpřísnění poskytování hypotečních úvěrů.

„Pokračující jarní akční nabídky se postupně přeměnily na letní a vedly v červnu k mírnému poklesu průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu. Ačkoliv ČNB koncem června zvýšila své základní úrokové sazby, zatím se nezdá, že by se v reakci na tento krok banky nějak hrnuly do závodu ve zvyšování sazeb,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Například Česká spořitelna zlevnila hypotéky s pěti, osmi a desetiletou fixací o 0,2 procentního bodu. Od začátku června banka také nově nabízí hypotéky s fixací na 20 let. Wüstenrot nově zavedla Hypotéku dopředu, která umožňuje uzavřít hypoteční úvěr bez vybrané nemovitosti. Nemovitost si klient může vybrat během následujících 12 měsíců.

Vývoj úrokových sazeb u hypoték
Zdroj: Hypoindex.cz

Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta.

Žádostí o hypotéky přibylo, v říjnu se pravidla zpřísní

Banky se podle Rajdla snaží před říjnovou platností nových doporučení České národní banky využít zvýšeného zájmu o úvěry k získání nových obchodů. ČNB v červnu oznámila, že od října rozšíří pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti.

Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

„Hypoteční trh žil v červnu obavou z doporučení ČNB. Informace o dalším zpřísňování vyhnaly do bank i ty, kteří zatím váhali nebo svůj záměr odložili. A tlak na uzavírání hypoték bude i nadále pokračovat, protože doporučení jsou již známá a od října je banky začnou uplatňovat. Přes prázdniny proto zájem o hypotéky dle mého názoru nepoleví,“ uvedl hypoteční specialista Chytryhonza.cz Daniel Horňák.

„Česká národní banka, která svým doporučením zamýšlela zájem Čechů o hypotéky snížit, a zchladit tak přehřívající se trh s nemovitostmi, tedy zatím dosáhla pravého opaku,“ podotkl Kovanda.

Obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli Roman Weiser upozornil, že trh s nemovitostmi trpí velkým nedostatkem nabídky zejména ve velkých městech a jejich okolí. „Důsledkem je neustálý, byť nyní pomalejší růst cen nemovitostí. Situace je taková, že pokud se na trhu objeví nemovitost s reálnou cenou, je okamžitě prodána,“ uvedl.

Rekord letos nebude, dostupnost hypoték se sníží

Hypoteční trh letos podle Fincentra nepřekoná rekordní hodnoty. Letos banky poskytly v prvním pololetí meziročně o 9650 úvěrů méně a jejich objem meziročně klesl o 13,8 miliardy korun. 

Kovanda nicméně upozorňuje, že éře poměrně dostupných hypoték odtikávají poslední minuty. Nejen kvůli říjnovému zpřísnění podmínek pro žadatele, ale i proto, že bankám zdražují peníze.

„Česká národní banka bojuje proti slabé koruně a po červnovém zvýšení sazeb nelze vyloučit, že přikročí k dalšímu navýšení své základní úrokové sazby už začátkem srpna. Nejpozději se pak k němu uchýlí koncem září. Toto další zdražení peněz budou banky muset nakonec chtě nechtě promítnout do úročení poskytovaných hypoték,“ dodal Kovanda.