Úspory a penzijní reforma jsou letošní prioritou, řekl Fiala

Události: Priority vlády pro zbytek roku (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) označil za letošní vládní priority schválení úsporného balíčku a důchodové reformy. Opatření proti deficitnímu hospodaření začne sněmovna projednávat příští týden. Úpravu penzijního systému pak chce ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) předložit na podzim. Kabinet má ale letos na programu řadu dalších návrhů – šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) se například chystá předložit změnu krizové legislativy. Reaguje i na zkušenosti s covidem.

„Práce je velmi daleko, probíhají nejrůznější vnitroresortní připomínková řízení, oslovování našich partnerů v regionech. Moderní krizová legislativa, která nám pomůže čelit i novým typům krizí, doprovázená i nelegislativními opatřeními určenými třeba pro starosty, jako návody, jak se v krizové situaci chovat,“ nastínil plány na změnu krizové legislativy Rakušan.

Zavedení nových pravidel pro krizové situace slibuje na letošní rok i programové prohlášení vlády – stejně jako důchodovou reformu. Počítá například s navázáním věku odchodu do penze na průměrnou dobu dožití.

Nejnovější člen vlády, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který resort vede od minulého týdne, si jako cíl vytyčil zlepšení komunikace nebo efektivní pomoc zemědělcům. Pracuje už i na změnách mysliveckého a lesního zákona. „V příštích dnech a týdnech se chci potkat i se zástupci nevládních organizací, se kterými chci některé problematické body, které tady dnes vnímám, probrat,“ informoval. Kabinetu pak plánuje návrhy předložit během podzimu.

Ještě předtím ale vládní politiky čeká řada jednání o rozpočtu na příští rok i konsolidačním balíčku. „Chceme v dalších letech zejména ušetřit na výdajích státu a vůbec celkově na provozu státu ušetříme už v tom příštím roce. Pro nás ozdravný balíček a vůbec rozpočet na příští rok jsou to nejdůležitější téma,“ řekla šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Druhou zásadní prioritou je podle předsedy vlády pokračování v boji s inflaci. „Díky našemu tlaku na všechny články dodavatelských řetězců a dalším opatřením se nám podařilo růst cen zastavit. V tom hodláme pokračovat. Naším cílem musí být jednociferná inflace, která bude i nadále klesat,“ uvedl.

Opozice rozpočtovou politiku kritizuje. A spokojená není ani s opatřeními vlády proti inflaci. „Aby se jí alespoň částečně podařilo zkrotit inflaci, aby se jí současně podařilo alespoň naznačit cestu ke snižování rozpočtového schodku. A ne, aby to dělala touto chaotickou formou,“ vytkl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO). Kritikou opozice nešetří ani vůči penzijní reformě.

Úprava programového prohlášení

Kromě ní letos vláda počítá i s přípravou eDokladovky, tedy digitalizací osobních průkazů, a to tak, aby ji mohla představit na přelomu roku. TOP 09 jako o prioritě mluví také o korespondenční volbě, kterou by ještě letos chtěla projednat v dolní komoře. Tam naráží na opoziční obstrukce. Záměr zůstal v programovém prohlášení bez časového určení i po jeho aktualizaci.

Programové prohlášení vláda upravila v březnu – s tím, že jde o reakci především na dopady ruské agrese na Ukrajině. S původním dokumentem totiž důvěru získala na začátku loňského ledna, kdy Rusko okupovalo Krym a vedlo proti Ukrajině omezenou válku na Donbase, plnohodnotnou invazi však ještě nezahájilo.

Opozice ale opakovaně kritizuje, že před poslance nepředstoupila znovu s aktuální verzí. „Měli by znovu přijít do sněmovny a požádat o důvěru. Také vláda říkala, že chce být vládou rozpočtové odpovědnosti a že bude vládou rozpočtové odpovědnosti. A podívejme se na deficit státního rozpočtu. To vládní prohlášení se dost změnilo,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Z dokumentu například zmizel záměr snížit za předpokladu udržitelných financí odvody na sociální pojištění na straně zaměstnavatelů. Chybí také cíl udržet stávající valorizační mechanismus důchodů. Ten chce kabinet změnit a růst penzí zpomalit. Argumentuje udržitelností. ANO i SPD ale mají řadu výhrad. Střet s opozicí nad tímto tématem čeká koaliční politiky už příští týden. Příslušná novela je totiž prvním bodem programu mimořádné schůze, na které nechybí ani konsolidační balíček.

Zákon o podpoře bydlení

Sněmovnou už naopak prošlo zjednodušení bodového systému. Projednat alespoň v úvodním kole chce ministr vnitra změny v pořádání voleb – místo dvou dnů zavádí tento návrh jednodenní hlasování, a to v pátek. Opozice má k úpravě výhrady, politici nyní hledají kompromis. Premiér slibuje i připravit elektronizaci přijímacího řízení na střední školy.

Programové prohlášení pro letošek počítá s aktualizací státní energetické koncepce nebo přípravou snížení počtu úřednických míst. Během prvních dvou let by vláda měla také dokončit zákon o podpoře bydlení. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ho chce předložit na podzim.

„Ne pouze sociální bydlení, jak jsme ho doposud znali, ale skutečně řešit tu situaci, krizi trhu s bydlením, nedostupnost bydlení, vysoké nájmy, problém se zorientovat v té bytové situaci v dané obci nebo městě. Tak já doufám, že spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí ale i s dalšími kolegy ten zákon vládou schválíme a pošleme do sněmovny. Platit by pak měl pak až od 1. ledna 2025,“ sdělil.

Slevy na jízdném zůstanou

Vláda zároveň plánuje zachovat současné nastavení slev na jízdném pro studenty a důchodce ve výši padesáti procent. ČT to potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jeho resort za první pololetí letošního roku za slevy proplatí dopravcům skoro dvě a půl miliardy korun, tedy podobně jako před rokem, ačkoliv tehdy ještě tři měsíce platilo větší zvýhodnění.

Kabinet už také schválil návrh na ústavní ochranu vody. Zákon o veřejných kulturních institucích předložilo ministerstvo v květnu. A rychleji proti plánu začal kvůli ruské agresi proti Ukrajině platit sankční zákon zavádějící národní seznam.