TÉMA

Hlavní události

Robert Fico podstoupil další operaci, oznámil ministr Kaliňák

Slovenský premiér Robert Fico (Smer) podstoupil další operaci, oznámil v pátek po poledni ministr obrany Robert Kaliňák. Potrvá několik dnů, než bude jasné, jak se jeho stav vyvíjí, dodal. Ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že předseda vlády je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu. O dalším postupu v léčbě by mělo podle slovenských médií rozhodnout lékařské konzilium v pondělí.
10:09Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Cíle okupantů na Krymu i přímo v Rusku se staly terčem rozsáhlého útoku, Moskva mluví o stovce dronů

Přístavní město Sevastopol na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu čelilo rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů, uvedly okupační úřady. Ukrajinské drony útočily podle ruských úřadů i na cíle přímo v Rusku – na přístavní město Novorossijsk, které je další základnou Černomořského loďstva, a na rafinerii v Tuapse. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad různými oblastmi bylo zneškodněno šest námořních a všech 102 vzdušných dronů. Telegramové kanály i místní úřady ale hovoří o škodách. Charkov zažil dosud nejdelší vzdušný poplach, trval přes šestnáct hodin.
08:22Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Po americkém provizorním molu se do Gazy dostaly první kamiony s pomocí

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první kamiony s humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve čtvrtek dokončila americká armáda. V oblasti se v posledním týdnu dále zhoršila humanitární krize poté, co izraelská armáda minulý týden obsadila přechod Rafah na jihu Pásma, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci.
11:32Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o Green Dealu, přijetí eura či životní úrovni

Do evropských voleb zbývají tři týdny. V nich si Češi zvolí jednadvacet poslanců do Evropského parlamentu. Česká televize odvysílala první předvolební debatu, jíž provázela Jana Peroutková. Tématy byly životní úroveň, ceny potravin i energií, dotace či euro. Účastníky debaty byli Ondřej Dostál (Stačilo!), Martin Hlaváček (ANO), Petr Macinka (Přísaha a Motoristé), Petr Mach (SPD a Trikolora), Luděk Niedermayer (SPOLU), Daniela Ostrá (SOCDEM), Mikuláš Peksa (Piráti) a Adam Trunečka (Starostové a osobnosti pro Evropu).
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě jmenoval ministrem pro vědu, výzkum a inovace poslance Marka Ženíška (TOP 09). Pětačtyřicetiletý politik ve funkci nahradil stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou. Premiér Petr Fiala (ODS) si od něj slibuje, že pomůže k většímu převádění výsledků bádání do praxe a posílí spolupráci vědy a byznysu. Ženíšek končí ve funkci šéfa sněmovního zahraničního výboru a dalších sněmovních postech. Místo v zahraničním výboru bude podle dosavadních dohod zřejmě nově obsazeno po evropských volbách.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|

Trosky houfnice Caesar, kterou zničil ruský dron. Reportáž ČT z blízkosti fronty v Charkovské oblasti

Nová frontová linie v Charkovské oblasti se zřejmě začíná stabilizovat. Okupačním vojskům se nepodařilo proniknout do obce Lypci. Ukrajinská armáda na místo povolala 92. mechanizovanou brigádu, která tam útočníky odrážela už na jaře 2022. Reportérka ČT Darja Stomatová natáčela s její průzkumnou jednotkou podél nové fronty.
před 19 h hodinami|

Bystroňovu kancelář prohledala policie. Německý parlament ho zbavil imunity

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, který je českého původu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ZDF. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář. Prohlídka podle magazínu Der Spiegel souvisí s vyšetřováním, jež vede mnichovské státní zastupitelství. Bystroň, který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu, čelí podezření, že dostával úplatky od proruské sítě. Poslanec to opakovaně popřel. AfD vyzvala k rychlému objasnění případu.
včeraAktualizovánopřed 19 h hodinami|

Exkluzivní výpověď pro Reportéry ČT: Šapošniková, která je podezřelá ze špionáže kvůli Vrběticím, spolupráci s GRU odmítá

Policie podezřívá Elenu Šapošnikovou ze špionáže v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích. Žena posílala informace důstojníkovi ruské vojenské rozvědky GRU, který podle policie velel pachatelům útoků. Reportéři ČT Šapošnikovou navštívili v jejím řeckém sídle. V rozhovoru odmítla jakoukoli spolupráci s GRU. O důstojníkovi Andreji Averjanovi si prý myslela, že je pouze obchodník.
před 19 h hodinami|

Čaputová a Pellegrini společně odmítli násilí

Končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její nástupce Peter Pellegrini při společném vystoupení odmítli násilí. Útok na premiéra Roberta Fica je podle nich útokem na demokracii. Vyzvali k zodpovědnosti a opuštění bludného kruhu nenávisti.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, prohlásil ministr vnitra

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl politicky motivovaný, řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Útočníkovi podle něj vadila vládní politika, o které čerpal informace z médií. Muže, který je podezřelý ze středečního útoku na premiéra, vyšetřovatelé ve čtvrtek obvinili z pokusu o úkladnou vraždu, informoval server televize Markíza. Podle televize má jít o Juraje C., hrozí mu až doživotní vězení. Slovenská policie po útoku na Fica registruje výhrůžky dalším politikům.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

Fico stále bojuje o život, oznámil Kaliňák. Smrti unikl jen o vlásek, řekl Pellegrini

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) je stabilizovaný, ale velmi vážný, oznámila nemocnice. Fico podstoupil pětihodinovou operaci. Ministr obrany Robert Kaliňák následně uvedl, že je premiér stále v ohrožení života. Útočník podle něj Fica zasáhl čtyřmi střelami. Konstatoval také, že Ficovy pravomoci zatím nikdo nepřevzal, kabinet rovněž nehodlá vyhlásit výjimečný stav. Fica v nemocnici navštívil zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, premiér podle něj „unikl smrti jen o vlásek“. Ministerský předseda byl postřelen ve středu po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová. Policie z činu obvinila 71letého muže.
včeraAktualizovánovčera v 15:43|

Policie vypátrala muže, který padělal vstupenky na hokejový šampionát

Policie vypátrala muže, který podle ní padělal vstupenky na mistrovství světa v hokeji. Čtyřiatřicetiletý muž z Pelhřimovska pěti poškozeným prodal padělky za 600 tisíc korun. Podle detektivů bude podvedených mnohem více. Někteří lidé, kteří mají doma falešné vstupenky, o tom ještě nemusí vědět, protože zápasy, na které si je zakoupili, se budou teprve hrát. Muž je stíhán na svobodě, k trestné činnosti se doznal, získané peníze většinou použil na sázky v sázkové kanceláři.
včeraAktualizovánovčera v 12:56|

Obžalovaný prohlásil vinu u malých požárů na Děčínsku, zapálení Českého Švýcarska odmítl

Obžalovaný Jiří Lobotka prohlásil ve čtvrtek u ústeckého krajského soudu vinu v případě drobných požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. Založení největšího lesního požáru v historii Česka v tamním národním parku, za který je podle obžaloby rovněž zodpovědný, ale dál odmítá. Soud ale o částečném přiznání viny nerozhodl, vyžádá si zprávu lékaře o posouzení zdravotního stavu obžalovaného. Soudce Roman Felzmann jednání odročil na pátek. Obhájce sedmatřicetiletého muže Vít Pavko řekl, že jeho klient nemusí být v pořádku. Bývalému dobrovolnému strážci rezervace hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až patnáct let vězení.
včeraAktualizovánovčera v 11:34|

Fica postřelil atentátník. Operace podle vicepremiéra dopadla dobře

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) postřelil útočník, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel Fico na náměstí mezi občany. Pravděpodobného pachatele atentátu policie zadržela. Fico podstoupil mnohahodinovou operaci v nemocnici v Banské Bystrici, asi hodinu před půlnocí slovenský vicepremiér Tomáš Taraba řekl, že zákrok dopadl dobře a šéf vlády není v ohrožení života. Ministři obrany Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok předtím kolem 20. hodiny zmiňovali, že premiérův stav je mimořádně vážný.
15. 5. 2024Aktualizovánovčera v 23:45|

Začíná politická válka, řekl Danko po atentátu na Fica. Slíbil změny zákonů a „konec drzosti“

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko obvinil ze střelby na premiéra Roberta Fica novináře a ty z Denníku N označil za „odporná prasata“. Slovenský vicepremiér podle Denníku N napsal, že krev na rukou má „nenávistná opozice“. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok z koaliční strany Hlas apeloval na veřejnost i politiky, aby okamžitě přestali šířit nenávist. Šéf slovenského opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka politiky vyzval, aby se zdrželi takových prohlášení, která mohou přispět k eskalaci napětí. Podle Kresťanskodemokratického hnutie (KDH) je nešťastné, že si politici předhazují, kdo polarizuje společnost. Útok odsoudila i slovenská média.
15. 5. 2024Aktualizovánovčera v 21:35|

V prvním kole přijímaček uspělo 94 procent deváťáků, oznámil Bek

Uchazeči o studium na středních školách (SŠ) už mohou zjistit, zda a na jakou školu byli přijati. Podle výsledků přijímacího řízení a jejich priorit je přiřadila státní organizace Cermat. Výsledky přijímacího řízení se uchazeči dozvědí v systému DiPSy, zároveň je na veřejně přístupném místě zveřejní přímo školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na ranním brífinku oznámil, že se v prvním kole přijímaček „podařilo umístit 94 procent deváťáků“, což Bek považuje za „zcela zásadní úspěch“. Podle ministerstva se z devátých tříd základních škol hlásilo více než 99 tisíc žáků.
15. 5. 2024Aktualizovánovčera v 21:12|

Zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes

Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 77 let tanečník, herec a pedagog Vlastimil Harapes. Osobnosti divadelního a tanečního světa na něj vzpomínají jako na tanečníka světového formátu, díky němuž se o tanec zajímala široká veřejnost. V tanečních rolích zúročil i herecké nadání, které uplatnil rovněž ve filmu.
15. 5. 2024Aktualizovánovčera v 18:04|

Jsem šokovaná, řekla Čaputová k atentátu na slovenského premiéra

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystoupila na mimořádné tiskové konferenci po postřelení premiéra Roberta Fica. Útok odsoudila a označila za „hrozný a zákeřný“. Premiérovi popřála co nejrychlejší zotavení, varovala však také před pronášením rychlých soudů a apelovala na zastavení nenávistné rétoriky. Zvolený prezident Peter Pellegrini, který se úřadu ujme v červnu, uvedl, že „je zděšen“. Za útokem podle něj může být nenávist k jinému politickému názoru.
15. 5. 2024Aktualizovánovčera v 17:15|

Členské státy EU se shodly na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se ve středu v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle Unie šíří ruskou propagandu. Jde také o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se dotknou také mediální platformy RIA Novosti a listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 13:39|

V Gruzii panuje napětí po schválení zákona o zahraničním vlivu

Gruzínský parlament v úterý ve třetím a závěrečném čtení schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí. V sále parlamentu se poslanci poprali. Návrh nyní míří k prezidentce, ta ho zřejmě vetuje, poslanci poté mohou veto přehlasovat, na což má vláda dost hlasů.
14. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 06:39|

Ministr zahraničí USA Blinken je v Kyjevě. Pomoc už přijíždí a další je na cestě, ujistil

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. V úterý to při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. Zelenskyj šéfovi americké diplomacie podle ruskojazyčného webu stanice BBC poděkoval za pomoc, kterou označil za kriticky důležitou.
14. 5. 2024Aktualizováno14. 5. 2024, 21:41|

Státy EU potvrdily migrační balíček. Připomeňte si, co obsahuje

Členské státy Evropské unie v úterý na jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační balíček. Češi se ve všech deseti hlasováních zdrželi. Stejnou pozici drží česká vláda už od února, kdy po analýze všech dokumentů dospěla k závěru, že finální podoba paktu o migraci a azylu je pro Českou republiku horší než ta, na níž se Česko podílelo v době svého předsednictví v druhé polovině roku 2022. Proti všem částem migračního paktu hlasovaly Maďarsko a Polsko, některé z předpisů nepodpořily ani Slovensko či Rakousko.
14. 5. 2024Aktualizováno14. 5. 2024, 20:08|

Rusové tvoří v Charkovské oblasti „nárazníkovou zónu“ a houfně útočí

Ruská armáda v posledních dnech zintenzivňuje ofenzivu v Charkovské oblasti. Předpokládá se, že chce co nejvíce využít čas, než na Ukrajinu začne plně proudit americká pomoc v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). První odhady vojenských analytiků hovořily o tom, že se Rusové pokoušejí odvést pozornost ukrajinských jednotek. Americký Institut pro výzkum války (ISW) v pondělí informoval, že by se mohlo jednat o snahu vytvořit takzvanou nárazníkovou zónu, což předpokládá i nedávno jmenovaný tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Lytvynenko.
14. 5. 2024Aktualizováno14. 5. 2024, 17:41|

USA masivně zvýší cla na dovoz z Číny. „Zaplavuje globální trh levným zbožím“

Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila v úterý administrativa prezidenta Joea Bidena. Zvýší se také cla na dovoz počítačových mikročipů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku a na mnoho dalších položek. Cla na elektromobily a některé další zboží začnou platit už letos, u jiného zboží postupně v příštích dvou letech. Čínu rozhodnutí silně znepokojuje, proto přijme rozhodná opatření na ochranu svých práv a zájmů, reagovalo čínské ministerstvo obchodu.
14. 5. 2024Aktualizováno14. 5. 2024, 15:51|