Členské státy EU se shodly na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se ve středu v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle Unie šíří ruskou propagandu. Jde také o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se dotknou také mediální platformy RIA Novosti a listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta.

Dohodu ještě musí země formálně potvrdit. Zatím není jasné, zda k tomu dojde jen písemně, nebo na nejbližším jednání unijních ministrů zahraničí na konci května.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ve středu již předem pohrozila, že pokud EU uvalí sankce na ruská média, západní novináři v Rusku pocítí „rychlou, tvrdou a bolestivou reakci ruského státu“. „Dříve cítili naši lásku, teď ale pocítí naši reakci,“ citovala Zacharovovou agentura Reuters. „Budeme reagovat rychlostí blesku a pro občany Západu to bude extrémně bolestivé,“ dodala.

Členské státy EU nyní diskutují o nejnovějším, 14. balíčku sankcí proti Rusku, do kterého se Česku podařilo prosadit zařazení platformy Voice of Europe. Právě jejím prostřednictvím se podle zjištění českých tajných služeb měli proruští ukrajinští podnikatelé Arťom Marčevskij a Viktor Medvedčuk pokoušet ovlivňovat politiky v několika zemích Evropské unie.

Dohodu zemí EU na sociální síti X uvítal český premiér Petr Fiala. „Náš nedávný zásah proruské vlivové sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a EU, nese ovoce,“ napsal. Praha tak podle něj dělá, co je třeba.

Nově připravované unijní sankce by měly zahrnovat také další opatření omezující ruské příjmy z vývozu paliv, konkrétně ruského zkapalněného zemního plynu (LNG), ale například i zákaz dovozu ruského hélia. Protože jde o komplikovaná témata, sankce by se nestihly dojednat do evropských voleb, které se uskuteční na začátku června. Opatření vůči mediálním platformám tak byla z balíčku vyjmuta a projednána v takzvané rychlé proceduře.

Se společností Voice of Europe jsou spojováni politik a podnikatel Medvedčuk a mediální producent a propagandista Marčevskij, které Česko rovněž zařadilo na svůj sankční seznam a nyní Praha usiluje o to, aby se objevili rovněž na seznamu unijním. Platforma RIA Novosti spadá do portfolia mediální skupiny Russia Today, kterou vlastní a provozuje ruská vláda. Vlastníkem listu Izvestija je ruská mediální skupina Nacionalnaja Media Gruppa. Ruská vláda pak stojí rovněž za vydáváním listu Rossiskaja Gazeta.