Atentát na Fica byl politicky motivovaný, prohlásil ministr vnitra

Brífink po jednání slovenské bezpečnostní rady (zdroj: ČT24)

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl politicky motivovaný, řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Útočníkovi podle něj vadila vládní politika, o které čerpal informace z médií. Muže, který je podezřelý ze středečního útoku na premiéra, vyšetřovatelé ve čtvrtek obvinili z pokusu o úkladnou vraždu, informoval server televize Markíza. Podle televize má jít o Juraje C., hrozí mu až doživotní vězení. Slovenská policie po útoku na Fica registruje výhrůžky dalším politikům.

Policie podle ministra pracuje s jedinou verzí, a sice, že útok byl politicky motivovaným činem. „Důvody, proč šlo o politicky motivovaný pokus o úkladnou vraždu, jsou, jak to řekl sám podezřelý, mediální informace, kterými disponoval,“ je přesvědčený Šutaj Eštok.

Podezřelý se podle něj intenzivně věnoval politickému dění a vadila mu řada kroků Ficovy vlády, včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury, zastavení vojenské pomoci Ukrajině či změny ve veřejnoprávní televizi.

Události: Slovenská policie obvinila střelce (zdroj: ČT24)

„Můžu potvrdit, že podezřelý není členem žádné radikalizované politické skupiny, ani pravicové, ani levicové, že jde o osamělého vlka, jehož kroky a konání se urychlily po prezidentských volbách,“ řekl dále ministr, podle něhož byl podezřelý nespokojený s výsledkem hlasování, v němž vyhrál vládou podporovaný Peter Pellegrini.

Juraj C. se snažil prosadit v různých oblastech. Napsal několik knih, zejména básnických sbírek. Spoluzakládal Literární klub Dúha, kterému do roku 2016 předsedal. Ve stejné době dával dohromady pacifistické Hnutí proti násilí. Současně se objevil na fotografiích se členy proruské polovojenské skupiny Slovenští branci. Vláda navzdory jeho tehdejším komentářům vylučuje, že by s nimi sympatizoval.

Z jeho literární tvorby vyplývá, že měl vyhraněné názory na Romy a že souhlasil s programem nacionalisty Mariána Kotleby. Výrazně nenávistné projevy, a to ani vůči premiéru Ficovi ale na sociálních sítích nešířil. Podle policie se proto jeho chystaný útok nedal předvídat.

Bezpečnostní opatření před atentátem byla podle ministra na maximální možné úrovni. Policie podle něj vyšetřuje už 32 podezřelých, kteří schvalovali trestný čin namířený proti Ficovi.

Policie zachytila další vyhrůžky

Policejní prezident Ľubomír Solák ve čtvrtek uvedl, že policie nyní registruje výhrůžky členům vlády i různým dalším politikům. Slovenská generální prokuratura podle něj uvalila na případ pokusu o vraždu šéfa vlády informační embargo, policie proto nic z vyšetřování nebude zveřejňovat.

Policie zároveň zvýšila ochranu škol, v okolí budovy parlamentu i redakcí médií. Solák doplnil, že přibylo také hybridních hrozeb.

Výhrůžky zastřelením směřovaly například na Branislava Becíka, šéfa Nitranského kraje. V souvislosti s tím podal trestní oznámení, řekla podle slovenských médií mluvčí kraje Silvia Zeumerová. Další podrobnosti odmítla zveřejnit. Becík je členem vládní strany Hlas–sociálna demokracia, poslancem slovenského parlamentu a lídrem kandidátky své strany do voleb do Evropského parlamentu.

Slovenská policie k atentátu na premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Portál aktuality.sk píše, že policejní inspekce vyšetřuje únik videa s podezřelým z útoku z policejní stanice a únik fotografie občanského průkazu pachatele na sociální sítě. Zatím není jasné, kteří policisté za těmito činy stáli. Solák pouze potvrdil, že těmito věcmi se zabývá inspekce. Řekl také, že v souvislosti s děním po útoku na Fica zatím žádný policista nebyl postaven mimo službu.

Případem se zabývá oddělení závažné kriminality slovenské generální prokuratury. „Více informací není možné nyní poskytnout vzhledem k aktuálním pokračujícím procesním úkonům,“ sdělila mluvčí generální prokuratury Zuzana Drobová.

Muž byl ve středu zadržen premiérovou ochrankou a policií bezprostředně po atentátu na Fica po výjezdním zasedání vlády v Handlové, která leží nedaleko Banské Bystrice. Šutaj Eštok uvedl, že útočník na Fica vystřelil pětkrát. „Vůbec netuším, co zamýšlel, co plánoval, proč se to stalo. Možná nastalo nějaké zkratové jednání, nevím. Je ráznější, ale že by chodil k psychiatrovi nebo někomu podobnému, tak to ne,“ uvedl syn zadrženého muže.

Devětapadesátiletý ministerský předseda utrpěl velmi vážná zranění a nyní je po pětihodinové operaci ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu v banskobystrické nemocnici.

Podezřelý se nachází v cele Národní kriminální agentury v Nitře. Podle Markízy mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody ve výši 25 let až doživotí.