Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Studio ČT24 | Studio ČT24 | 516 (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě jmenoval ministrem pro vědu, výzkum a inovace poslance Marka Ženíška (TOP 09). Pětačtyřicetiletý politik ve funkci nahradil stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou. Premiér Petr Fiala (ODS) si od něj slibuje, že pomůže k většímu převádění výsledků bádání do praxe a posílí spolupráci vědy a byznysu. Ženíšek končí ve funkci šéfa sněmovního zahraničního výboru a dalších sněmovních postech. Místo v zahraničním výboru bude podle dosavadních dohod zřejmě nově obsazeno po evropských volbách.

Prezident při ceremoniálu ocenil, že funkce nezůstala prázdná dlouho. „Jsem přesvědčen, že Marek Ženíšek se s touto náročnou agendou dokáže poprat,“ uvedl Pavel. Připustil, že vzhledem k blížícímu se konci volebního období a personální kapacitě, kterou bude mít Ženíšek na Úřadu vlády k dispozici, ho nečeká lehký úkol. „Věda, výzkum, inovace a vzdělání jsou prioritami vlády a jsou mimořádně důležité pro to, aby naše ekonomika uspěla ve výrazně konkurenčním prostředí,“ dodal prezident.

Ženíšek se má podle Pavla soustředit i na strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi. „Jsem přesvědčen, že události, ke kterým dochází v našem okolí, svědčí o tom, jak zhoubnou moc mohou mít dezinformace na veřejné mínění i nálady ve společnosti,“ podotkl prezident. Narážel pravděpodobně mimo jiné na středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Fiala si od Ženíška slibuje posílení transferu výsledků bádání do praxe

Nový ministr bude podle premiéra Fialy posilou pro celou vládu. Premiér zdůraznil, že bez toho, že Česká republika bude silná ve vědě, nemůže být úspěšnou zemí. „Je důležité posílit konkurenceschopnost, posílit firmy a soukromý kapitál,“ prohlásil po uvedení Ženíška do funkce. Premiér také poděkoval za přínos vědě a výzkumu Heleně Langšádlové.

Události: Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu (zdroj: ČT24)

Ženíšek sdělil, že plánuje motivovat soukromý sektor k vyšším investicím do výzkumu a vývoje tak, aby se zvedl objem financí v oboru. Peníze, kterými chce navýšit rozpočet vědy a výzkumu, mají jít podle něj například do excelentního výzkumu. Neřekl přesnou částku, poukázal na teprve nadcházející jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) .

„Žádné dramatické změny pro letošní rok nikdo očekávat nemůže,“ uvedl na stejnou otázku premiér. Co se týká příštího roku, bude podle něj kabinet projednávat plán hospodaření státu na společných jednáních, prioritou nicméně věda je, dodal.

Premiér Fiala uvedl do funkce nového ministra pro vědu Ženíška (zdroj: ČT24)

Nový ministr také připomenul, že v oboru pracuje na sto tisíc lidí a jeho význam je vyšší, než je vidět. Letos mají výdaje na vědu v výzkum dosáhnout zhruba čtyřicet miliard korun. Pro příští rok Rada pro výzkum, vývoj a inovace navrhuje rozpočet na vědu 45,2 miliardy korun.

Poměr mezi institucionální podporou a financemi na jednotlivé projekty by podle Ženíška měl v budoucnu činit šedesát procent ku čtyřiceti procentům tak, aby se mohly rozvíjet vědecké instituce a zároveň ve vědě byl prostor pro konkurenci.

Ženíšek, který s přijetím ministerské funkce skončil v čele zahraničního výboru sněmovny, plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě. Dalším jeho cílem je dotažení projektů započatých Langšádlovou, zejména návrhu zákona o vědě, vývoji a inovacích a reformy přenesení poznatků z vědy do praxe.

Předsedkyně akademie věd ČR Zažímalová k jmenování nového ministra pro vědu (zdroj: ČT24)

Osmá změna ve vládě

Langšádlová na pozici skončila k neděli 5. května, a to kvůli nespokojenosti mateřské strany s prezentací výsledků v jejím resortu veřejnosti. Nahradit ji měl ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se ale vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce. Vedení TOP 09 následně minulý týden navrhlo na post poslance Ženíška.

Výměna ministra pro vědu je osmou změnou ve vládě. Fiala podle výroků z posledních dnů aktuálně nevidí důvod pro výměnu dalšího ministra koaliční vlády SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. „Nikdy se nedají vyloučit změny ve vládě, některé byly třeba způsobeny osobními nebo zdravotními záležitostmi. Život je pestrý a složitý, ale já jsem spíš stoupenec dohody než přetlačování, stability než neustálých změn,“ řekl Fiala.