Rusové obranu v Charkovské oblasti neprolomili, tvrdí Kyjev. Reuters píše o nové frontě

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, Kyjev na místo vyslal posily, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Dosavadní útoky se podle něho podařilo odrazit. Šéf charkovské oblastní správy dříve informoval, že ruské síly v noci na pátek zintenzivnily přeshraniční ostřelování města Vovčansk nedaleko ruských hranic. Podle vysoce postaveného zdroje z ukrajinské armády citovaného agenturou Reuters se Rusům podařilo u Vovčansku postoupit o kilometr na ukrajinské území.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského byly ukrajinské síly připraveny na nový pozemní útok. „Rusko zahájilo novou vlnu ofenzivních operací ve směru na Charkovskou oblast. Proti agresorovi jsme postavili naše vojáky, brigády a dělostřelectvo. Je důležité si uvědomit, že okupanti mohou v tomto směru posílit svou přítomnost. To je fakt. Naše armáda a její velitelé si to uvědomují a připravili se na to tak, aby na jejich útoky odpověděli dělostřeleckou palbou,“ prohlásil Zelenskyj.

V posledních týdnech se v médiích objevily zprávy o možné přípravě velké ruské ofenzivy s cílem obsadit Charkov, což se ruským silám na začátku plnohodnotné války nepodařilo navzdory tomu, že město leží jen třicet kilometrů od hranic s Ruskem. Že Rusové mohou připravovat rozsáhlejší útok směrem na Charkov připustil i mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov už před dvěma dny uvedl, že Rusko vytváří seskupení sil severně od města Charkov a že úřady situaci „pečlivě sledují“.

Ukrajina podle Zelenského vyšle více vojáků k obraně Charkovské oblasti. Ve svém pravidelném hlášení uvedl, že Kyjev k obraně svých pozic poskytuje vše potřebné. Poděkoval také za nově ohlášenou americkou pomoc v objemu 400 milionů dolarů (9,25 miliardy korun). Kyjev podle něj pracuje na tom, aby se materiál co nejrychleji dostal na frontu. Podél celé frontové linie dochází k těžkým bojům.

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že během čtvrtka ruské síly provedly nálety pomocí řízených leteckých pum ve směru na Vovčansk. Ten se nachází asi padesát kilometrů severovýchodně od Charkova a pouhých pět kilometrů od hranic s Ruskem. Ukrajinské úřady již pomohly s evakuací obyvatel Vovčansku a okolí, uvedla podle Reuters tamní správa. Podle Syněhubova je ve Vovčansku jeden mrtvý a několik zraněných.

Z vizualizace ukrajinské monitorovací skupiny DeepStateMap pak vyplynulo, že v oblasti se nyní u hranic bojuje kromě směru na Vovčansk i asi 25 kilometrů západně blíže k Charkovu.

Kyjev mluví o neúspěšném pokusu o průlom

Ve čtvrtečních večerních hodinách ruské síly „za podpory dělostřelectva zvýšily palebný tlak na přední okraj naší obrany“, popsalo situaci ministerstvo obrany. V pátek kolem páté hodiny ráno „došlo k pokusu nepřítele prorazit naši obrannou linii“, citoval ministerstvo server Kyiv Independent.

„Ozbrojené síly Ukrajiny sebejistě drží své pozice: nepřišly ani o metr. Nepřátelské skupiny nepředstavují pro Charkov hrozbu, jejich síly stačí pouze na provokace severním směrem,“ napsal před oznámením ukrajinského ministerstva obrany Syněhubov.

Rusové cílili na čtyři přeshraniční oblasti, informovala redaktorka zahraniční redakce ČT Ilona Zasidkovyčová. „Může to destabilizovat celou pohraniční oblast,“ upozornila novinářka.

Server Ukrajinska pravda s odvoláním na armádní zdroje píše o čtyřech příhraničních vesnicích, které ruské invazní síly obsadily. Z vizualizace ukrajinské monitorovací skupiny DeepStateMap vyplývá, že v oblasti se nyní u hranic bojuje na dvou místech – ve směru na Vovčansk a pak asi 25 kilometrů západně, kde leží čtyři dotyčné obce.

Není jasné, kde přesně mělo k pokusu o průlom dojít, píše Kyiv Independent. Útok byl nicméně odražen a „boje různé intenzity pokračují,“ tvrdí ministerstvo obrany. Na frontu v této oblasti už byli posláni záložníci, aby odrazili útok.

„Naše zdroje v Charkově tvrdí, že slyšely dělostřeleckou palbu a nejen tu, a to po celé oblasti. Následně měly do obce Vovčansk a v dalších místech proniknout menší ruské jednotky. Podle ukrajinských zdrojů se ale daří jejich postup zastavovat. Klíčová otázka ale je, kolik Rusové mají vojáků na druhé straně hranice. V minulosti se mluvilo o tom, že by jich mělo být padesát tisíc,“ uvedla zpravodajka ČT Darja Stomatová, která se nyní nachází ve Lvově.

„Podle Ukrajinců by na průlom toto číslo mohlo stačit, ale na samotný útok na Charkov by to stačit nemělo,“ dodala Stomatová.

Údajný postup o kilometr

Agentura Reuters nicméně píše, že se na Ukrajině otevřela nová fronta a ruské síly při své operaci dosáhly úspěchů, byť omezených. Zdroj z ukrajinské armády agentuře řekl, že ruské síly postoupily přibližně o kilometr za hranice. Jejich cílem je podle tohoto činitele ustanovit až desetikilometrovou nárazníkovou zónu.

Situace je složitá a kritická, ale „dá se ještě řešit“, míní bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. „Kilometr není sice žádná velká hloubka, ale rychlost, které Rusové dosáhli, ta je nebezpečná, pokud se Ukrajincům nepodaří přesunout včas posily, pak by se Rusové mohli dostat poměrně blízko k Charkovu, který vždycky chtěli nějakým způsobem ovládnout,“ upozornil generál.

Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Vojtěcha Bahenského nejspíš k prolomení obranné linie nedošlo. „Znamenalo by to, že se ruské jednotky rázně rychlým způsobem dostaly za ukrajinské síly do oblasti, kde už žádná obrana není, což bychom zpravidla při postupu o jeden kilometr neočekávali, to by byla skutečně mělká obrana. Nicméně opět se jedná o překročení ukrajinských hranic v tomto směru,“ prohlásil expert.

Některé proruské vojenské kanály na Telegramu ráno psaly, že ruská armáda zahájila v okolí Vovčansku ofenzivu. Část z nich psala o „průlomu“ a „dobytí některých obydlených oblastí“, píše ruskojazyčný server BBC. Tyto informace však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Experti: Na Charkov Rusové nemají síly

Charkov, druhé největší město Ukrajiny, Rusové už dlouhé týdny intenzivně ostřelují. Podle ukrajinských činitelů se snaží vyvolat mezi obyvateli paniku a zajistit vylidnění města.

Na Charkov nicméně podle Šedivého Rusové aktuálně síly nemají. „Ale mohou se k němu přiblížit a provádět některé operace v blízkosti města, izolovat ho. Pro Ukrajince to bude nepříjemné v tom smyslu, že budou muset přesunout buď velkou část svých záloh, a nebo dokonce stáhnout část svých sil z fronty, aby Charkov zachránili, pokud se jim nepodaří to teď zastavit. Oslabí tak jiné pozice na frontě, čehož mohou Rusové využít,“ konstatoval generál.

Analytik Bahenský očekává ztráty, což ale považuje za součást války. „Bránit každý centimetr je sice politicky atraktivní, ale vojensky to často nedává smysl a je mnohem smysluplnější o kus ustoupit. Je to každopádně komplikace pro ukrajinské síly, protože každé posily, které ukrajinské velení přesune na tuto část fronty, budou chybět pro obranné operace jižněji, například u často skloňovaného Časiv Jaru. Řekl bych, že to je snaha rozptýlit ukrajinské síly. Charkov je velké město a Rusko by potřebovalo obrovské síly na to ho ovládnout,“ soudí expert.

Podle zpravodajky ČT Stomatové se v Charkovské oblasti jedná spíše než o průlom o takzvaný průzkum bojem. „Jednotky hledají citlivá místa Ukrajinců, aby potom mohly podniknout útok masivnější, je také ale možné, že se Rusové snaží tímto stáhnout ukrajinské jednotky směrem na sever, aby se zhoršilo nasazení jednotek v jiných městech jako Časiv Jar, kde podle našich informací není situace vůbec dobrá,“ poznamenala novinářka.

Rakety namířené na obytné budovy

Náznaky, že by mohlo dojít k ruskému pokusu o průlom obrany, se podle zpravodaje ČT Jana Řápka, který nedávno působil právě v Charkově, objevovaly pravidelně. „Na druhou stranu tamní představitelé mluvili o tom, že se zatím nedá očekávat, že by se otevřela nějaká velká fronta a ruská armáda by napadla přímo toto druhé největší ukrajinské město, které je klíčové i pro Ukrajinu. Rusové na něj útočí pravidelně,“ poznamenal Řápek.

Tlak na Charkov označil za „masivní“. „Zažili jsme útoky na elektrárnu a pak na vysílací věž,“ dodal zpravodaj. Život ve městě je podle něj situací velmi zasažen. Nemocnice používají generátory, část dne si ale musejí vystačit se svíčkami.

Dopady ruského raketového útoku na Charkov (zdroj: EBU/National Police of Ukraine)

Na Charkov v noci na pátek znovu mířily ruské rakety. Syněhubov na Telegramu napsal, že „okupanti na Charkov udeřili ve 03:20 (02:20 SELČ)“. „Ve třech obytných domech začalo hořet. Podle předběžných informací bylo poničeno dvanáct dalších staveb. Šlo výhradně o civilní infrastrukturu v obytné čtvrti,“ podotkl Syněhubov. U jedenáctiletého dítěte a 72leté ženy se po útoku projevila akutní stresová reakce.

Rusové útočili také na Derhači, ležící severozápadně od Charkova, o případných škodách zatím nejsou informace.

Ukrajina vytlačila ruské jednotky z většiny Charkovské oblasti při bleskové ofenzivě v druhé polovině roku 2022, jen několik měsíců po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. „Rusům se podařilo obklíčit město jen ze tří stran, v podstatě nepronikli na ten nejzásadnější bod, což je na jih od města, a museli se odsunout během velké první charkovské protiofenzivy Ukrajinců,“ podotkla Stomatová.

Ruské síly se ale po loňském útlumu na bojišti vrátily do ofenzivy a pomalu postupují v jižněji položené Doněcké oblasti.

Ruské drony podle šéfa Dněpropetrovské oblasti Serhije Lysaka způsobily škody také ve městě Nikopol, a to na sídlech dvou firem a skladišti. Nikomu se nic nestalo.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že jeho protivzdušná obrana v noci sestřelila celkem pět ukrajinských bezpilotních letounů. Stalo se to nad Moskevskou, Brjanskou a Belgorodskou oblastí.