TÉMA

Hlavní zprávy

Trestní soud v Haagu usiluje o vydání zatykače na Netanjahua, Galanta a lídry Hamásu

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan oznámil, že usiluje o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Jo'ava Galanta. Požádal také o vydání zatykače na tři vrcholné představitele Hamásu. Podle prokurátora tyto osoby nesou odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Pásmu Gazy a v Izraeli. Server Times of Israel píše o „bezprecedentním a kontroverzním kroku“ haagského tribunálu, který způsobil v Jeruzalémě šok.
13:26Aktualizovánopřed 29 mminutami|

Ficův stav je stabilizovaný, premiér komunikuje, oznámili lékaři

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. Pacient je při vědomí a komunikuje, oznámila fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od středečního atentátu. Muž obviněný z pokusu o vraždu Fica zůstává od víkendu ve vazební věznici. Úterní jednání u kulatého stolu s lídry politických stran se neuskuteční, oznámil mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové.
12:47Aktualizovánopřed 32 mminutami|

Hasiči evakuovali nádraží v Havířově kvůli úniku plynu, vlaky nejezdí

Hasiči odpoledne z preventivních důvodů evakuovali železniční nádraží a jeho okolí v Havířově. Nedaleko tratě stavaři poškodili plynové potrubí. Doprava je mezi Ostravou a Albrechticemi u Českého Těšína zastavena, řekl mluvčí hasičů Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Jak dlouho oprava plynového potrubí a výluka potrvají, zatím není jasné. Dopravce zavedl náhradní autobusovou dopravu.
14:21Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Odpůrce Západu Raísí brojil proti existenci Izraele

Ebráhím Raísí se stal prezidentem Íránu v roce 2021. Muž, který od března 2019 vedl tamní justici, byl jedním z nejvlivnějších lidí v zemi a mluvilo se o něm jako o možném nástupci nejvyššího vůdce ajatolláha Alí Chameneího, který ho dlouhodobě podporoval. Raísího minulost však poznamenala účast na řízení procesů, které podle lidskoprávních organizací odsoudily na smrt tisíce lidí. Raísí zemřel o víkendu při nehodě vrtulníku.
před 1 h hodinou|

Čeští policisté řeší deset příspěvků, které schvalují útok na Fica

Čeští policisté aktuálně prošetřují deset případů možného protiprávního schvalování útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl České televizi mluvčí policejního prezidia David Schön. Tuzemská policie po incidentu zvýšila bezpečnostní opatření například před slovenským velvyslanectvím v Praze nebo při konání hokejového šampionátu v Ostravě. Právě tam soutěží slovenský národní tým.
před 1 h hodinou|

Assange se může znovu odvolat proti vydání do USA, rozhodl britský soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí zaznamenal další dílčí úspěch v mnohaleté snaze zabránit svému vydání z Velké Británie do USA, kde je stíhán za zveřejnění tajných dokumentů. Londýnský vrchní soud mu povolil možnost dalšího odvolání proti extradici, kterou předloni nařídila britská vláda.
před 1 h hodinou|

Vláda neplní dohodu s lékaři, tvrdí zdravotnické odbory a komora. Hrozí opět protesty

Zástupci zdravotnických odborů a České lékařské komory se obávají neochoty kabinetu splnit dohodu uzavřenou s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) o personální situaci v nemocnicích. Z dohody, která odvrátila protesty lékařů, je podle komory splněn jen růst platů. Zákon o odměňování, změna zákoníku práce či vzdělávání zatím chybí. Zvažují proto další protesty. Podle ministerstva zdravotnictví se na změnách postupně pracuje.
14:02Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Íránu po smrti Raísího kondolují státníci i teroristé

Indický premiér Naréndra Módí je hluboce zarmoucen a šokován tragickým úmrtím íránského prezidenta Ebráhíma Raísího. Do Teheránu míří po havárii vrtulníku s hlavou státu kondolence i od dalších aktérů, například Ruska, Pákistánu, Iráku, od teroristů z Hamásu či jemenských povstalců. Soustrast vyjádřila i Evropská unie.
09:09Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Vývoj výrobních cen je pozitivní znamení, míní analytici. Klesá riziko skokového zdražení potravin

Ceny průmyslových výrobců v Česku se po třech měsících vrátily k meziročnímu růstu. V dubnu stouply o 1,4 procenta. O jednotky procent vzrostly i ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky. Naopak v zemědělství pokračovalo dvanáctý měsíc v řadě meziroční snižování cen, v dubnu to bylo o 13,4 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici míní, že dubnový vývoj výrobních cen ukazuje na pokračující uklidňování inflačních tlaků.
před 2 h hodinami|

Na místě zbourané budovy žižkovského Telecomu bude místo tří obytných věží jedna nejnižší

Bytový projekt Centrum Nového Žižkova, který vznikne na místě zbourané budovy bývalého Telecomu v Praze 3, se změní. Místo plánovaných tří obytných věží vysokých až sto metrů bude stát pouze jedna, ta nejnižší. Sdělili to zástupci developerské skupiny Central Group a autorka návrhu, architektka Eva Jiřičná. Důvodem úpravy projektu byla mimo jiné kritika institucí a památkářů.
před 2 h hodinami|

Začala oprava části dálničního obchvatu Plzně. Řidiči musí počítat s omezeními

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo opravu části dvacetikilometrového dálničního obchvatu Plzně. S dopravním omezením tam musí řidiči počítat následujících osmdesát dnů. Komplikace se částečně dotknou i okrajových částí města.
před 2 h hodinami|

Déle než týden nepojedou v Ostravě tramvaje na Hranečník a k Liberty

Kvůli opravě trati nepojedou v Ostravě od 27. května déle než týden tramvaje na terminál Hranečník a k huti Liberty Ostrava. Linky číslo 4, 10 a 12 budou ze zastávky Karolina odkloněny na konečnou Moravská Ostrava, Plynárny. Směrem na Hranečník a konečnou Nová huť jižní brána bude jezdit náhradní autobusová doprava. ČTK to sdělil Dopravní podnik Ostrava (DPO).
před 3 h hodinami|

Od září se výrazně sníží kotlíkové dotace pro domácnosti, oznámil resort životního prostředí

Od 1. září, kdy začíná platit zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy, se sníží takzvané kotlíkové dotace až o desítky tisíc korun. Přesunou se pod program Nová zelená úsporám Light. Pokud si domácnosti požádají o dotaci do konce srpna, i když nestihnou kotel vyměnit včas, budou k tomu úředníci přihlížet při kontrolách. Nově bude možné od září žádat o podporu na výměnu kotlů bez ohledu na emisní třídu. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) to oznámilo v pondělí na tiskové konferenci. Odhaduje, že je ještě nutné vyměnit až 150 tisíc starých kotlů, přesná data podle resortu nejsou.
před 4 h hodinami|

Královopolské nádraží v Brně jde k zemi. Nové vyroste za rok a půl

Dělníci s bouracími stroji začali v pondělí odstraňovat budovy nádraží v Brně – Králově Poli. Železničářům sloužily přes sedmdesát let. Místo staré výpravní budovy se začne na přelomu června a července letošního roku stavět nová, která začne cestujícím sloužit od prosince příštího roku. Informoval o tom správce stavby Martin Hofírek ze Správy železnic (SŽ).
před 4 h hodinami|

Česko se v indexu prosperity propadlo do podprůměru EU

Česko podle Indexu prosperity a finančního zdraví loni kleslo mezi zeměmi EU ze 13. na 15. místo. Mezi státy sedmadvacítky se tak dostalo do té horší poloviny. Nejlépe se Česku daří ve zdravotnictví a obraně, zaostává v úrovni bydlení. Meziročně si nejvíce pohoršilo v ekonomice, a to zejména kvůli vysoké inflaci. Výsledky indexu, který společně vytváří Česká spořitelna a datový portál Evropa v datech, se vyhlásily v pondělí na konferenci reVize Česka. Pořádá ji spolek Druhá ekonomická transformace, který se zasazuje o posílení české ekonomiky a její pozvednutí mezi nejvyspělejší země světa.
před 5 h hodinami|

Záchranáři vyzvedli tělo íránského prezidenta Raísího z havarovaného vrtulníku

Íránská státní televize podle agentury Reuters oznámila, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřel prezident Ebrahím Raísí i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Polohu havarovaného stroje se záchranářům podařilo určit v pondělí ráno. Z trosek v nepřístupném terénu se jim podařilo vyzvednout ostatky zemřelých.
05:26Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Bahno po noční bouřce zaplavilo železniční trať u Chocně. Místo vlaků jezdily autobusy

Noční bouřka zaplavila bahnem železniční trať u Chocně na Orlickoústecku. Hasiči Správy železnic od časného rána pracovali na zprovoznění úseku, což se jim povedlo kolem 8:30, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. České dráhy po dobu výluky nasadily náhradní autobusy. Bouřka způsobila škody i jinde v okrese Ústí nad Orlicí, problémy byly podle mluvčího hasičů Miroslava Poláka také na Svitavsku.
08:11Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Tchajwanský prezident Laj Čching-te se ujal úřadu

Nový tchajwanský prezident Laj Čching-te, který byl zvolen v lednu, složil v pondělí přísahu a ujal se na příští čtyři roky úřadu. Podle agentury AP se od prezidenta, který užívá i anglické jméno William Lai, očekává, že bude udržovat silné vazby se Spojenými státy. Ve svém prvním proslovu vyzval Čínu, aby přestala Tchaj-wan vojensky zastrašovat. Ostrovní stát nemůže slevit ze své demokracie a svobody, řekl.
06:02Aktualizovánopřed 6 h hodinami|

168 hodin: „Ulepené hromádky neštěstí“. V prostějovské množírně živořilo skoro sto psů

Množírny psů jsou výnosný ilegální byznys a v Česku jsou jich stovky. Jednu se podařilo najít dokumentaristům České televize při natáčení snímku Továrny na psí prachy. Policisté pak v domě v Prostějově našli skoro sto psů. Zvířata tam živořila jen jako stroje na peníze. Jejich štěňata byla na prodej hlavně v Praze. Pro 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.
před 8 h hodinami|

Česko čeká oblačný týden s dešti a občasnými bouřkami

Tento týden bude v Česku převážně oblačný, provázený deštěm či přeháňkami. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 20 až 25 stupňů Celsia, v polovině týdne se přechodně mírně ochladí, uvedl na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
před 8 h hodinami|

Kupka chce v příštím roce na rozvoj dálnic a železnice o 30 miliard víc než letos

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) by chtěl v příštím roce vydávat na rozestavění potřebných úseků dálnic a železničních tratí zhruba o třicet miliard víc než letos, kdy má Státní fond dopravní infrastruktury k dispozici sto miliard na nové projekty a dalších padesát na opravy a provoz. K ministrovým plánům je ovšem skeptická nejen opozice, ale i někteří členové vládní koalice.
před 9 h hodinami|

Letitá léčba pacientů s Parkinsonovou chorobou je efektivnější. Rozhodly milimetry

Lékaři v Česku vůbec poprvé provedli zákrok, který by mohl výrazně pomoci lidem s Parkinsonovou chorobou. Nemocí, jejíž hlavním příznakem je nekontrolovatelný třes, trpí v tuzemsku zhruba padesát tisíc lidí. Každým rokem navíc toto číslo narůstá. Lékařům se podařilo najít lepší místo na mozku, kam umístí speciální elektrodu, ta pak pomáhá třes končetin zvládat.
před 10 h hodinami|

Nový institut má urychlit zdravotní posudky při řešení invalidních důchodů

Někteří onkologičtí pacienti, nevidomí nebo lidé po transplantaci se stále častěji obracejí na organizace s tím, že jim byl snížen invalidní důchod nebo o něj úplně přišli. Opakovaně kontaktují také ministerstvo práce a sociálních věcí. To od letoška zřídilo Institut posuzování zdravotního stavu, který má systém sjednotit. Vyhotovení posudků pod jedním úřadem by pak mělo být rychlejší a srozumitelnější než dosud.
před 11 h hodinami|

Pátrání po havarovaném vrtulníku íránského prezidenta pokračuje

Íránští záchranáři dál pátrají po vrtulníku s prezidentem Ebráhímem Raísím, který havaroval v odlehlé oblasti nedaleko hranic s Ázerbájdžánem. Podle agentury IRNA byl na palubě stroje i íránský ministr zahraničí. Íránská státní televize uvedla, že záchranné týmy už vrtulník našly, mluvčí Červeného půlměsíce ale tuto informaci obratem popřel. Íránský vládní činitel ovšem uvedl, že dva členové posádky byli v kontaktu s úřady. Situace zůstává nepřehledná. Práci záchranářů komplikuje počasí a terén v pohraničním regionu.
včeraAktualizovánopřed 16 h hodinami|