S Bidenem se vrátí tým z Obamovy éry. Diplomacii má vést Blinken, finance Yellenová

Horizont ČT24: Antony Blinken (zdroj: ČT24)

Nově zvolený prezident USA Joe Biden plánuje jmenovat ministrem zahraničí svého blízkého poradce Antonyho Blinkena a poradcem pro národní bezpečnost Jakea Sullivana. Ministryní financí bude někdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, píše list The Wall Street Journal. Bývalý ministr zahraničí John Kerry bude mít v kabinetu na starosti reakci na klimatické změny. Biden chce rovněž do pozice ředitelky tajných služeb dosadit Avril Hainesovou a do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase. Velvyslankyní USA při OSN by pak měla být zkušená diplomatka Linda Thomasová Greenfieldová.

V rodícím se Bidenově zahraničněpolitickém a bezpečnostním týmu se podle listu The New York Times (NYT) znovu schází dříve vysoce postavení demokratičtí činitelé z administrativy Baracka Obamy, kteří se znají ze svého působení na ministerstvu zahraničí či v Bílém domě.

Do nejvyšších pater americké politiky by se v osobě osmapadesátiletého Blinkena vrátil milovník kopané, který studoval v Paříži a před dvěma lety vydal dva hudební singly. V Bílém domě pracoval už pro prezidenta Clintona, kterému psal projevy. Bidenovi pak radil s otázkami národní bezpečnosti. V roce 2011 spolu s ním a dalšími nejvyššími představiteli Obamovy vlády sledoval zavraždění Usámy bin Ládina.

Nakonec se stal náměstkem tehdejšího ministra zahraničí Johna Kerryho a podílel se například na uvalení sankcí na Severní Koreu. Jednou z priorit nového ministra –⁠ pokud Biden jeho nominaci potvrdí a poté ho schválí Senát –⁠ bude vyřešení obchodní války s Čínou. „Nejdřív se musíme vykopat ze strategického deficitu, do kterého nás prezident Trump dostal. Prezident Trump pomohl Číně prosazovat její klíčové strategické cíle,“ prohlásil v červenci.

Biden během předvolební kampaně kritizoval Trumpovu unilateralistickou zahraniční politiku. Demokrat se zavázal, že bude podporovat spolupráci v rámci NATO a dalších globálních paktů a bude naslouchat expertům, zejména v otázce boje s pandemií covidu-19. Zároveň přislíbil návrat USA k Pařížské klimatické dohodě a Světové zdravotnické organizaci (WHO) a možná i k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem z roku 2015, od nichž USA za vlády Donalda Trumpa odstoupily.

Unie a Aliance

Naději na zlepšení vztahů má i Evropská unie. „Během telefonátu předseda Michel navrhl obnovit silnou transatlantickou alianci založenou na společných zájmech a sdílených hodnotách,“ stojí v prohlášení, které vydal úřad předsedy Evropské rady. Charles Michel podle něj přivítal Bidenovu oddanost americkým spojencům a podporu evropské spolupráce. Bidena rovněž pozval do Bruselu na mimořádný summit Unie v příštím roce.

Zvolený prezident USA hovořil také s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. „Je to nový začátek pro globální partnerství EU a USA,“ uvedla na Twitteru. Silná EU a silné Spojené státy podle ní mohou utvářet celosvětovou agendu „založenou na spolupráci, multilateralismu, solidaritě a sdílených hodnotách“.

Poprvé Biden telefonicky hovořil také s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. „Hovořili o důležitosti naší transatlantické aliance jako základního kamene naší kolektivní bezpečnosti,“ stojí v prohlášení NATO k rozhovoru.

Rozmanitý kabinet

Třiačtyřicetiletý možný budoucí poradce pro národní bezpečnost Sullivan zastával tento post pro Bidena, když byl viceprezidentem. V pozici podle NYT nahradil Blinkena. Rovněž byl poradcem někdejší ministryně zahraniční Hillary Clintonové.

Bidenovou kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, píše list The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje.

Tématu reakce na změny klimatu se má chopit dlouholetý a výrazný politik John Kerry. Ten má za sebou mimo jiné zkušenost ministra zahraničí nebo neúspěšné kandidatury na prezidenta.

Možná budoucí ambasadorka u OSN Thomasová Greenfieldová pracovala na ministerstvu zahraničí za Obamovy vlády jako zmocněnkyně pro africké záležitosti. Biden se zavázal, že bude mít rozmanitý kabinet, k čemuž by jmenování černošky Thomasové Greenfieldové přispělo, uvedl server Axios. Podle NYT působila v diplomacii 35 let a vystřídala řadu zahraničních postů.

Biden a jeho tým se připravují na inauguraci a převzetí prezidentského úřadu 20. ledna i přes komplikace způsobené skutečností, že prezident Trump stále oficiálně neuznal soupeřovo vítězství ve volbách z 3. listopadu. Republikánský šéf Bílého domu výsledky hlasování v některých státech zpochybňuje a napadá. Už i někteří republikáni ale Trumpa v posledních dnech vyzvali, aby výsledky voleb uznal.