WHO oznámila rekordní nárůst případů. Tvrdě zasažené Belgii hrozí druhá vlna pandemie

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Přední belgický virolog Mark Van Ranst v pátek varoval, že jeho země je možná na začátku druhé vlny epidemie covidu-19. Počet nových případů za týden tam totiž vzrostl o 32 procent. Světová zdravotnická organizace ohlásila rekordní počet nakažených koronavirem za den – 237 743 potvrzených případů. Rekordní nárůst počtu nakažených o více než 77 tisíc za den hlásí i Spojené státy. V Izraeli začínají protipandemická opatření, mnozí podnikatelé je však odmítají dodržovat.

  • Přední belgický virolog v pátek varoval, že země je pravděpodobně na začátku druhé vlny epidemie covid-19.
  • V Izraeli začínají znovu platit protikoronavirová opatření.
  • Spojené státy zaznamenaly rekordní přírůstek počtu nakažených.
  • Španělské úřady doporučili obyvatelům Barcelony, aby nevycházeli z domovů.
  • Indie eviduje jeden milion nakažených občanů.
  • Světová zdravotnická organizace ohlásila rekordní počet nakažených koronavirem za den - 237 743 potvrzených případů.
On-line přenos
Šíření koronaviru - červenec
10:07
Česko

V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

10:06

Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

10:06

Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek ohlásila dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených koronavirem od začátku pandemie. Po celém světě se podle ní za 24 hodin infekce potvrdila u rekordních 237 743 osob, uvedla agentura Reuters. Největší přírůstky pocházejí z nejvíce postižených Spojených států, Brazílie, Indie a Jižní Afriky.

Předchozí rekord v podobě 230 370 nakažených za den WHO hlásila 12. července. Úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19, vyvolávané koronavirem, se tento měsíc v průměru stabilně drží pod 5 tisíc za den.

Reuters dodal, že podle jeho výpočtů se celkový počet případů nákazy koronavirem na světě od začátku pandemie blíží k 14 milionům, což bude znamenat další milník v šíření infekce, která během sedmi měsíců zabila více než 590 tisíc lidí. Obdobná čísla uvádí i americká Univerzita Johnse Hopkinse, která sleduje vývoj pandemie celosvětově.

Belgie je na počátku druhé vlny

„Tváří v tvář těmto číslům musíme říct, že jsme na počátku druhé vlny,“ řekl expert Van Ranst rozhlasové stanici VRT. V době kolem vrcholu pandemie na jaře však Belgie, počtem obyvatel srovnatelná s Českou republikou, hlásila až 1600 nově nakažených denně.

Reprodukční číslo viru v Belgii poprvé od 4. dubna opět přesáhlo kritickou hranici jedna, což znamená, že jeden nakažený covidem-19 v průměru infikuje jednoho dalšího člověka. Belgická ministryně zdravotnictví Maggie de Blocková řekla, že „čísla zcela zřejmě nejsou dobrá“, a vyzvala Belgičany k dodržování pravidel sociálního distancování.

Výraznější nárůst počtu nových případů hlásí také turisty hojně navštěvovaný region Bretaň na severozápadě Francie. V týdnu od 7. do 13. července činily denní počty nově nakažených v průměru 114,7, což bylo o 32 procent více než v předchozím týdnu.

Úřady vyzvaly obyvatele Barcelony, aby kvůli nákaze zůstali doma

Vedení španělského autonomního regionu Katalánsko vyzvalo v pátek obyvatele Barcelony a poloviny obcí metropolitní oblasti, aby omezili vycházení z domu na nejnutnější důvody, jako je cesta do práce či nákup základního zboží. Důvodem je výrazné zvýšení nových případů nákazy koronavirem.

V celém Španělsku přibylo za čtvrtek podle ministerstva zdravotnictví 628 nakažených koronavirem, což je nejvíce od 8. května, uvedl El País. Nejvíce případů přibylo podle španělského ministerstva zdravotnictví v Aragonii a Katalánsku.

Španělsko a koronavirus
Zdroj: Reuters/Eloy Alonso

Izraelský spor

Omezení v Izraeli začnou platit v pátek odpoledne a skončí v neděli ráno, protože neděle je v Izraeli pracovním dnem. Zavřou se obchody, nákupní centra, služby, muzea, zoologické zahrady i atrakce oblíbené mezi turisty. Tamní úřady nevylučují, že za týden by o víkendu mohl být v zemi zaveden zákaz vycházení. K tomu ale vláda potřebuje souhlas parlamentu.

Rozsáhlá omezení však budou platit i v pracovních dnech. Ve vnitřních prostorech se nebude smět sejít více než deset lidí, venku pak dvacet. Restaurace budou mít povolení prodávat jídlo pouze k odnosu s sebou.

Někteří majitelé podniků se ale rozhodli, že budou nařízení ignorovat. Otevřou prý navzdory zákazu a odmítají vyhodit už připravené zásoby. „Je naší povinností chránit své podnikání, i když se tím staneme zločinci proti své vůli,“ napsali majitelé restaurací v prohlášení.

Tisíce případů nákazy denně

Izrael zažívá druhou vlnu epidemie koronaviru. Ta první vyvrcholila na přelomu března a dubna, kdy denně přibývalo několik set potvrzených případů. Koncem dubna se ale situace výrazně zlepšila a začalo rozvolňování restriktivních opatření. Už koncem dubna se otevřely malé obchody či kadeřnictví, v květnu školy a koncem května i restaurace.

V posledních týdnech ale případů výrazně přibývá a odborníci kritizují vládu za to, že jednala ukvapeně. Zároveň podle nich nepodnikla nutné kroky k tomu, aby se nákaza po uvolnění restrikcí nevrátila. V zemi totiž nyní přibývá lidí se závažným průběhem covidu-19 i zemřelých. Jenom ve čtvrtek přibylo v zemi 1900 nakažených.

Kritika na adresu Netanjahua

Vláda k rozhodnutí dospěla po nočním jednání, opozice to kritizuje. „Celý národ se snaží porozumět těm víkendovým opatřením, a není toho schopen. Celý národ chce pochopit, proč se rozhoduje v noci a bez podkladů, a neumí to. Celá země chce vědět, proč ministři ignorují epidemiology a ekonomy, kteří říkají, že je to naprostý zmatek, a nedaří se to,“ napsal opoziční politik Jair Lapid.

Podle Lapida je ve vládě chaos a lidé jí přestali věřit, což ukázal i průzkum nezávislého Izraelského institutu pro demokracii. Lapid prosazuje jmenování odborníka, který bude situaci řídit, tomu se však brání jak premiér Benjamin Netanjahu, tak i ministr zdravotnictví Juli Edelstein. 

Zavírat pláže? Nesmysl, tvrdí odborníci

Další opoziční poslanec Avigdor Lieberman řekl, že vláda dělá „podivná rozhodnutí“ a řídí věci amatérsky. „Nemá údaje o zdrojích infekce, a když je má, nebere na ně ohled,“ podotkl. Podle něj kabinet vyvolává paniku, utrácí zbytečně peníze, aby utlumil protesty, a pak vyhlašuje omezení bez přesného prostudování údajů.

Vládní postup se nelíbí ani odborníkům. Hagaj Levine, který řídí svaz lékařů, řekl, že nařízení zavřít od příštího týdne pláže je nesmyslné, protože virus se pravděpodobně šíří ve vnitřních prostorách.

Po celostátní karanténě, která byla v Izraeli vyhlášena v březnu, se nezaměstnanost dostala na 21 procent. Izraelský premiér sice přijal řadu opatření na oživení tamní ekonomiky, podle kritiků jsou však některá neefektivní. 

V Izraeli, který má zhruba devět milionů obyvatel, onemocnělo covidem-19 více než 46 tisíc lidí, 384 osob na komplikace spojené s nákazou zemřelo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila americká Univerzita Johnse Hopkinse.

Rekordní nárůst v USA, hlavně na Floridě

V USA za posledních 24 hodin přibylo více než 77 300 nově nakažených, což je nejvyšší nárůst nových případů od začátku pandemie ve Spojených státech i ve světě. Více než 15 tisíc případů hlásí Florida, která je v posledních týdnech v USA epicentrem nákazy. Kdyby byla samostatným státem, umístila by se na čtvrtém místě na světě za USA, Brazílií a Indií.

Svá dosavadní maxima překonaly také Severní Karolína či Texas. Ve městech Phoenix v Arizoně a v San Antoniu v Texasu docházejí kapacity v místních márnicích, úřady proto podle agentury Reuters objednávají chladírenské vozy, do kterých budou ukládat zemřelé.

Američané jsou nyní velmi rozděleni v tématech, jako je znovuotevírání škol nebo nošení roušek na veřejnosti. V jednotlivých státech USA se tak pravidla liší. Mezi zdravotnickými experty ale panuje shoda v tom, že nošení roušek je jedno z nejúčinnějších opatření nutných k zastavení šíření nákazy.

Indie dosáhla počtu jeden milion nakažených

Počet nakažených koronavirem v Indii už přesáhl jeden milion, za více než polovinou případů stojí státy Maháráštra, Dillí a Tamilnádu. Asijská země je po Spojených státech a Brazílii třetím státem, který se na taková čísla dostal. Za posledních 24 hodin přibylo skoro 35 tisíc nově nakažených na celkových 1 003 832. Dohromady už v zemi zemřelo 25 602 lidí. 

Milion Indie překonala v době, kdy některé tamní státy zavádí karanténu nad lokálními ohnisky nákazy. Místní samospráva se naopak často snaží za každou cenu bránit uzavírání ekonomiky. Spousta nemocnic v Indii je na hraně svých kapacit.