Jemenští povstalci zaútočili na saúdskoarabský ropovod, použili i dron

Zařízení patřící saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se stala terčem útoku. Nejméně v jednom případě šlo o útok s pomocí bezpilotního letounu. K útoku se přihlásili šíitští povstalci podporovaní Íránem, kteří v Jemenu bojují proti silám mezinárodně uznávané vlády, jež má podporu vojenské koalice v čele se Saúdskou Arábií. Podle OSN mezitím předali povstalci jemenský přístav Hudajdá tamní pobřežní stráži.

S odvoláním na sdělení saúdskoarabských úřadů a povstalců informovala o útoku agentura AP. Útoky se podle saúdskoarabského ministra energetiky Chálida Fáliha staly v úterý časně ráno. Zasažena byla část ropovodu mezi Východní provincií a přístavem Janbu v Rudém moři.

Na místě podle ministra propukl požár, který však byl vzápětí uhašen. Saudi Aramco přerušila kvůli inspekci a zkoumání rozsahu škod pumpování ropy daným ropovodem. Podle saúdskoarabských bezpečnostních složek byla zasažena také dvě zařízení ropné infrastruktury v provincii Rijád, kde leží stejnojmenné hlavní město. Rozsah těchto útoků ale saúdskoarabské úřady označily za omezený.

K útokům se přihlásili jemenští šíitští povstalci. Své počínání zdůvodnili snahou zastavit „saúdskoarabskou agresi“ v Jemenu. „Naším cílem je reagovat na zločiny, které páchají na jemenském lidu každý den,“ uvedl mluvčí povstalců Muhammad Abdal Salám.

OSN: Jemenští povstalci předali přístav Hudajdá

Jemenští šíitští povstalci také podle OSN předali kontrolu nad rudomořským přístavem Hudajdá pobřežní stráži. Jde o jednu z podmínek dohody o příměří, jež měla přispět k ukončení jemenské války a již právě OSN loni pomohla zprostředkovat. Hudajdá je klíčový přístav pro zajištění zásobování země.

Jemenská vláda ani její spojenci ze Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů zatím zprávu o uvolnění přístavu nepotvrdili. 

Součástí prosincové dohody bylo uvolnění celkem tří rudomořských přístavů. Šéf mise OSN, dánský generál Michael Lollesgaard sdělil, že všechny tři přístavy už byly předány pobřežní stráži. Stahování začalo o víkendu, v úterý šíité předali pobřežní stráži nejdůležitější z nich, tedy Hudajdá. Otevření přístavů, důležitých pro zajištění dovozu obilí, pohonných hmot a dalšího zboží, bylo podmínkou pokračování mírových rozhovorů. 

Lollesgaard ale také upozornil, že součástí dohody je i stažení ozbrojenců válčících stran – vlády i šíitů – z bojiště. Konstatoval, že navzdory předání přístavu je třeba ještě udělat mnoho ke stažení bojovníků obou stran z celého města.

Příměří, jež se týká města Hudajdá a okolí, od prosince obě strany až na sporadické útoky dodržovaly. Stále se ale bojuje v jiných částech Jemenu. Lollesgaard sdělil, že se stupňuje konflikt v provincii Dalí, která leží na hlavní dopravní spojnici mezi severem a jihem země.

Polovina Jemenců trpí podle OSN hlady

Jemenský konflikt začal roku 2014, kdy šíitští povstalci Húsíové, podporovaní Íránem, obsadili Saná. Proti nim stojí vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Konflikt si už vyžádal tisíce lidských životů. Poslední, asi dva roky staré údaje OSN hovoří o 10 tisících obětech. Některé zdroje ale odhadují, že v konfliktu zemřelo na 50 tisíc Jemenců. Z 28 milionů Jemenců trpí podle OSN asi čtrnáct milionů lidí hlady a čtyři pětiny obyvatel potřebují ochranu.