S novým císařem začala v Japonsku éra „Krásné harmonie“. Akademik Naruhito je vášnivý ochránce přírody

V Japonsku slavnostně převzal korunovační insignie nový císař Naruhito. Formálně však usedne na trůn až po říjnové korunovaci. Prvním květnem v zemi začíná nová éra „Krásné harmonie“. Dosavadní vládce Akihito po třiceti letech abdikoval kvůli vysokému věku. Naruhito klade důraz na rodinu a je akademik celou svou duší. Bojuje také za ochranu životního prostředí. V minulosti navštívil Československo a údajně obdivuje českou hudbu.

Japonsko zažilo první abdikaci císaře po dvou staletích. Pětaosmdesátiletý Akihito, jehož trápí zdravotní problémy, k ní potřeboval souhlas parlamentu. S jeho odchodem končí éra „Všudypřítomného míru“ a začíná éra nová, zvaná Reiwa, která symbolizuje snahu Japonska být zemí příjemného spolužití, vysvětlil premiér Šinzó Abe. Důraz podle něj spočívá na tradičních hodnotách.

Nový japonský císař Naruhito se ujal trůnu o půlnoci a ve středu slavnostně převzal panovnické insignie, mezi nimiž jsou posvátný meč, císařské klenoty a pečeti. Ceremonie se podle tradice nesměly zúčastnit ženské příslušnice císařské rodiny, tedy ani Naruhitova choť Masako a dcera Aiko.

Ve svém projevu Naruhito ocenil vládu svého otce a prohlásil, že bude pokračovat v jeho cestě a stejně jako on bude usilovat o mír a bude stát po boku japonského lidu. Naruhito podle médií rovněž slíbil, že se bude řídit poválečnou ústavou Japonska, která zbavila císaře politické moci, a bude plnit roli symbolu národní jednoty.

Naruhito je nejstarší ze tří dětí. Bude prvním císařem, který nebyl vychován chůvami. Jeho matka chtěla, aby byl blíže běžným lidem, a tak mu dělala do školy domácí obědy, jako měli jeho spolužáci, píše Reuters. „Vždy byl mírný a klidný, přirozeně přitahoval pozornost lidí,“ uvedl jeden z Naruhitových spolužáků.

Studentská léta za hranicemi

Později vystudoval historii a vyrazil studovat i za hranice – je držitelem titulu doktora občanského práva ze slavného Oxfordu. Ve svých memoárech později popsal dobu pobytu na studiích ve Velké Británii jako „nejšťastnější v životě“. V té době prý často chodil do hospod.

Angažuje se mimo jiné v problematice ochrany životního prostředí, vodního hospodářství a námořní dopravy. Už dříve zdůraznil, že chce bojovat proti změnám klimatu.

Události ČT: V Japonsku začíná nová éra zvaná krásná harmonie (zdroj: ČT24)

Jako člen japonské císařské rodiny již v mládí hodně cestoval po světě. V roce 1985 byl na neoficiální pětidenní návštěvě Prahy, Českého Krumlova a dalších historických měst. Je údajně znalcem a obdivovatelem české hudby. Sám hraje na housle a violu. V červnu 2017 se v Tokiu setkal s tehdejším českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

V březnu 2005 zahájil jako čestný předseda světovou výstavu Expo v japonské prefektuře Aiči. V roce 2012 na dva týdny převzal veškeré povinnosti svého otce během Akihitovy operace srdce a následné rekonvalescence.

Ve volném čase je Naruhito nadšený lyžař, hraje tenis a v oblibě má rovněž horolezectví nebo jógu.

Japonský korunní princ Naruhito
Zdroj: Reuters

Neurozená žena po boku

V 80. letech podle médií Naruhito tvořil pár s americkou herečkou Brooke Shieldsovou. Svoji budoucí manželku, diplomatku Masako, poznal na recepci na počest španělské princezny Eleny v roce 1986. Žádost o ruku přijala až napotřetí, když Naruhito údajně argumentoval tím, že stát se korunní princeznou je jen „jinou formou diplomacie“. V roce 1993 se tak oženil stejně jako jeho otec s dívkou neurozeného stavu.

Po narození princezny Aiko Tošinomija v roce 2001 v japonské monarchii stále chyběl mužský následník trůnu, což podnítilo hnutí za změnu nástupnických zákonů. Masako se kvůli sílícímu tlaku začala stranit veřejnosti, princ se jí v té době vehementně zastával.

Krize se vyřešila, když se Naruhitovu mladšímu bratrovi, princi Akišinovi, a princezně Kiko narodil v roce 2006 syn Hisahito. Ten je nyní třetí v pořadí následnictví japonského trůnu. Masako loni při příležitosti oslavy svých narozenin uvedla, že chce usilovat o štěstí japonského národa. Manželka nového císaře se zajímá především o osud zneužívaných a chudých dětí.

Korunní princ Naruhito s rodinou
Zdroj: Reuters

Japonský císař nemá volební právo

Císař nemá podle japanologa Jana Sýkory z Ústavu Dálného východu Univerzity Karlovy prakticky žádnou politickou moc.

„Nová ústava z roku 1947, kterou sepsali američtí právníci americké okupační správy, z císaře učinila pouze symbol jednoty lidu. Což je takové velice obecné, neurčité vymezení a císař nemůže žádným způsobem projevovat své politické preference, protože nemá volební právo,“ poznamenal Sýkora.

Císař je tak podle Sýkory postaven mimo jakoukoliv výkonnou pravomoc. „Nicméně ten systém bez něj nemůže existovat, protože celou řadu kroků, které činí parlament nebo vláda, si vyžaduje císařův oficiální výkon,“ dodal japanolog s tím, že se jedná například o jmenování premiéra. Císař podle něj představuje pro Japonce duchovní kotvu, na kterou se upínají v okamžiku, kdy se země ocitne v krušných podmínkách.

Komentátoři spekulují, jakou roli sehraje nový vůdce v měnícím se moderním Japonsku. Naruhito je prvním císařem narozeným po druhé světové válce a možná bude chtít převážně ceremoniální přístup změnit, upozorňuje BBC.

„Svět se mění a je otázkou, jak se ujme funkce a povinností v tomto novém prostředí,“ píše přední japonský ekonomický deník Nikkei. Podle BBC je možné, že se Naruhito pokusí změnit zákon, který zakazuje jeho dceři stanout v čele země, zatím se ale této otázce vyhýbal a upřednostňoval pokračovat v práci svých předchůdců.