Další krok k DVB-T2. V novém standardu je ČT dostupná na většině území

Česká televize zahájila 29. března digitální pozemní vysílání v novém standardu DVB-T2. K přechodu vysílání dochází na základě mezinárodních dohod a rozhodnutí vlády. Cílem je uvolnit vysílací spektrum pro mobilní služby. Na pořízení televizí nebo set-top boxů pro příjem nového typu vysílání budou mít lidé ještě minimálně přes rok. S koncem března sice ztratila část diváků v rámci současného standardu DVB-T program ČT :D/art, ČT se ale následně rozhodla zpomalit přechod a všech šest kanálů bude v DVB-T dostupných až do listopadu 2019.

  • Přechod z DVB-T na DVB-T2 se týká pouze volně šířeného pozemního signálu, takzvaně terestrického. Netýká se proto televizního obsahu, který lidé přijímají prostřednictvím kabelových operátorů nebo satelitního vysílání.

Před několika lety prošlo zemské vysílání televize z éry analogu na digitální standard DVB-T. Obyvatelé si tak museli pořídit buď nové televizory, nebo speciální set-top boxy, které byly schopné signál přijímat a zpřístupnit i pro nekompatibilní typy televizí.

Souhrn důležitých informací o novém standardu DVB-T2 (zdroj: ČT24)

Objevila se však potřeba dál uvolnit vysílací pásmo, konkrétně 700 MHz, pro mobilní sítě, a výsledkem je DVB-T2 se standardem videoformátu HEVC, který snižuje množství přenášených dat. DVB-T2 tudíž proti nynější technologii umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí.

90’ ČT24: ČT spouští vysílání v DVB-T2 (zdroj: ČT24)

K novému standardu přistupují země napříč Evropou na základě mezinárodních dohod. V souladu s rozhodnutím české vlády na standard DVB-T2 přechází i Česko.

Od čtvrtka 29. března se spustilo vysílání České televize v novém standardu DVB-T2 z většiny vysílačů přechodového vysílání, takže hned pokrylo 98,7 procenta obyvatel. Kanál přechodové sítě je 26 – výjimkou jsou jen vysílače pro jižní Čechy a Ústecký kraj, které mají v přechodové síti kanál 50. Vysílání na kanálu 26 navíc zůstane i ve finále, kanál jihočeského vysílače na Kleti bude nakonec 39, v případě ústeckého to bude 33.

20. dubna se pak připojil i vysílač Vimperk na Mařském vrchu (přechodně kanál 50, ve finále 39) a jako poslední se připojují tři vysílače, které mají jako nejzazší termín 10. května – Chomutov (přechodně kanál 50, ve finále 33), Trutnov a Zlín (oba kanál 26). Pokrytí signálem dosáhne 99,6 procenta. Jde ovšem o teoretický model dostupnosti, stále budou problematická místa k zachycení signálu, typicky v údolí.

Všechny vysílané programy ČT budou v DVB-T2 ve vysokém rozlišení (HD), tedy 1920 x 1080.

„V případě České televize je velká šance, že síť, kterou jsme spustili pro Českou televizi a všechna nastavení budou finální. Už by nemělo dojít k tomu, že by si divák musel znovu ladit televizní programy,“ řekl ředitel regulace Českých radiokomunikací Marcel Procházka. V případě komerčních sítí je podle něj možné, že se některé televizní přijímače budou muset znovu naladit.

Posuny s ČT :D/art a ČT sport v současném zemském vysílání

S koncem března nicméně vypadl kanál ČT :D/art z multiplexu 3 vysílání DVB-T (tedy z dosavadního způsobu pozemního vysílání), kde ho nahrazuje program Prima Krimi. Původně se v květnu mělo Déčko do DVB-T vrátit a nahradit v multiplexu 1 program ČT sport, ČT ale nakonec přechod zpomalila. 

Všech šest kanálů ČT se tak přesunulo do multiplexu 1 pro DVB-T. Až do listopadu příštího roku tudíž budou mít diváci k dispozici ve stávajícím standardu i kanál ČT sport. U něj hrozilo, že o něj některé domácnosti letos v květnu přijdou, protože se měl po skončení hokejového mistrovství světa přesunout jen do přechodového multiplexu ve standardu DVB-T2 či do regionálních sítí DVB-T.

Vysílání v DVB-T se začne rušit až v příštím roce

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Pro diváky přechod na DVB-T2 znamená obměnu televizní techniky – buď pořízení nové televize, nebo set-top boxu pro novou normu.

Televizní přijímač nebo set-top box pro DVB-T2 vlastnila začátkem roku zhruba pětina domácností. Během roku 2017 získalo certifikát Českých Radiokomunikací pro příjem ve standardu DVB-T2/HEVC více než 1200 modelů televizorů a set-top-boxů. Poznají se podle štítku s označením DVB-T2/HEVC.

  • Pokud člověk nechce měnit televizor, lze dokoupit pouze set-top-box. Je však nutné dát pozor na možnost jeho připojení k vašemu přijímači. Zvlášť důležité je to u starších televizorů majících pouze připojení přes rozhraní SCART či opravdu nejstarších televizorů, kde je nutné použít takzvaný RF modulátor. Při koupi set-top-boxu je dobré mít s sebou technickou dokumentaci k televizoru, aby mohl prodávající zodpovědně nabídnout přístroj, který bude bez problémů k televizoru připojitelný. Lze případně opsat z výrobního štítku typ televizoru a vyfotit přípojné konektory televizoru, aby mohl prodávající odhadnout, jaký set-top-box je vhodný.

Vedle pořízení nové televize nebo set-top boxu je v některých případech nutné taky změnit nastavení antény, která je společná například pro více bytů v jednom panelovém domě. Samotné antény na střechách není v drtivé většině případů potřeba nijak upravovat, měnit se musí pouze takzvané kanálové filtry. Takové zařízení musí instalovat vyškolený technik. Uživatelé pokojových antén nebo obyvatelé rodinných domů by takové úpravy většinou potřebovat neměli.

Na výměnu přijímače ale mají lidé v zásadě ještě dost času. Přechodové sítě slouží právě k tomu, aby se mohli na nový standard plynule připravit vysílatelé i diváci, takže běží vedle sebe se současným DVB-T. Jeho vypínání by mělo začít až v příštím roce. V případě ČT se začne v listopadu 2019 s Prahou a hotovo má být v polovině roku 2020.

„V listopadu se začne vypínat původní signál DVB-T. Následně dojde v lednu i k vypínání soukromých sítí, 30. června 2020 pak bude muset být kanál DVB-T uvolněn,“ uvedl Pavel Dvořák vedoucí expertní skupiny na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Celkový přechod na DVB-T2 musí být dokončený nejpozději na začátku roku 2021 a má umožnit plnohodnotné fungování bezplatného televizního vysílání nejméně do roku 2030.

Vedle veřejnoprávního přechodového multiplexu již běží přechodová síť Českých Radiokomunikací, která pokrývá většinu území, a také síť společnosti Digital Broadcasting.

V lednu firma Digital Broadcasting uvedla, že svou sítí, v níž bude vysílat mimo jiné pět kanálů Novy, pokryla třetinu populace a do srpna chce pokrývat většinu území. České Radikomunikace nabízí například kanály Primy. 

Petr Koubský k přechodu na vysílání DVB-T2 (zdroj: ČT24)