Vláda zpřísnila opatření proti koronaviru. Od pondělí budou na 14 dnů zrušeny kulturní a sportovní události

Brífink po jednání vlády k zavedení nových opatření proti šíření koronaviru z 8. října (zdroj: ČT24)

Ministři zdravotnictví a školství představili nová opatření proti koronaviru. „Od pondělí příštího týdne dojde k zavření prakticky všech kulturních událostí, divadel, kin tak, abychom volnočasové aktivity omezili na 14 dnů,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Už od pátku budou ale platit omezení v restauracích. Uzavřou se i vnitřní sportoviště. Lidé tak budou moci sportovat pouze venku do maximálního počtu 20 lidí. Na 14 dní chce ministr zdravotnictví zakázat i návštěvy v domovech pro seniory. Vyhlásil i řadu dalších opatření.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

V prvé řadě se Roman Prymula omluvil, protože byl nucen změnit horizont vyhlašování opatření. Vysoké přírůstky nakažených podle něj ukazují, že nynější opatření nestačí. Současným růstem by zdravotnický systém byl do týdne na hraně svojí kapacity.

„Reprodukční číslo se zvedlo na 1,2 a je jasné, že musíme omezit kontakt osob,“ uvedl Prymula. Opatření by měla být taková, aby zasáhla co nejméně ekonomiku. Týkají se tří sektorů. Volnočasové aktivity na dobu 14 dnů budou prakticky zmrazeny. Do konce týdne bude platit současný režim v kultuře.

Od pátku 9. října budou muset po dobu dvou týdnů restaurace zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, vypnout wi-fi. Toto opatření má začít platit v pondělí.

  • Na dva týdny uzavřou posilovny, fitness centra, vnitřní bazény či koupaliště.
  • Restaurace zavírají ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva.
  • Zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob. V příštích dvou týdnech se nemohou hrát domácí soutěže, organizované i neorganizované. Výjimku mohu dostat jen mezistátní utkání a akce.
  • Zastaví se prakticky všechny kulturní akce, zavřít se musí například divadla, kina, ale také zoologické zahrady.
  • Od pondělí jsou na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária.
  • Vysoké školy v celé ČR přejdou na on-line výuku. Výjimka bude pro praktika pro zdravotníky. Stejně tak, s výjimkou pro praktickou výuku, přejdou na výuku on-line střední školy.
  • Na druhém stupni základních škol se od pondělí bude dva týdny učit prezenčně polovina dětí. Ostatní budou mít výuku na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Střídání žáků se nebude vztahovat na žáky nižšího stupně víceletých gymnázií.
  • Nové opatření se naopak bude týkat i základních uměleckých škol, které přejdou na výuku na dálku v celé ČR. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden.
  • Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin.
  • V obchodních centrech budou muset podniky, ve kterých se stravuje, vypnout wi-fi.
  • V rámci nových opatření budou mít také lidé nakažení koronavirem možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině.
  • Účast na náboženských akcích bude od pondělí na dva týdny omezena maximálně na deset lidí.

Omezení pro restaurace prakticky ruší večerní provoz, polední přitom podle Asociace hotelů a restaurací není velký. Restrikce chápou, ale žádají kompenzace.

Kvůli epidemii koronaviru budou na 14 dnů zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob, rozhodla vláda. Již od tohoto pátku musí přerušit provoz posilovny, fitness centra, vnitřní bazény a koupaliště, řekl Prymula. Vyhlášená opatření mají trvat dva týdny a pomoci redukovat nárůst nakažených covidem-19.

Podle Prymuly existuje možnost povolit mezinárodní sportovní soutěže. Ty tuzemské ale budou na 14 dní zakázány. Významné mezinárodní soutěže by mohly proběhnout bez diváků.

Od pondělí budou na 14 dnů zrušeny všechny kulturní, sportovní a společenské akce, bohoslužby, taneční či spolkové akce, a to jak amatérské, tak profesionální, pokud se na nich sejde více než deset osob uvnitř či dvacet osob venku.

„Tak jak je to nastaveno, bychom měli dostatečně oploštit křivku,“ myslí si Roman Prymula. K celkovému lockdownu by tedy zatím přistupovat nechtěl. Opatření se zásadně dotknou například pracovníků v kultuře a podle ministra už vláda pracuje na kompenzačních programech.

- Opatření od pátku 9. října

- Opatření od pondělí 12. října

- Omezení výuky

- Omezení návštěv pacientů a v sociálních službách

Kultura potřebuje kompenzace

„Česká divadla pokračují v přípravě nových inscenací a věří, že razantní opatření povedou ke zlepšení epidemiologické situace. Ztráty v ekonomické a duchovní oblasti se pochopitelně prohlubují,“ sdělil Stanislav Moša, ředitel Městského divadla v Brně a předseda Asociace profesionálních divadel. Ztráty v desítkách milionů korun očekává ředitel sítě 13 multikin Cinestar Jan Bradáč.

Uzavření divadel a kin má podle Prymuly směřovat k omezení volnočasových aktivit lidí. Od pondělí jsou na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária.

Už na tiskové konferenci po jednání vlády Prymula oznámil i jiná omezení pro kulturu. Zákaz otevřít se podle něj od pondělka na dva týdny týká prakticky všech kulturních událostí - otevřené z kulturní oblasti zůstanou jen knihovny a knihkupectví.

Lidé z kultury ale upozorňují na to, že opatření vyhlašovaná vládou, která omezují provoz kulturních institucí a akcí, není jen omezením možností, jak trávit volný čas, ale pro mnohé to znamená ekonomické opatření, neboť kvůli nim mají ušlý zisk. „Opatření chápeme, ale škody budou pro všechny významné,“ řekl ředitel Národního divadla Jan Burian. Za uzavření scén v první vlně koronaviru chyběly Národnímu divadlu výnosy 121,3 milionu korun.

Nebudou se smět pořádat ani žádné poutě, kongresy či veletrhy. Omezena bude i účast lidí na svatbách či pohřbech a následných hostinách, a to na 30 osob, a na maximálně 500 osob se omezuje i shromažďovací právo, přičemž účastníci těchto akcí se mohou pohybovat v maximálně dvacetičlenných skupinkách udržujících alespoň dvoumetrové rozestupy a musí mít ochranné prostředky dýchacích cest.

Události: Nová protiepidemická opatření a jejich dopad (zdroj: ČT24)

Využití kapacity hotelů

„Prioritní úkol teď je, abychom vytvořili prostor v nemocnicích pro pacienty, kteří to budou vyžadovat,“ komentoval Prymula. V plánu má teď do hotelů převážet takzvané sociální hospitalizace, což jsou lidé především z domovů pro seniory, kteří se tam nyní kvůli riziku nákazy nemohou vrátit.

Na deset dnů se v hotelu budou moci izolovat i ti, kteří nemohou být v karanténě doma, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí, popsal Prymula. Uvítal, že hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel.

Studio ČT24: Daniel Stach k novým opatřením proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Podle ministra kabinet jedná s hoteliéry o platbách za ubytování nakažených, konkrétní výši platby nepřiblížil. Podle něj je tato možnost užitečná pro stát i pro provozovatele hotelových zařízení, kteří se kvůli propadu poptávky způsobenému pandemií potýkají s propadem tržeb.

„Přimlouvám se za to, aby lidé na 14 dnů zůstali doma a omezili kontakt s ostatními osobami,“ uvedl Prymula. Apeloval také na zaměstnavatele, aby v maximální míře uplatňovali home office. Nově přicházející osoby do nemocnic k zákrokům by chtěl testovat novým antigenním testem na koronavirus.

Plošné testování celé populace

S praktickými lékaři se podle ministra zdravotnictví jedná o projektu testování v podstatě všech obyvatel ČR. Mohlo by odhalit 90 až 93 procent všech nakažených, řekl Prymula. V současné době je podle něj nakažených mnohonásobně víc, než se podaří odhalit testováním. Ve středu testy prokázaly více než 5 tisíc pozitivních případů.

„V posledních dvou dnech jsme velmi intenzivně jednali o velmi ambiciózním projektu, kterým je protestování v podstatě všech obyvatel České republiky,“ řekl Prymula. Nepoužívaly by se PCR testy, ale testy takzvanně antigenní, které není nutné provádět v laboratoři.

„Pokud se projekt podaří, dovedu si představit, že by to s nějakým odstupem 14 dnů bylo možné,“ dodal. Vše se ale musí důkladně připravit, protože není možné lidi testovat po delší čas. Je podle něj taky potřeba zabezpečit dostatek testů.

Změna výuky na školách

Omezení se dotknou i škol. Pro mateřské školy a první stupeň základních škol a školní družiny platí stejný režim jako doposud. Pro vysoké školy od pondělka platí, že přecházejí na distanční vzdělávání. Jedinou výjimkou je účast lékařů a zdravotnických studentů na praktickém vyučování. Středoškoláci se budou učit na dálku 14 dní také v celé republice.

Co se týče druhého stupně základních škol, třídy budou rozděleny na poloviny, jeden týden bude prezenčně studovat jedna třída. „Logika je ta, že se bude potkávat jen polovina žáků,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Po 14 dnů nebudou fungovat ani školní kluby.

Vyplácení ošetřovného by se mohlo kvůli koronavirové nákaze prodloužit. Lidé by ho mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Návrh zákona se změnami dávky schválila vláda ve čtvrtek na mimořádném jednání. Aby změny v ošetřovném začaly platit, musí je schválit parlament a podepsat prezident.

Ošetřovné se podle zákona vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky ho pak mohou pobírat na potomky do 16 let až 16 dnů. Dávku je možné získat i na jiné členy rodiny, kteří potřebují péči. Zaměstnancům se z nemocenského pojištění poskytuje 60 procent základu výdělku. Podle ministerstva práce by se podpora měla vyplácet po celou dobu omezení výuky či nařízené karantény. Nebude se poskytovat ale po dobu prázdnin a ředitelského volna.

Omezení na úřadech

Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin, řekl Prymula. Je to jedno z opatření, která mají omezit šíření koronaviru.

Prymula neupřesnil, v jaké dny by měli lidé na úřady přístup. Na jaře při první vlně epidemie, kdy bylo fungování úřadů rovněž omezeno, mohla veřejnost přicházet pouze v pondělí a ve středu. Otevírací doba byla vždy tříhodinová.

Vláda na jaře rovněž nabádala úřady, aby ve všech případech, kdy je to možné, nahradily osobní kontakt s občany písemnou, elektronickou nebo telefonickou formou. Úřady tehdy omezily služby na agendy bezpodmínečně nutné k zajišťování chodu veřejné správy.

Události: Rychlé šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Urychlené vládní jednání, Babiš na tiskové konferenci nebyl

Vláda jednala o opatřeních od čtvrteční půl druhé odpoledne. Původně měl kabinet záležitost projednat v pátek, na kdy také ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil vyhlášení zpřísněných hygienických pravidel. Epidemie koronaviru v Česku nepolevuje, ve středu bylo pozitivně testováno rekordních 5335 lidí.

Vláda o koronavirových opatřeních rozhodla ve čtvrtek jednomyslně, řekl po jednání novinářům Roman Prymula. Diskutovalo se o podrobnostech ohledně konkrétní podoby opatření, ale ministři nevetovali žádný z návrhů resortu, uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se tiskové konference, kde se opatření oznamovala, nezúčastnil. Podle Prymuly je logické, že kroky kabinetu představili nejvíc zainteresovaní ministři, tedy on a ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Situace v zemi je podle ministra alarmující a opatření, která platila dosud, na stabilizaci nestačí. Za problém označil i to, že velká část lidí restrikce nedodržuje. Podle něj je to zejména problém mladší generace. „Nemohu násilím někoho nutit, aby se přizpůsobil tomu, co tady chceme,“ řekl Prymula. „Měla by tady být nějaká mezigenerační solidarita. Není to doba, co je dramaticky dlouhá, chceme to na dva až tři týdny,“ dodal.

Od pondělí 5. října v Česku platí nouzový stav, v uzavřených prostorech se nesmí setkávat víc než deset lidí, venku 20. V rizikových regionech od pondělí přešli na distanční výuku studenti středních škol, platí i další opatření.