Další protesty proti Benešové a Babišovi. Demonstranti vyšli do ulic už potřetí

Události: Pokračování protestů proti Benešové a Babišovi (zdroj: ČT24)

Na několika místech v Česku v pondělí v podvečer znovu vyšli demonstranti do ulic. Už třetí týden v řadě protestovali proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Premiér označil protesty za divadlo a kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Demonstraci stejně jako v minulých dvou týdnech organizoval spolek Milion chvilek, který požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Obává se zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Podle organizátorů se v pondělí demonstrovalo na sto třiceti místech v Česku. V Praze byla podle redaktora ČT Jiřího Hynka účast podobná jako před týdnem. „Demonstranti opět zaplnili většinu Staroměstského náměstí,“ popsal Hynek s tím, že lidé byli až u Staroměstské radnice. „Dokonce stojí i za Husovou sochou a zcela blokují také vstup do Celetné ulice,“ dodal Hynek krátce před půl osmou večer. Na pražské demonstraci vystoupili také zástupci některých politických stran. 

Lidé měli transparenty s nápisy „Nezávislá justice“, „Koho ještě odvoláš“ a „Nás neodvoláš“. Fotografie Babiše a Benešové na transparentech doprovázely nápisy „Prime minister or crime mister?“ (Premiér nebo mistr zločinu?) a „Minister of justice hides my crimes in practice“ (Ministryně spravedlnosti zakrývá mé zločiny). Protestující drželi vlajky České republiky a Evropské unie. Skandovali „Demisi“, „Hanba“ a pískali.

Babiš: Demonstrace jsou kampaň a divadlo

Podle premiéra Andreje Babiše jsou demonstrace divadlo načasované před evropské volby. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády poukázal na to, že při minulém protestu před lidmi vystupovali zástupci sněmovních stran. „Já už to neberu jako nějakou občanskou záležitost, je to normální kampaň do Evropského parlamentu těchto stran,“ řekl premiér.

Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo obvinění z podvodu při získání dotace na konferenční a rekreační areál Čapí hnízdo. Jmenování Benešové po policejním návrhu na podání obžaloby v této kauze označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Chtějí mimo jiné ujištění, že vláda neodvolá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Kritizují také to, že ministryně uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Při čtvrtečních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.