Šéf MF Dnes: Babiš byl na schůzkách v pasivní roli, slibu o nezávislosti pořád věřím

Události, komentáře: šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl a komentátor ČRo Radko Kubičko (zdroj: ČT24)

Ve středu budou poslanci na mimořádné schůzi řešit nahrávky rozhovoru Andreje Babiše s bývalým redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Podle části politiků je to důkaz, že ministr financí ovlivňoval média, která ještě nedávno vlastnil. Babiš to popírá – schůzku sice potvrdil, její nahrávku ale označil za provokaci. Šéfredaktor deníku Jaroslav Plesl v ČT uvedl, že mu samotná schůzka nevadí, ale domlouvání považuje za nepřijatelné. Dál také věří dohodě s Babišem, který slíbil, že média nebude ovlivňovat.

„Samozřejmě, že atmosféra v redakci je poněkud napjatá, protože my jsme teď pod docela silným tlakem a řešíme velmi krizovou situaci. A jediné, čím tomu dokážeme čelit, že diskutujeme s našimi lidmi – a oni zase velmi dobře vědí, že jim do jejich práce nikdo nezasahuje. Přesto cítí, že důvěra v Mladou frontu je velmi otřesena,“ říká Plesl.

Výpověď podle něj zatím podalo pět členů redakce MF Dnes, další lidé pak odcházejí i ze serveru iDnes.cz. Mnozí z nich pak na sociálních sítích popsali, k jakým situacím v redakcích údajně docházelo. A přidali se k nim i novináři, kteří z vydavatelství odešli už dříve.

„Během posledních týdnů, kdy jsem ještě v MF Dnes pracoval, se mi šéfredaktor Plesl sám přiznal k tomu, že mé texty s majitelem novin Babišem konzultoval. Jednalo se o texty o hnutí ANO, které se Babišovi nelíbily a kvůli kterým mi dokonce několikrát volal a svůj nesouhlas s obsahem sdělil,“ uvedl bývalý redaktor Jan Novotný, který z Babišova deníku odešel v září roku 2014.

O schůzkách prý nevěděl Plesl ani Nachtigall

Šéfredaktor Plesl v ČT řekl, že o schůzkách redaktora Marka Přibila s Andrejem Babišem nevěděl. Stejně podle něj reagoval i ředitel strategického rozvoje společnosti Mafra František Nachtigall. „Ptal jsem se ho. Řekl mi, že nevěděl,“ uvedl Plesl.

Schůzky redaktora s ministrem financí a tehdejším majitelem vydavatelství Pleslovi nevadí, výhrady má ale k formě komunikace. „Byla absolutně mimo rámec jeho (redaktora Přibila) kompetencí. Není možné, aby se novinář domlouval s politikem a nabízel mu, že bude nějak koordinovat publikaci informací, které nasbíral nebo které sbírá, to je absolutně nepřijatelné v novinách.“

Redaktor Marek Přibil na zveřejněných nahrávkách mluví s Babišem o připravovaných článcích o politických rivalech v médiích, která ministrovi financí patřila před jejich převedení do svěřenského fondu. Na nahrávce se hovoří o připravených materiálech o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi nebo vnitra Milanu Chovancovi (oba ČSSD). Debatují, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami.

„Já jsem tu nahrávku neslyšel celou. Slyšel jsem jenom to, co z ní bylo stříháno a z toho, co bylo sestříháno, jsem pochopil, že Marek Přibil iniciativně nabízí Andreji Babišovi koordinaci témat, na kterých pracuje. A já k tomu nepotřebuji nic jiného vědět. Mně stačí, že v této věci udělal tak gigantickou chybu, že je naprosto nepřijatelné, aby v Mladé frontě dál pracoval,“ prohlásil Plesl.

Rolí Andreje Babiše v případu se zabývat nechce, hlavní problém vidí v chování svého redaktora. Z nahrávky podle Plesla vyplývá, že vicepremiér a tehdejší majitel vydavatelství byl „spíš v pasivní roli“ a jen reagoval na to, co říkal novinář.

„Já nevím, mně to nezajímá, protože Andrej Babiš není můj zaměstnanec a nepracuje v Mladé frontě Dnes. Mě zajímá to, co udělal můj člověk a jak porušil (pravidla). Kdyby takhle seděl s Miroslavem Kalouskem, tak budu postupovat úplně stejně. Protože tam jde o princip, že on porušil pravidla novinářské práce, o nich jiného nejde,“ míní.

„Pořád věřím v dohodu s Babišem“

Mám pořád důvěru v dohodu, kterou jsme (s Babišem) udělali, to znamená, že MF Dnes je nezávislá na jeho politických cílech, na jeho obchodních cílech a noviny neslouží tomu, aby pomáhaly dosažení jeho cílů, ať jsou jakékoliv.
Jaroslav Plesl
šéfredaktor MF Dnes

Šéfredaktor MF Dnes proto dál věří v dohodu o fungování redakce z doby, kdy Babiš společnost Mafra koupil. „Když jsem o tom na začátku svého angažmá v MF Dnes mluvil s Andrejem Babišem, tak říkal – pište si, co chcete, jenom nepište kraviny. A tím naše dohoda o tom, jak bude fungovat MF Dnes, skončila,“ tvrdí Plesl.

Redaktoři MF Dnes a iDnes.cz to ale vidí trochu jinak. Ve čtvrtečním prohlášení, které podepsalo přes 150 redaktorů, se opřeli nejen do dnes už bývalého kolegy Přibila, ale také do vicepremiéra a bývalého majitele. „Selhal také Andrej Babiš, který opakovaně prohlásil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu titulů společnosti Mafra. Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal,“ napsali.

Babiš se k nahrávkám nejprve nechtěl vyjadřovat a odmítal si je vyslechnout. V pátek je ale označil za zmanipulované a prohlásil, že se jednalo o provokaci ze strany Přibila. Sám novinář na svém facebookovém profilu uvedl, že se s Babišem, kterého vnímal jako šéfa, sešel třikrát, a zdůraznil, že nikdy nikoho nenahrával.