Vorvaň měl v žaludku šest kilo odpadků. Uhynul u indonéského pobřeží

Indonésie se potýká s neschopností likvidovat odpad. Ten se z řek dostává do oceánu, a pak do vnitřností tamních živočichů. Závažnost problému ukazuje smrt velkého vorvaně.

Téměř šest kilogramů odpadu bylo nalezeno v žaludku velryby, která byla v pondělí večer objevena uhynulá na východním pobřeží Indonésie. Mezi odpadky o celkové hmotnosti 5,9 kilogramů bylo 115 plastových kelímků, čtyři plastové láhve, 25 igelitových tašek, dvě gumové letní boty – žabky a přes tisíc dalších kusů plastů, informovala dnes agentura AP.

Rozkládající se tělo vorvaního samce, který měřil na délku 9,5 metru, bylo objeveno v národním parku Wakatobi, jenž zahrnuje řadu menších malebných ostrovů v provincii Jihovýchodní Sulawesi.

Příčina úmrtí mohutného mořského savce, který se již nacházel v pokročilém rozkladu, není známá.

Indonésie nezvládá svůj plastový problém

Indonéské řeky a kanály jsou plné plastového odpadu – odtud se pak plasty dostávají do oceánu. Armáda se už v dubnu dokonce nechala slyšet, že plast je pro ni momentálně největší nepřítel. V řekách se podle BBC z plastových lahví, kanystrů a obalů vytvářejí jakési přehrady, které pak blokují přirozený tok.

Úřady se pokoušejí nánosy likvidovat, odpadů však přibývá stejnou rychlostí, s jakou jsou odstraňovány.

Indonésie má s plastovým odpadem obrovský problém, podobně jako mnoho dalších rozvojových zemí, které rychle zbohatly. Místní již mají dostatek peněz na výrobky v plastových obalech, ale stát nestačil vybudovat kapacity, které by téměř nezničitelné plasty odstranily z oběhu. K velikosti problému přispívá i rychlý nárůst počtu obyvatel v regionu.