Biden založil Klimatické sbory, oživil tradici starou devadesát let

Nový program Bílého domu má zapojit mladou generaci do obrany Spojených států před změnami klimatu. Zatím devět tisíc pracovníků podpoří instalaci solárních panelů, obnovu pobřežních mokřadů nebo zateplování domů. Všechny projekty by měly pomáhat Spojeným státům, aby se lépe adaptovaly na klimatické změny.

Tento týden složili přísahu první členové Amerických klimatických sborů. Nejde o „klimatickou armádu“, jak by mohl naznačovat název, ale o federální program vyhlášený prezidentem Joem Bidenem, jehož cílem je zaměstnat mladé lidi v odvětvích čisté energie, ochrany přírody a odolnosti vůči klimatickým změnám.

Na nový program dohlíží federální agentura AmeriCorps, podle níž bude do konce měsíce ve svých rolích působit už více než devět tisíc členů.

„Chci, aby si tito mladí lidé uvědomili, že toto je naše historická chvíle,“ prohlásila Maggie Thomasová, zvláštní asistentka prezidenta Joea Bidena pro klima. „Představují naši schopnost vypořádat se s klimatickou krizí a možnost, aby tato generace mohla rozhodovat o své budoucnosti.“

Očekává se, že tento sbor bude nakonec mít asi dvacet tisíc mladých lidí, kteří budou pracovat na různých pozicích v rámci federálních, státních a místních partnerství. Většina se zaměří na podporu místních komunitních iniciativ od připojení zranitelných komunit k sítím obnovitelných zdrojů energie a pomoci při získávání grantových prostředků až po odstraňování potenciálního nebezpečí lesních požárů v lesích.

Oživení Nového údělu

Studie agentury Pew Research Center v roce 2021 zjistila, že klima je pro mladé americké voliče jedním z nejdůležitějších politických témat. Projekt klimatického sboru je Bidenovou odpovědí na hlasy mladých, kteří se v budoucnu budou častěji setkávat s lesními požáry, silnými bouřemi a narůstajícími hladinami moře, popsal projekt deník Washington Post.

Projekt může také posílit příští generaci elektrikářů, kterých je v USA nyní nedostatek a jejichž práce bude zásadní při instalování klimaticky šetrných technologií v domácnostech, jako jsou nabíječky pro elektromobily, klimatizace s vysokou účinností nebo tepelná čerpadla.

Myšlenka klimatického sboru není nová, Biden s projektem počítal už v návrhu zákona o snížení inflace roku 2022, který je nyní jednou z hlavních amerických odpovědí na klimatickou změnu; počítá mimo jiné se stomiliardovými investicemi do energetické bezpečnosti a dotacemi pro firmy, které se zabývají zelenými technologiemi. Program z návrhu nicméně vypadl po jednáních v Senátu a mnozí demokraté a klimatičtí aktivisté na Bidena v posledních měsících začali tlačit, aby projekt oživil.

V původním demokratickém návrhu v rámci IRA se pro klimatický sbor počítalo s rozpočtem třicet miliard dolarů (asi 682 miliard korun), aktuální návrh má podle administrativy být financován z již přerozdělených zdrojů.

Bidenův projekt není v americké historii ani prvním, ani největším svého druhu. V roce 1933 ustanovil tehdejší prezident Franklin Roosevelt v rámci opatření známých jako Nový úděl (New Deal) program pro více než tři miliony mladých mužů, kteří sázeli stromy, budovali cesty či jinak zkvalitňovali americkou infrastrukturu. Pomohli tak například zastavit šíření pouští, které tehdy zasáhl fenomén nazývaný Dust Bowl.