Zemědělci protestovali ve Varšavě proti Zelené dohodě

Tisíce polských zemědělců demonstrovaly v centru Varšavy. Farmáři protestovali hlavně proti klimatické politice Evropské unie. Přidali se k nim i odboráři a opoziční politici.

Protestní pochod, který začal na náměstí u Královského zámku, se konal pod heslem „Pryč se Zelenou dohodou pro Evropu“. Účastníci tím naráželi na soubor opatření (Green Deal), kterým chce Evropská unie do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality.

„Ať Brusel žere brouky, my dáváme přednost vepřovému a bramborám,“ stálo podle onet.pl na jednom z transparentů v průvodu, ve kterém rolníci na návěsu vezli postavu smrtky v černém hábitu a s páskou s vlajkou EU na rameni.

Zpravodaj ČT Papadopulos k polským protestům proti klimatické politice Evropské unie (zdroj: ČT24)

Protest do Varšavy svolalo několik organizací odborové centrály Solidarita a k zemědělcům se přidali také například odboráři z Polské pošty.

Demonstrace podle protestujících skončí tehdy, až vláda Donalda Tuska splní veškeré jejich požadavky, uvedl zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. „Ale mezi nimi není jen konec Green Dealu a zákaz dovozu ukrajinského, ruského a běloruského zboží, ale i zvýšení státních dotací malým a středním rodinným farmám.“ Jsou tam podle zpravodaje rovněž další ekonomické požadavky. Demonstrující tvrdí, že se jim vláda nevěnuje, ta tvrdí opak. Například prý vyjednává v Bruselu ústupky ze Zelené dohody a to si žádá čas.

Na pochod směřující k sídlu Sejmu, dolní komory parlamentu, vyrazil předseda Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński a další politici z této euroskeptické strany. Podle Kaczyńského má „Zelená dohoda pro Evropu sloužit k tomu, aby takové země, jako je Polsko, které doposud dohánělo Evropskou unii a západní země, začalo zaostávat“. Podotkl, že politici z PiS nejsou na demonstraci coby představitelé této strany, ale jako občané.

Přišel také poslanec krajně pravicové Konfederace Grzegorz Braun a nacionalistický politik Robert Bonkiewicz, který se svými sympatizanty nesl transparent s nápisem „Nezávislost = Polexit“ v narážce na požadavek vystoupení Polska z Evropské unie.