Ukrajina hlásí potopení ruské výsadkové lodi Cezar Kunikov, útoky okupantů zabíjely v obytných domech i v nemocnici

Události: Potopená ruská loď a západí podpora Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov, uvedl deník Ukrajinska pravda. Oznámení později potvrdil ukrajinský generální štáb, Moskva se k incidentu zatím nevyjádřila. Rusové podnikli několik útoků na ukrajinské civilní cíle. V Selydove v Doněcké oblasti zabili tři lidi včetně dítěte v nemocnici. Nejméně dva lidé zemřeli pod troskami obytného domu v obci Velykyj Burlyk v Charkovské oblasti a v Chersonu zabil ruský útok devatenáctiletého mladíka.

Rozvědka HUR v prohlášení zveřejněném spolu se záběry z dronu uvedla, že ruskou loď zasáhly bezpilotní čluny Magura V5 ukrajinské výroby. Ty podle rozvědky už na začátku února zničily raketový člun Ivanovec, připomíná ruskojazyčný server BBC.

Vojenská rozvědka doplnila, že její drony zasáhly levou část trupu, načež se loď začala potápět. Bez dalšího vysvětlení napsala, že „záchranné operace okupantů byly neúspěšné“. Plavidlo podle ní může obývat až 87 členů posádky.

„Ukrajinské ozbrojené síly společně se zpravodajskou jednotkou ministerstva obrany zničily velkou výsadkovou loď Cezar Kunikov. V době zásahu se nacházela v ukrajinských teritoriálních vodách poblíž Alupky,“ napsal generální štáb.

Kreml odmítl záležitost komentovat

Ruské ministerstvo obrany se zatím k události nevyjádřilo a zprávy o zničení lodi ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl komentovat. „Souvisí to s vývojem speciální vojenské operace, je to tedy výhradně v gesci ministerstva obrany,“ řekl Peskov. Výraz „speciální vojenská operace“ Rusko používá pro pojmenování své útočné války na Ukrajině.

Proruské telegramové kanály podle ruskojazyčného serveru BBC píší o útoku na loď, některé ale na rozdíl od ukrajinské armády tvrdí, že je celá posádka plavidla naživu.

Město Alupka leží na jižním pobřeží Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo. Výsadkové plavidlo Cezar Kunikov patří do třídy Ropucha, stejně jako loď Novočerkassk, jejíž poničení při ukrajinské operaci potvrdilo ruské ministerstvo obrany loni v prosinci. Loď se v tu dobu nacházela v přístavu Feodosija na Krymu.

Ukrajinska pravda, která zveřejnila záběry dýmu nad mořem, poznamenala, že potopená loď je pojmenovaná po sovětském námořním veliteli Cezaru Lvoviči Kunikovovi, jenž byl zraněný v boji a zemřel 14. února 1943.

Ruské útoky zabíjely v Doněcké, Charkovské a Chersonské oblasti

Ukrajina také opět hlásí mrtvé po ruském ostřelování. Ve městě Selydove v Doněcké oblasti, které před válkou mívalo 21 tisíc obyvatel a které leží přibližně dvacet kilometrů od fronty, ruská palba v noci na středu zasáhla devět obytných domů a nemocnici, v níž zahynuli tři lidé.

Mezi zabitými je jedno devítileté dítě, další čtyři děti vyvázly se zraněním, uvedla radnice. Při útoku podle ukrajinských úřadů zahynula i 38letá těhotná žena a 36letá matka zabitého chlapce. Nejstaršímu zraněnému bylo 76 let, nejmladšímu bezmála půl roku. Asi stovka pacientů ze zasažené městské nemocnice byla podle šéfa oblastní správy Vadyma Filaškina evakuována do nemocnic v Pokrovsku a Myrnohradu.

Nemocnice v Selydove po ruském útoku
Zdroj: National Police/Handout via Reuters

Během středy zasáhlo ruské ostřelování v témže regionu i obytné domy v obci Mykolajivka v Kramatorském okrese, útok zabil dvě ženy ve věku 62 a 74 let, informoval Filaškin. Další člověk podle něj utrpěl zranění. Dříve během dne zranil ruský útok na město Novogrodivka v téže oblasti jednoho člověka.

O dalším ruském ostřelování Chersonu informuje předseda správy Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin. Podle něj zranili Rusové tři lidi včetně devatenáctiletého mladíka, který později zemřel v nemocnici. Lékaři bojují o život čtrnáctileté dívky, zraněný je i čtyřiaosmdesátiletý muž. Už dříve během dne utrpěla během jiného ruského útoku na město zranění šedesátiletá žena.

Ruský útok zasáhl rovněž dva obytné domy v obci Velykyj Burluk v Charkovské oblasti, pod troskami zemřeli nejméně dva lidé a dalších pět je zraněných, sdělil předseda oblastní správy Oleh Syněhubov a policie. Podle předběžných informací útočili Rusové zřejmě protiletadlovými raketami S-300, dodal Syněhubov. Další žena podle dřívějšího Syněhubova oznámení zemřela ve středu dopoledne při ruském dělostřeleckém útoku ve Vovčansku.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana sestřelila devět ukrajinských dronů nad dvěma pohraničními oblastmi, Belgorodskou a Voroněžskou, a nad Černým mořem. Při náletu byla podle gubernátora Belgorodské oblasti zraněna žena, která musela být převezena do nemocnice. Tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.