Slovenská sněmovna schválila zákon o televizi a rozhlasu. Ostuda, zní z opozice

Slovenská sněmovna ve čtvrtek večer hlasy vládních poslanců schválila nový zákon o veřejnoprávní Slovenské televizi a rozhlasu (STVR), který opozice označila za prostředek k ovládnutí této stanice nynějším kabinetem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Norma například předpokládá, že ve funkci předčasně skončí generální ředitel tohoto média, které nyní funguje pod značkou RTVS jako Rozhlas a televize Slovenska. Proti změnám opakovaně protestovala také část pracovníků RTVS, opoziční poslanci před hlasováním sněmovny zase opustili jednací sál.

Pokud zákon podepíše nový slovenský prezident Peter Pellegrini, v platnost vstoupí už na začátku července. Pellegrini byl do začátku června šéfem vládní strany Hlas – sociálna demokracia, jejíž poslanci při hlasování parlamentu předlohu zákona o STVR podpořili.

Podle schváleného zákona RTVS zanikne a nahradí ji STVR. Do zvolení jejího prvního generálního ředitele stanici povede zástupce, kterého jmenuje předseda parlamentu. Příštího řádného šéfa STVR bude volit rada televize a rozhlasu v novém složení; také dosavadním členům rady RTVS totiž skončí funkční období.

Současný generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj se ujal funkce na původně pětileté období předloni v létě, kdy současné slovenské vládní strany nebyly u moci. Parlament také rozhodl, že Machajův nástupce bude mít vyšší plat, stejně jako noví členové rady STVR.

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová při zdůvodnění zákona před poslanci tvrdila, že vysílání RTVS začalo postupně ztrácet prvky objektivnosti a rezignovalo na vyváženost.

„Je to černý den pro nezávislý veřejnoprávní prostor na Slovensku. Je to černý den pro mediální prostor na Slovensku. A je to také černý den pro občanskou společnost na Slovensku,“ uvedl Machaj v prohlášení po hlasování sněmovny. Podle něj je smutné, že 35 let po pádu komunismu se ukazuje, že stát drží v rukou politici a oligarchové.

Opozice chce přezkum ústavním soudem

Nejsilnější opoziční hnutí Progresívne Slovensko (PS) už během jednání parlamentu o zákonu o STVR oznámilo, že ho nechá přezkoumat ústavním soudem. „Parlament definitivně zrušil svobodná veřejnoprávní média – RTVS. Od 1. července ji nahradí poslušná a krotká STVR. Je to ostuda vládní koalice a také ostuda pro Slovensko,“ uvedl předseda PS Michal Šimečka. Zákon kritizovaly i zbylé tři opoziční strany.

Už minulý týden se část pracovníků RTVS zapojila do výstražné stávky, kterou zorganizovali nespokojení zaměstnanci právě kvůli chystané nové právní úpravě. Ve čtvrtek odpoledne zase protestovali u sídla parlamentu.

Sněmovna jednala o zákonu v klíčovém druhém čtení od čtvrtečního rána; vládní koalice trvání rozpravy předem omezila.

Tlak na redakce

Někteří vládní politici na Slovensku, kteří se ujali moci loni v říjnu po předčasných parlamentních volbách, zvýšili tlak také na jiné redakce. Například premiér Fico označil za nepřátelská čtyři soukromá média, včetně nejsledovanější televize Markíza z české skupiny PPF, a přestal jim odpovídat na dotazy.

V Markíze pak propukl spor mezi redaktory a vedením o podobu zpravodajství. Pracovníci televize letos v červnu uvedli, že do stávky nevstoupí, protože vedení televize přistoupilo na jejich požadavky. Předtím moderátor politického diskusního pořadu Markízy Michal Kovačič v živém vysílání vedení stanice kritizoval a varoval také před takzvanou orbánizací médií na Slovensku, tedy možným získáním kontroly nad médii vládní mocí po vzoru kroků maďarského premiéra Viktora Orbána. Televize v reakci přerušila vysílání jeho dvou pořadů.

Politický diskusní pořad přestala letos na jaře vysílat také soukromá televize Joj; jeho moderátorka si stěžovala na problémy se získáním hostů a následně z televize odešla. Vládní politici od letošního jara ignorovali pozvánky do Kovačičova hlavního diskusního pořadu.