Rusko zablokovalo desítky médií včetně ČT

Rusko omezí přístup ze svého území k více než osmdesáti médiím z Evropské unie. Oznámilo to v úterý podle agentury TASS ministerstvo zahraničí v Moskvě. Podle něj jde o odvetné opatření, které vstupuje v platnost okamžitě. Mezi médii, jejichž obsah bude Rusko blokovat, je například Česká televize, německý magazín Der Spiegel, španělský El País, italská La Stampa, francouzský Le Monde, ale i servery s celounijní působností Politico a EUobserver. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) krok označil za skandální. Podle Spojených států se Rusko bojí pravdy.

Mezi médii z Evropské unie, jejichž obsah hodlá Rusko blokovat, jsou Česká televize a český server Seznam Zprávy. Ze slovenských jsou to deníky SME a Denník N. Vyplývá to ze soupisu, který zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí. Celkem v rámci odvetných opatření oznámilo omezení přístupu ze svého území k 81 médiím z EU.

Ruská diplomacie uvedla, že jde o odvetné opatření po rozhodnutí Rady EU ze 17. května, kterým byly v EU uvaleny sankce na ruskou mediální platformu RIA Novosti a ruské listy Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Rada EU v polovině května sankce na trojici ruských médií odůvodnila jejich „zásadní rolí při podpoře ruské útočné války proti Ukrajině a při destabilizaci sousedních zemí“. Rusko se podle EU rovněž zapojilo do „systematické mezinárodní kampaně mediální a informační manipulace, vměšování a hrubého překrucování faktů, aby ospravedlnilo a podpořilo svou agresi vůči Ukrajině“.

Lipavský mluví o trucování, Jourová o nesmyslné odvetě

Ruské ministerstvo v prohlášení tvrdí, že Brusel a členské země EU se rozhodly jít cestou eskalace a „donutily Moskvu přijmout zrcadlová a přiměřená protiopatření“. Pokud EU sankce na ruská média zruší, je Moskva své nynější rozhodnutí připravena přehodnotit.

Ministr zahraničí Lipavský (Piráti) krok Moskvy označil za naprosto skandální. „Zatímco ruská média zcela prokazatelně šíří propagandu, tak tato média jsou nezávislá, mají vlastní kodexy a jsou objektivní a kritická,“ řekl Lipavský. „Kdybych chtěl být jízlivý, tak mohu pogratulovat těm, kteří se na tom seznamu umístili, ale žádnou radost mi to nedělá. Myslím, že je to ze strany Ruské federace trucování,“ dodal.

Podobně se vyjádřila i místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. „Je to nesmyslná odveta. Propagandistická média financovaná za účelem šíření dezinformací v rámci ruské vojenské doktríny nejsou totéž co nezávislá média,“ napsala na sociální síti X. „Demokracie to vědí,“ dodala a odsoudila „neustálé porušování svobody médií ze strany Kremlu“.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že se Rusko bojí pravdy. „Je to další známka toho, že ruská vláda potlačuje žurnalistiku a bojí se, že se její vlastní lidé dozvědí pravdu o ruských činech,“ řekl mluvčí americké diplomacie Matthew Miller.

„Na práci ČT a jejího zpravodajství prohlášení ruského ministerstva zahraničí o omezování obsahu médií EU nic nemění. Co se týče stálého zpravodaje ČT v Rusku Karla Rožánka – ten už roky pracuje ve složitých podmínkách a bude v Rusku působit i nadále,“ doplnila mluvčí České televize Vendula Krejčová.

Vedení redakce Seznam Zprávy nemá podle mluvčí Seznamu Anety Kapucianové k uvedené informaci více detailů. „Nedokážeme tedy říct, čím jsme si zařazení na seznam zakázaných médií zasloužili,“ sdělila mluvčí.