Obraz nevyčíslitelné hodnoty z Konopiště ozdobí výstavu při pařížské olympiádě

Události: Obraz z Konopiště bude během olympiády vystaven ve Versailles (zdroj: ČT24)

Francouzský barokní zámek ve Versailles bude během olympijských her hostit velkolepou výstavu o koních a jezdectví. Její hlavní tváří zvolili organizátoři obraz z českých sbírek ze zámku Konopiště – olejomalbu Jezdecký portrét dítěte ze sedmnáctého století. Právě v okolí sídla francouzských králů proběhnou během olympiády všechny jezdecké soutěže.

Zrcadlový sál je jedním z nejnavštěvovanějších míst celé Francie. Jeho součástí je 350 zrcadel, v roce 1919 v něm byla podepsána i Versailleská mírová smlouva. Během Her v Paříži bude také výstavní místností pro obraz osmiletého Leopolda Medicejského sedícího na koni. V sále navíc nikdy žádný jiný obraz nevisel – a to jak z Francie, tak ani ze zahraničí.

Zrcadlový sál zámku ve Versailles
Zdroj: ČT24

„Není to běžné místo pro výstavy. Ale využili jsme ho i proto, že výstava o jezdcích je mimořádně rozsáhlá,“ přiblížila kurátorka výstavy Hélène Delalexová. Navíc tvrdí, že si obraz zamilovala. Objevila jej přitom jen náhodou – během pobytu v Praze.

„Nabídli mi návštěvu zámku Konopiště, byla jsem ohromena jeho krásou. Když jsem pak viděla obraz na konci dlouhé chodby, úplně jsem strnula,“ popsala.

Ze sbírek Františka Ferdinanda d‘Este

Pro tuzemský zámek i Národní památkový ústav je to velká prestiž, jak prohlásila kastelánka zámku Konopiště Jana Sedláčková. „Tímto exponátem se dostaneme (…) do podvědomí návštěvníků letních olympijských her,“ dodala.

Dílo pochází ze sbírek Františka Ferdinanda d‘Este. Má nevyčíslitelnou hodnotu, proto na Konopišti panovaly obavy nejen z jeho převozu. V minulých měsících se totiž umělecká díla ve Francii opakovaně stala terčem aktivistů.

Ředitel národního muzea ve Versailles Laurent Salomé však ubezpečil, že obraz bude za sklem. „Teď jsme ho pověsili, ještě upravíme osvětlení a uzavřeme ho,“ dodal.

„Jsem vždy naprosto (…) vyděšená, když obraz cestuje. Nynější akce byla napínavá a musím říct, že jsem ani kvůli tomu nespala dobře,“ uvedla restaurátorka zastupující Národní památkový ústav Theodora Popova. Vzácné dílo zůstane v Zrcadlovém sále vystaveno čtyři měsíce