Nejstarší hornickou obec ve Francii si podmanilo nacionalistické Národní sdružení

Události: Předvolební kampaň ve Francii (zdroj: ČT24)

Pouhý týden zbývá do prvního kola parlamentních voleb ve Francii. V průzkumech dál dominuje nacionalistické Národní sdružení. To vyhrálo i nedávné hlasování o Evropském parlamentu. Vůbec nejlépe si tehdy vedlo ve 22tisícovém městě Bruay-la-Buissière na severu Francie. Získalo tam skoro 64 procent.

Je to nejstarší hornické město v celé Francii, tradiční způsob obživy se odsud ale dávno vytratil. Z původních hornických domků je dnes impozantní kulturní centrum. Před čtyřmi lety vynesla nespokojenost obyvatel do čela místní radnice třicetiletého Ludovica Pajota. Patří k mladé generaci krajní pravice, podobně jako stranický vůdce Jordan Bardella.

„Kandidují společně, Marine Le Penová na prezidentku a Jordan Bardella na premiéra. Je to spojení, které se osvědčilo i v nedávných volbách do Evropského parlamentu s historicky rekordním výsledkem,“ říká starosta Pajot.

Už zahájil kampaň před prvním kolem parlamentních voleb. Chodí na trhy, podporuje kandidáta svého volebního obvodu. Oba vědí, že se lidem v oblasti nežije lehce. „Vydělávám čtyři sta eur měsíčně, to není život. Ještě že mám manžela, společně to nějak zvládáme,“ popisuje Christiana.

Výsledky evropských voleb jsou podle starosty důkazem, že lidé jsou s jeho prací spokojeni. „Udělali jsme změny hlavně v oblasti bezpečnosti. Vytvořili jsme městskou policii, instalovali bezpečnostní videokamery. To vše veřejnost požadovala,“ poznamenal Pajot.

Přesto některé obyvatele města jasné vítězství krajní pravice šokovalo. „Je to katastrofa, lidé přecházejí k Národnímu sdružení. Nikdy jsem u nich nebyla, i když respektuji starostu. Lidé jsou hlavně zklamaní. Předtím tu vládli socialisté a nic se nezměnilo,“ myslí si členka odborové konfederace rodin Chérifa Belkanová.

„Bruay-la-Buissière je místem, kde Národní sdružení dostalo nejvíce hlasů ze všech měst, vesnic a komunit po celé Francii. I proto, že zatím nemusí nabízet žádné konkrétní řešení. I tady jsou lidé nespokojeni především s vládou prezidenta Emmanuela Macrona. A dávají mu to tímto způsobem najevo,“ shrnul z místa zpravodaj ČT Jan Šmíd.