Mladí Rusové se obávají mobilizace. Do zahraničí odešly statisíce mužů

Události: Obava z mobilizace v Rusku (zdroj: ČT24,ČT24)

Další vlnu mobilizace očekává v příštích měsících skoro polovina Rusů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Nezávislého centra Levada v Moskvě. A to i přes ujišťování Kremlu, že nové povinné odvody do armády nejsou potřeba. Počet dobrovolníků podle ruských úřadů od začátku roku překonal 100 tisíc.

Moskva se podle Ukrajiny chystá na velkou letní ofenzivu. Od začátku roku podepsalo kontrakt s ruskými ozbrojenými silami 100 tisíc mužů a po teroristickém útoku na koncertní síň Crocus City Hall – ze kterého Moskva bez důkazů obviňuje Kyjev, i když se k němu přihlásila teroristická organizace Islámský stát – se počet dobrovolníků podle ruského ministerstva obrany ještě zvýšil.

„Po strašných událostech v Moskvě nechci zůstat mimo. Nechci, aby se podobné věci děly v mém rodném městě,“ řekl ruský dobrovolník Oleg Těrnov. „Kyjevský režim překročil všechny možné hranice vůči Rusku. Proto není proč se teď bát. Je potřeba jít podepsat kontrakt a bránit vlast,“ míní ruský dobrovolník Nikolaj Stolbov.

„K dobrovolníkům se lidé staví jinak. Je to jejich rozhodnutí. Je to dobrovolník, ať ho ochraňuje Bůh, ale hlavně aby obyčejné lidi nemobilizovali,“ vysvětlil ředitel Analytického centra Levada v Moskvě Děnis Volkov.

I přes velký zájem Rusů bojovat na Ukrajině podle Volkova velká část společnosti očekává další mobilizaci. Kremlu ani ministerstvu obrany prostě nevěří. „Osobně se bojí hlavně mladí lidé, kteří podléhají branné povinnosti, že druhá vlna mobilizace proběhne,“ dodal sociolog.

Před další ruskou mobilizací varoval začátkem dubna i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Částečná mobilizace v září roku 2022 vyvolala v Rusku velmi negativní reakci. Podle některých odhadů do zahraničí před ní utekl až jeden milion ruských mužů,“ dodal zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek.