Kampaň před brazilskými volbami je vypjatá. „Lulo, přestaň lhát,“ křičel v debatě Bolsonaro

Před nedělním rozhodujícím kolem prezidentských voleb v Brazílii se v poslední televizní debatě střetli krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro a levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Debata se vyhrotila. Kandidáti se vzájemně obviňovali ze lží a příliš nepředstavili svůj program na další čtyři roky. Dvě a půl hodiny trvající debatu na nejsledovanější brazilské televizi TV Globo provázely výčitky, urážky i vzývání boha.

Lula Bolsonara obvinil z nezvládnutí pandemie covidu-19 i z toho, že země je kvůli jeho zahraniční politice ve stále větší izolaci a do Brazílie už nejezdí na návštěvy žádní státníci. Lula neopomněl zmínit, že jej loni v Elysejském paláci přijal francouzský prezident Emmanuel Macron, ačkoliv zemi vedl už v letech 2003 až 2010, píše agentura AFP.

Bolsonaro podle agentury AP oponoval, že ho na Blízkém východě vítají „s otevřenou náručí“. Svou cestu do Ruska ještě před začátkem letošní plnohodnotné pozemní invaze na Ukrajinu, během které zajistil dohodu o dovozu hnojiv, prezentoval jako velký diplomatický úspěch.

Bolsonaro svému levicovému vyzyvateli opakovaně vytýkal jeho osmnáctiměsíční pobyt ve vězení kvůli odsouzení za korupci, které ale později nejvyšší soud zrušil. Toto téma se vracelo během celé kampaně, kterou zahraniční agentury shodně popisují jako špinavou, útočnou, plnou dezinformací a mnohdy agresivní.

Antidebata plná urážek

Stejná byla podle nich i poslední prezidentská debata, která musela být dokonce opakovaně přerušena. Štáby obou kandidátů totiž hlasitě pokřikovaly, aby vyvedly protivníka z rovnováhy, píše AFP. „Lulo, přestaň lhát a jdi domů,“ vyzval svého soka sedmašedesátiletý Bolsonaro a doporučil mu, že od lhaní by mu pomohl exorcista.

Bolsonaro v jednu chvíli také zvedal ruce k nebi a vzýval boha v očividné snaze oslovit věřící voliče, píše AP. V jiném okamžiku zase Lula odmítl zůstat s prezidentem v jednom záběru, otočil se k němu zády a prohlásil, že odmítá stát kdekoliv poblíž něj.

„Byla to antidebata, která nepřinesla nic nového, co by mohlo změnit, jak jsou karty rozdané,“ řekl politický komentátor Otavio Guedes ze stanice GloboNews.

Lula mírně vede

Před prvním kolem z 2. října v průzkumech výrazně vedl Lula, nakonec ale vyhrál s menším náskokem, než se očekávalo. To Bolsonara povzbudilo, jeho rozlet ale podle agentur zbrzdily dvě zásadní události.

Ministr hospodářství jeho vlády mezi prvním a druhým kolem oznámil, že by vláda nemusela zvýšit minimální mzdu o inflaci. Druhou ranou bylo chování bývalého poslance Bolsonarova tábora, který granáty zaútočil na policii.

Obavy z povolebních násilností

„Bolsonaro potřebuje vyhrát ve velkém stylu. Nevedl si příliš dobře u nerozhodnutých voličů ani ve zmínkách na internetu,“ komentuje Mario Sérgio Lima, analytik společnosti Medley Global Advisors s odkazem na údaje zveřejňované během debaty. „Teď bude záležet, jak týmy obou kandidátů sestříhají videa, aby je prezentovaly dostatečně energicky,“ dodal.

Bolsonaro tento týden začal kritizovat systém elektronických volebních uren a mnozí analytici se domnívají, že si tak připravuje půdu pro zpochybnění výsledků voleb, píše AFP. V případě prohry se analytici obávají násilností podobných těm, které propukly loni v americkém Kapitolu po volební prohře někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Bolsonaro čelil během své vlády široké kritice, i ze zahraničí, kvůli opatřením, jimiž přispěl k výrazně rychlejšímu ničení amazonského pralesa. Mnozí mu vyčítají i laxní přístup k šíření covidu-19, velký počet vojáků ve vládních funkcích či velký nárůst prodeje zbraní, který usnadnil řadou dekretů.

Z Lulova vítězství mají obavy zase někteří investoři a podnikatelé, kteří postrádají konkrétní ekonomický plán, který je podle nich obzvlášť důležitý v této kritické době.