Demokraté hovoří o možném nahrazení Bidena. Ten tvrdí, že volby hodlá vyhrát

Nejistý výkon Joea Bidena v předvolební debatě na CNN vyvolal diskuse o tom, že by strana měla do listopadových prezidentských voleb vyslat jiného zástupce, tvrdí americká média. Biden měl problémy se vyjadřovat a nedokázal zatlačit na svého oponenta Donalda Trumpa v tématech, kde má slabiny. Demokraté hovoří o zklamání, ale prezident se odstoupit nechystá.

Demokraté se ihned po debatě začali obávat o osud Bidenovy kandidatury v dosud nevídané míře, napsal deník The Washington Post (WP). Podle serveru Politico panika dosáhla takové úrovně, že někteří diskutují o nahrazení prezidenta na postu kandidáta do Bílého domu. „Biden musí odstoupit. O tom není pochyb,“ uvedl nejmenovaný sponzor Demokratické strany.

„Biden bude čelit sílícím výzvám, aby odstoupil,“ řekl podle serveru The New York Times (NYT) jeden z nejmenovaných veteránů demokratických kampaní, který Bidena veřejně podporoval. „Joe měl mezi demokraty hlubokou studnici náklonnosti. Ta vyschla,“ dodal.

„Výkon Joea Bidena v debatě byl opravdovým zklamáním. Myslím, že to se nedá nijak okecat,“ řekla ve vysílání televize CNN bývalá Bidenova mluvčí Kate Bedingfieldová. Další demokraté dávali podobné pocity najevo anonymně. „Ztratíme ve sněmovně 20 křesel, jestli to takhle půjde dál,“ reagoval pro server Axios kongresman za demokraty ve Sněmovně reprezentantů

Biden, který je nejstarším prezidentem v dějinách Spojených států, svým výkonem v debatě podle médií nerozptýlil pochybnosti voličů ohledně své způsobilosti k výkonu funkce. Mluvil potichu, jeho hlas byl chraplavý a místy nebyl schopen dokončovat myšlenky. Po debatě uvedl, že se potýkal s bolestí krku.

Biden trvá na tom, že práci prezidenta zvládne

Biden na otázku ohledně svého výkonu v debatě a výzev demokratů, aby zvážil svůj odchod z kampaně, odpověděl: „Ne. Je těžké debatovat se lhářem.“ Prezident je odhodlaný pokračovat v předvolební kampani. „Jedeme dál,“ řekl krátce po konci předvolební debaty.

Po čtvrteční debatě, kdy se opakovaně zadrhával při argumentaci se svým republikánským předchůdcem v Bílém domě Donaldem Trumpem, prohlásil v pátek americký prezident, že listopadové prezidentské volby hodlá vyhrát. Demokrat podle agentury AP připustil, že „již nediskutuje tak dobře jako dřív“, ale dodal, že práci prezidenta vykonávat umí.

„Nekandidoval bych, kdybych celým svým srdcem a duší nevěřil, že tuto práci zvládnu,“ avizoval. Zároveň s odkazem na Trumpa prohlásil, že čtvrteční večer „strávil 90 minut debatou s chlápkem, který má morálku srovnatelnou s toulavým kocourem“.

Republikánský kandidát Trump na mítinku ve státě Virginie svým příznivcům řekl, že nevěří, že Biden z voleb odstoupí. „Mnoho lidí říká, že po včerejším (čtvrtečním) výkonu hodí Joe Biden ručník do ringu. Ale já tomu opravdu nevěřím,“ citovala Trumpa agentura AFP.

Viceprezidentka Kamala Harrisová se na pátečním shromáždění v Las Vegas snažila uklidnit Bidenovy příznivce slovy, že „toto klání nerozhodne jedna červnová noc“ a že je třeba se soustředit na Bidenovy reálné činy. Už dříve nicméně konstatovala, že nemá smysl popírat, že Biden měl „pomalý start“.

Volba náhradníka

O možných alternativách k Bidenovi se mezi demokraty a v médiích spekuluje od začátku kampaně. Nejčastěji se v těchto úvahách objevují jména demokratů na guvernérských pozicích, především Gretchen Whitmerové z Michiganu a Gavina Newsoma z Kalifornie. On sám však spekulace o výměně odmítl. „Nikdy bych se neotočil zády k výsledkům prezidenta Bidena,“ řekl NYT Newsom.

Komentátoři dále skloňují i jméno současné viceprezidentky USA Harrisové, guvernéra Illinois Jaye Pritzkera, guvernéra Marylandu Wese Moorea či Joshe Shapira, guvernéra Pensylvánie. Sponzoři zmiňují také ministryni obchodu Ginu Raimondovou či ministra dopravy Peta Buttigiega.

„Ti, kdo Bidena znají nejlépe, říkají, že jediní, kdo jej mohou ovlivnit, jsou jeho rodina, počínaje první dámou Jill Bidenovou,“ napsal komentátor listu Financial Times Edward Luce. Podle něj na hledání nového kandidáta není příliš pozdě. Dodal však, že nejpravděpodobnějším scénářem je setrvání Bidena v kampani.

Podle stávajících pravidel demokratů o nominantovi na prezidenta rozhodují delegáti z jednotlivých států. Téměř všichni přitom mají povinnost podpořit Bidena v souladu s výsledky primárek. Předsednictvo strany by teoreticky mohlo pravidla změnit, podle AP je to však nepravděpodobné, dokud bude Biden usilovat o druhý mandát.

Publicista z Občanského institutu Roman Joch se domnívá, že většina Američanů má na oba kandidáty jasný názor. „Těch nerozhodných je skutečně malá menšina asi ve třech nebo čtyřech klíčových státech,“ sdělil s tím, že debata podle jeho názoru nezměnila nic na tom, že mírným favoritem je republikánský kandidát.

Jako potenciální náhradní kandidátku demokratické strany, která by mohla porazit Trumpa, vidí Joch Michelle Obamovou. „Je velice populární, byť ona doposud kandidaturu odmítala s tím, že nemá zájem,“ vysvětlil. Vedle Obamové by podle Jocha mohl mít šanci mladý centristický guvernér nebo senátor.

Nejistý výkon, hodnotí Bidena pozorovatelé

Podle agentury Reuters předvedl v debatě demokratický prezident nejistý a strnulý výkon, zatímco jeho republikánský rival Donald Trump jej zasypával řadou útoků a často „nepravdivých tvrzení.“ „Pokud se Donald Trump měl snažit být disciplinovanější a Joe Biden snažit být energičtější, tak si myslím, že se to více povedlo Trumpovi. Biden působil chvílemi slabě, nedokončil myšlenku, působil unaveně,“ uvedla ve vysílání ČT24 zpravodajka Deníku N v USA Jana Ciglerová.

„Oproti Donaldu Trumpovi nepůsobil tak, aby mohl u diváků smazat veškeré pochyby o jeho vysokém věku nebo zdravotním stavu. Donald Trump působil energicky, byl vitální. Joe Biden měl problémy se vyjadřovat, občas se zadrhával, měl zastřený hlas,“ okomentoval debatu také zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Témat, u kterých měl Biden šanci podle Vostala vítězit, byla celá řada – například útok Trumpových stoupenců na Kapitol, pokus zvrátit výsledek voleb, ilegální migrace, zrušení ústavního práva na ukončení těhotenství. „Šanci nedokázal proměnit, a proto čelí tak velké kritice. A je to něco, co tu s námi bude několik týdnů,“ míní Vostal.

Podobně se vyjadřuje i americký tisk, podle něhož Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. „Možná největší otázkou před tímto večerem bylo, jak si povede Biden, vzhledem k silným obavám voličů ohledně jeho věku a bystrosti,“ napsal deník WP. „Čtvrteční výkon nebyl dobrý. V některých momentech byl dokonce mizerný,“ pokračuje analýza.

Server The New York Times napsal, že Biden potřeboval rozptýlit pochybnosti ohledně své mentální kondice, svým „nekoherentním“ výkonem je ale pouze rozdmýchal.

Trump byl na druhé straně sebevědomý a vyrovnaný, napsala AP. Zároveň ale ignoroval fakta ohledně potratů či imigrace a předkládal „nepravdivá tvrzení, prázdná superlativa a zřetelně přeháněl“. „Už to není žádné překvapení, ale Trumpovo vystoupení zahrnovalo tradiční proud nepravdivých a zavádějících tvrzení,“ dodává WP.