Čínský vůdce míří po pěti letech do Evropy. Navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko

Horizont ČT24: Si Ťin-pching míří do Evropy (zdroj: ČT24)

Čínský vůdce Si Ťin-Pching se vydává na turné po Evropě. Mezi 5. a 10. květnem postupně navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko. Jde o jeho první cestu na starý kontinent od roku 2019. S lídry hodlá mluvit o světové bezpečnosti i ekonomické spolupráci.

Když se naposledy setkali čínský a francouzský prezident v Evropě, byli o pět let mladší. Žili v jiném světě, který neznal covid-19 a neuměl si představit plnohodnotnou válku v Evropě. Právě ruské agresi se při současných jednáních nejspíš nevyhnou. Si Ťin-pching za Emmanuelem Macronem přijede ve chvíli, kdy francouzský prezident přijímá roli jestřába.

„Nedošli jsme dnes (s partnery) k oficiální, obecně podporované shodě ohledně vyslání vojáků přímo do boje. Ale vzhledem k dynamice by nemělo být nic vyloučené,“ řekl Macron k ruské agresi na Ukrajině v únoru.

Čína je navenek neutrální, invazi ale na přímo neodsoudila a Západ ji podezřívá, že Rusku ve válce pomáhá. Od francouzské hlavy státu se tak dají čekat výzvy, aby Peking Moskvě domlouval. A to třeba i výměnou za utužení vzájemných vztahů a slibem, že ne ve všem bude Paříž poslouchat Spojené státy.

„Návštěva se uskuteční u příležitosti 60 let diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi a navazuje na návštěvu prezidenta (Macrona) v Pekingu a Kantonu v dubnu 2023,“ uvedla francouzská prezidentská kancelář.

Macron a Si ale nebudou v Evropě rokovat jen ve dvou, dorazí i šéfka Evropské komise. „Jde o příležitost k dalšímu posílení strategické, stabilní, konstruktivní a reciproční povahy vztahů mezi Čínou a EU,“ okomentoval plánované setkání mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien.

Srbsko chce být součástí Hedvábné stezky

Druhou zastávkou na Siho cestě bude Bělehrad. A to přesně 7. května, na 25. výročí dne, kdy americká raketa během bombardování srbské metropole omylem zasáhla i čínskou ambasádu. Čína se Srbskem sdílejí nejen toto téma, pojí je i nechuť k NATO. „Čína vnímá tuto návštěvu jako další příležitost upevnit naše pevné přátelství se Srbskem,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Jednání se ale mají zaměřit na ekonomiku a projekt nové Hedvábné stezky. „Srbsko je nyní důležitým bodem na čínské Hedvábné stezce, možná vůbec nejdůležitějším bodem v této části světa,“ poznamenal ekonomický analytik Mijat Lakičević z listu Novi Magazin.

„Jsme velmi šťastní, že jsme součástí této iniciativy. Do Srbska přijíždí velký přítel a já jsem mimořádně poctěn, že ho budu hostit,“ uvedl k plánovanému setkání srbský prezident Aleksandar Vučić.

Srbsko velkému čínskému infrastrukturnímu projektu, na rozdíl od řady jiných evropských zemí, dál věří. Pekingu spolu s Maďarskem svěřilo v roce 2014 modernizaci železnice mezi Bělehradem a Budapeští. Právě tam Si svou cestu po Evropě ukončí.

Čína do Maďarska přinesla největší zahraniční investici v dějinách

V prezidentské funkci tam Si zavítá vůbec poprvé. „Vzhledem k tomu, jak silné jsou v posledních deseti až patnácti letech politické vztahy mezi Maďarskem, maďarskou vládou a čínskou vládou, je trochu zvláštní, že se mu nikdy nepodařilo se v Maďarsku zastavit,“ domnívá se analytik Tamás Matura.

Státníci budou mít o čem mluvit, Maďarsko investice z asijské velmoci vítá. U Debrecínu se třeba staví továrna na baterie do čínských elektroaut. Projekt za víc než sedm miliard eur je vůbec největší zahraniční investicí v dějinách země.