Vztahy mezi Německem a Českem nikdy nebyly lepší, řekl Steinmeier po schůzce s Pavlem

Události: Do Prahy přijel na dvoudenní návštěvu německý prezident Steinmeier (zdroj: ČT24)

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho v pondělí po poledni přivítal prezident Petr Pavel. Hovořili o energetice, kyberbezpečnosti nebo situaci na Ukrajině a Blízkém východě. Steinmeier na tiskovém brífinku zmínil, že vztahy mezi Německem a Českem nikdy nebyly lepší a že rozšíření Evropské unie je strategickým zájmem pro obě země i samotnou EU. Oba prezidenti následně uctili památku obětí loňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

I Pavel označil vzájemné vztahy za nadstandardní a uvedl, že Česko má zájem na prohlubování spolupráce v energetice, vědě, výzkumu a vývoji, digitalizaci i kybernetické bezpečnosti.

Do Německa, s nímž je Česko podle něj provázáno ekonomicky, historicky i kulturně, směřuje téměř třetina českého exportu. Země je zároveň třetím největším investorem v tuzemsku. „Máme zájem na tom, abychom tyto vztahy dále rozvíjeli a abychom se z role v dnešní době především subdodavatelské posunuli více do role partnera a inovátora,“ poznamenal Pavel.

Kromě prohlubování spolupráce ve zmíněných oblastech je jedním z hlavních cílů také větší infrastrukturní propojení Česka s Bavorskem a Saskem, doplnil Pavel. Podle Steinmeiera jsou vztahy stejně smýšlejících států v době zvratů důležitější než kdy jindy.

„Vztahy nikdy nebyly lepší než dnes. A to říkám jako člověk, který si ještě pamatuje stav bilaterálních vztahů před 30 a 35 lety. Vím, že tehdy byla historická zátěž na našich bedrech mnohem větší,“ připomněl Steinmeier.

Tisková konference prezidentů Česka a Německa (zdroj: ČT24)

V rozhovoru pro Českou televizi se podobně vyjádřil také Vladimír Handl z katedry německých a rakouských studií z Institutu mezinárodních studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. „Česko-německé vztahy lze označit za nejlepší v posledních dekádách. Je to dáno tím, že se je podařilo postupně normalizovat, decentralizovat a do značné míry depolitizovat,“ zhodnotil.

V oblasti energetiky jsou obě země podle něj propojeny. „Ale zároveň je nutné říct, že jdeme odlišnou cestou v oblasti jaderné energetiky. Jak víme, Německo se s ní rozloučilo, což je pro českou stranu složitý moment, ve kterém je pochopení pro německý postoj poměrně omezené. Je ale zajímavé, že se naše spolupráce v oblasti jádra v poslední době rozvíjí, ale jen v oblasti nových výrobních technologií, například fúzního reaktoru,“ vysvětlil Handl.

Steinmeier konstatoval, že strategickým zájmem obou zemí i celé EU je rozšíření Unie. Německo podle něj podporuje ve vstupu do bloku země západního Balkánu, Ukrajinu, Moldavsko či Gruzii. Stejný postoj má dlouhodobě Česká republika.

Oba prezidenti si mimo jiné uvědomují i skutečnost, že se postavení ukrajinské armády na frontě v posledních měsících zhoršilo. „Německá podpora Ukrajiny je naprosto zásadní. Německo je po Spojených státech druhým nejvýznamnějším podporovatelem a podporuje ji v celé řadě aspektů, a to nejen konkrétním vojenským materiálem, ale také finančně,“ zdůraznil Pavel.

Schůzku s Pellegrinim plánují oba

Na tiskovém brífinku dostali také dotaz na současnou situaci na Slovensku, přičemž oba zmínili plánované setkání s novou hlavou státu Peterem Pellegrinim, který se úřadu ujme v polovině června. „Myslím, že je potřeba se na věci dívat trochu s odstupem. Neposuzovat všechno podle prohlášení, ale podle skutečných akcí,“ řekl Pavel. Například ve vztahu k Ukrajině je podle něj situace jiná než před volbami, podpora napadené země pokračuje na různých úrovních.

„Pokud jde o další věci, jako je situace médií, soudů, tak bude asi potřeba počkat, jak se situace bude konkrétně vyvíjet, a potom k tomu zaujmout nějaké stanovisko,“ dodal. Steinmeier odpověděl, že jeho země vývoj na Slovensku sleduje, ale nejdříve chce hovořit s Pellegrinim.

Slovensko na rozdíl od Německa i Česka neposílá Ukrajině vojenský materiál z armádních zásob. Po společném jednání slovenské a ukrajinské vlády ale premiér Robert Fico například hovořil o dohodě na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu. Předseda slovenské vlády rovněž podpořil ambice Kyjeva na vstup do EU.

Projev na konferenci i setkání s Fialou

V úterý Steinmeier po boku Pavla přednese na Hradě projev v rámci konference ke dvaceti letům Česka v Evropské unii, odpoledne se ve Strakově akademii sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS). Na programu má také setkání se zástupci českých židovských obcí, procházku po stopách Franze Kafky nebo mezinárodní hudební a kulturní projekt ČR a Německa Musica non grata, který organizuje Národní divadlo a finančně ho podporuje německá ambasáda.

Steinmeier byl v Česku také v srpnu 2021, kdy dorazil vlakem a jako první německý prezident navštívil kryptu pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici, kde uctil památku výsadkářů, kteří v ní zahynuli. S Pavlem se setkal loni v březnu v Berlíně, český prezident tehdy mimo jiné uvedl, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na vysoké úrovni.

V úterý vpodvečer Pavel na Hradě přijme také předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, s níž se předtím sejde i premiér Petr Fiala (ODS). Šéfka Komise se má v rámci předvolební kampaně Evropské lidové strany, za kterou chce podruhé obhájit mandát v čele unijní exekutivy, setkat se zástupci českých stran – zejména s politiky z TOP 09 a KDU-ČSL.