Ústavu vykládám podle textu, nikoliv podle prezidenta, říká Aleš Gerloch

Ústavu nevykládám podle prezidenta, říká Aleš Gerloch (zdroj: ČT24)

Profesor na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a kandidát na soudce Ústavního soudu Aleš Gerloch v Interview ČT24 odmítl, že svými právními názory podporuje stanoviska prezidenta Miloše Zemana. „Ústavu vykládám ve vztahu k normativnímu textu, nikoliv k osobě současného prezidenta republiky,“ prohlásil. Otázky kladla Zuzana Tvarůžková.

Aleš Gerloch by mohl nahradit odcházejícího soudce Ústavního soudu Jana Musila. O tom, že prezident Zeman na volné místo navrhne právě Gerlocha, mluvil minulý týden po schůzce ústavních činitelů na Hradě předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Gerloch upozornil, že ještě nedostal oficiální návrh, neoficiální nabídku ale potvrdil. „Hovořil se mnou pan prezident v tomto směru a rozhodl se tak, jak bylo prezentováno, ale předpokládám, že budou v tomto týdnu následovat určité oficiální kroky,“ uvedl Gerloch.

„Je to společné rozhodnutí prezidenta republiky a Senátu, to znamená, že každý soudce Ústavního soudu je navržen prezidentem republiky a u každého musí souhlasit Senát,“ připomíná Gerloch.

Gerloch současně uvedl, že podobná nabídka nepřichází poprvé. „Už několikrát jsem byl neformálně osloven v minulosti, ale z důvodu, že jsem zastával funkci děkana, nebo z důvodů rodinných jsem se k tomu stavěl rezervovaně,“ říká kandidát na soudce Ústavního soudu.

„V kauze nejmenování profesorů prezident nepostupuje správně“

Gerloch v rozhovoru odmítl komentáře, podle kterých svým výkladem práva opakovaně podporuje stanoviska prezidenta Zemana. „Mně se někdy připisuje, že obhajuji prezidenta republiky a jeho názory, ale není tomu tak. Já vykládám ústavu ve vztahu k normativnímu textu a k tomu, co je v něm stanoveno, nikoliv k osobě současného prezident republiky.“

Gerloch například podpořil postup, kdy prezident odmítl jmenovat ministra na návrh předsedy vlády. Zeman vloni odmítl, aby se sociální demokrat Miroslav Poche stal ministrem zahraničí.

V jiných případech však Gerloch zastává odlišný názor. „V kauze nejmenování profesorů prezident nepostupuje správně, nepostupuje podle ústavy a zákona,“ domnívá se.

Prezident Zeman v minulosti zaujal výrokem, že ústavu vykládá tvůrčím způsobem. „Beru to jako bonmot nebo pokus o bonmot. Jestli je zdařilý, o tom trochu pochybuji,“ říká Gerloch.

Soudci a politici musí udržovat odstup, říká Gerloch

V Interview ČT24 okomentoval také kauzu údajného ovlivňování soudců ze strany prezidenta republiky. Vztah Hradu k justici se začal veřejně probírat v uplynulých týdnech, kdy týdeník Respekt napsal, že kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. Mynář kontakty později potvrdil, nevidí na nich nic špatného. Zeman poté uvedl, že Mynář jednal se soudci z jeho pověření.

Podle Gerlocha by si soudci a politici měli udržovat odstup. „Je třeba se vyvarovat těchto forem kontaktů z obou stran,“ prohlásil.

„Skutečně je problematické, pokud bylo řečeno, že jsou tady nějaké soukromé návštěvy, společné obědy nebo večeře. Pokud vás někdo pozve na večeři, tak pravděpodobně nebude chtít s vámi projednávat jenom otázky fotbalu a žen, ale i něco jiného,“ uvažuje Gerloch.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách, údajně mu prezident naznačoval, že by ho výměnou mohl jmenovat do čela Ústavního soudu.

„Nevím, jestli to proběhlo v takovém rozsahu a způsobem, jak bylo uvedeno. Zatím ze strany prezidenta republiky nebyla k tomu úplně dostatečně interpretace, že by přisvědčil, že by se skutečně mluvilo o tom, že pan doktor Baxa má být předsedou Ústavního soudu. Nepotvrdil takové tvrzení, beru ho jako jednostranné. Samozřejmě ho nijak nemůžu zpochybňovat,“ komentuje to Gerloch.

„Můžeme se ptát účastníků, jak to vlastně bylo, zejména včetně toho, proč se to objevilo nyní, a nikoliv v době, kdy k tomu došlo, ze strany příslušných soudců,“ uvažuje Gerloch. „V tomto směru si myslím, že předseda Nejvyššího správního soudu měl informovat ministra spravedlnosti o tom, že k tomu došlo, a to bez zbytečného odkladu,“ vysvětluje své pochybnosti.

Celé Interview ČT24 s Alešem Gerlochem je k dispozici ve videu v čele v článku nebo ve zvukové podobě jako Podcast.