Předsednictvo TOP 09 navrhlo na ministra pro vědu Ženíška

Události: Předsednictvo TOP 09 navrhlo na ministra pro vědu Ženíška (zdroj: ČT24)

Marek Ženíšek z TOP 09 má být podle předsednictva této strany novým ministrem pro vědu a výzkum. Návrh musí ještě schválit výkonný výbor strany, který rozhodne ve čtvrtek. Ženíšek má nahradit Helenu Langšádlovou (TOP 09). Původně měl na post zamířit Pavel Tuleja (TOP 09), ten se ale nominace vzdal.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nominovalo předsednictvo strany Marka Ženíška na post ministra „naprosto drtivou většinou“. „Je velmi zkušeným politikem, současným poslancem, předsedou zahraničního výboru, ale také člověkem se zkušeností z exekutivní sféry. Byl náměstkem dvou ministrů,“ uvedla Pekarová Adamová.

Sám Ženíšek uvedl, že si návrhu, aby se stal ministrem, váží. Podporu předsednictva zároveň označil za podmínku pro to, aby se o funkci ve vládě ucházel. „Beru to jako ocenění své dosavadní práce. O konečné nominaci rozhodne ve čtvrtek výkonný výbor TOP 09,“ poznamenal. Věří, že podporu výboru rovněž získá. Podobně jako Pekarová Adamová i on věří, že mu přijdou vhod jeho zkušenosti z exekutivy – byl náměstkem na ministerstvech spravedlnosti a zdravotnictví. Dodal, že má i zkušenosti z akademické sféry mimo jiné coby proděkan Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity.

Ženíšek připustil, že se uchází o funkci, na kterou „neexistuje žádná dlouhá fronta ze strany členů TOP 09“, proto považuje podporu vedení své strany za klíčovou. Priority, které by prosazoval, vycházejí podle něj z vládního programového prohlášení.

Rozhovor s Markem Ženíškem (zdroj: ČT24)

Podle premiéra je Ženíšek zkušeným politikem

Vedení TOP 09 chce podle Pekarové Adamové od nového ministra především, aby pro vědu a výzkum sehnal dodatečné miliardy na příští rok. Podle Ženíška by vláda měla ukázat, že jsou pro ni věda a výzkum stále prioritami, a dodatečné peníze z rozpočtu dát. Jako ministr by se chtěl také zasadit, aby byl do léta hotový zákon o transferu technologií.

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že se s Ženíškem setká v pátek dopoledne, jmenován do funkce by podle něj mohl být příští týden. „Je to zkušený politik, který má zkušenosti z různých politických rovin, nejen z parlamentu,“ řekl Fiala. „Má zkušenosti i s fungováním státní správy, to si myslím, že je určitě výhoda. Je to také člověk, který se výrazně orientuje dlouhodobě třeba v oblasti zahraniční politiky, což je také určitě pozitivní věc,“ dodal.

Ministr práce a sociálních věcí a předseda koaliční KDU-ČSL Marian Jurečka doplnil, že nominace je plně v kompetenci koaličního partnera. Ženíška považuje za kandidáta, který je schopen být dobrým ministrem pro vědu. „Myslím, že předpoklady má, aby byl schopen zvládnout roli manažerskou i politickou,“ sdělil.

„Vzhledem k profesnímu zaměření pana Ženíška – doktorát z politologie, mezinárodní vztahy – si nejsem jistý, že to bude přínosem pro aplikované vědy,“ podotkl místopředseda sněmovního školského výboru Zdeněk Kettner (SPD).

Předseda Učené společnosti: Je třeba řešit dlouhodobé financování vědy

Předseda Učené společnosti a ředitel Biologického centra akademie věd Libor Grubhoffer považuje nominaci Marka Ženíška na post ministra pro vědu za dobré řešení.

„Mám pocit, že v tuto dobu je volba politicky zdatného jedince tou nejlepší pro pozici ministra pro vědu, výzkum a inovace. Myslím, že bude mít všechny předpoklady k tomu, aby navázal na úspěšnou práci své předchůdkyně,“ uvedl. Zdůraznil, že práci bývalé ministryně Langšádlové vědecká komunita velice oceňuje.

Kromě rozpočtu na příští rok bude podle Grubhoffera muset Ženíšek řešit i dlouhodobou udržitelnost financování české vědy a výzkumu. „To se stále odkládá, protože čtyřleté období mandátu politických reprezentací je příliš krátké na to, aby se dělala takováto strategická rozhodnutí. Ale ve vědě to potřebujeme,“ podotkl.

Libor Grubhoffer o nominaci Marka Ženíška na ministra pro vědu, výzkum a inovace (zdroj: ČT24)

To, že TOP 09 dokázala rychle jmenovat náhradu za Tuleju, ocenil i prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus. Poukázal na to, že prioritou je v současné době obhájit navýšení rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace na rok 2025. „Doufám, že výzkum a vývoj nebude nadále ‚popelkou‘ v prioritách vlády. Marek Ženíšek je (dost) zkušeným politikem (na to), aby toto navýšení rozpočtu vyjednal,“ míní.

Rektorka Univerzity Karlovy a předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková se na spolupráci s Ženíškem těší. „Marka Ženíška samozřejmě znám, neboť působí na Západočeské univerzitě v Plzni. Věřím, že si uvědomuje značné úkoly, které jsou před ním,“ nechala se slyšet.

Ženíšek má podle předsedy Rady vysokých škol Tomáše Kašparovského pro práci ministra dobré předpoklady, zmínil jeho zkušenosti politické i s akademickou sférou. „Budeme doufat, že naváže na kvalitní práci paní ministryně Langšádlové. Pokud v tomto duchu bude pokračovat, tak si myslíme, že by to mohl být dobrý kandidát,“ domnívá se.

Studio ČT24: Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková k novému kandidátovi na ministra pro vědu a výzkum Marku Ženíškovi (zdroj: ČT24)

Pekarová Adamová věří, že její pozice ve straně je pevná

Ženíšek bude nástupcem Langšádlové, která ve funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace skončila v neděli. Původně ji měl od pondělí nahradit ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Tuleja. Ten se ale nominace vzdal kvůli sílící kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech. Někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací.

Hospodářské noviny napsaly v souvislosti s nečekaně komplikovanou výměnou ve vládě, že někteří členové TOP 09 začínají být nespokojeni s vedením v čele s Markétou Pekarovou Adamovou. Ta je však přesvědčena, že má silný mandát z nedávného sněmu. „Já jsem obhájila svoji pozici docela jasně,“ řekla. Domnívá se, že nespokojení jsou pouze členové strany ze Středočeského kraje, odkud je Helena Langšádlová. „Zbývající si uvědomují, že ke změně bylo nutné přistoupit,“ míní.

Plzeňský rodák Marek Ženíšek se do celostátní politiky dostal z komunální úrovně. Od roku 2006 byl jako člen KDU-ČSL zastupitelem v Plzni 3. V roce 2009 byl členem lidovecké frakce kolem Miroslava Kalouska, která ze strany odešla a založila TOP 09, jejímž se stal místopředsedou.

Ve vedení strany byl do roku 2015 a znovu v letech 2017 až 2019. V roce 2013 byl zvolen do Poslanecké sněmovny, v roce 2017 se do ní nedostal, ale vrátil se po volbách 2021. Jako významný člen koaliční strany se dostal do čela jednoho ze sněmovních výborů, konkrétně zahraničního.

Ještě coby lidovec začal v roce 2007 pracovat na ministerstvu spravedlnosti nejprve jako tajemník náměstka, později jako náměstek pro oblast mezinárodní sekce a vězeňství. Mezi lety 2012 a 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví, připravoval reformu psychiatrické péče. Od roku 2020 je činný i v krajské politice – byl zvolen zastupitelem Plzeňského kraje, dva roky byl pak náměstkem hejtmanky pro kulturu.

Marek Ženíšek vystudoval Fakultu humanitních studií Západočeské univerzity a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Získal doktorát z politologie a od roku 2003 začal přednášet na Západočeské univerzitě. V letech 2018 až 2019 byl proděkanem její Fakulty zdravotnických studií.

Marek Ženíšek
Zdroj: ČT24