Pavel varuje před deepfake

Události: Petr Pavel varuje před nebezpečím deepfake videí (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel v týdnu varoval před podvodníky, kteří na internetu zneužívají jména a podoby známých osobností k tomu, aby z lidí vylákali peníze. Používají k tomu například i umělou inteligenci. Podle policie takových případů v poslední době přibývá. Doporučuje, aby lidé věřili jenom osvědčeným společnostem. Vodítkem pro odhalení podvodu může být to, že pochybné firmy nabízejí velmi vysoké výdělky během krátké doby a bez práce.

Svou zkušenost s takovou formou podvodu má i samotný prezident Pavel. I jeho tvář někdo zneužil a vložil mu do úst slova, která nikdy neřekl. Podobně dopadl i bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Máte jedinečnou příležitost zaregistrovat se a vydělávat od 120 tisíc korun měsíčně,“ uvedl umělou inteligencí vytvořený Babišův hlas na falešném videu.

Právě prezident teď přišel s upozorněním na podobné praktiky. V poslední době se na něj stále častěji obracejí lidé, kteří falešnému videu uvěřili a o své úspory přišli. „V minulosti to bylo na sady hrnců, přikrývky a další věci. Dnes je to s příslibem výhodné investice ať už do různých fondů, podílových listů, případně nákupu kryptoměn,“ reagoval Pavel.

Právě tváře ústavních činitelů podvodníci využívají jako lákadlo a značku důvěryhodnosti. „Žádám, nevěřte žádným takovým informacím. Nikdo z ústavních činitelů by se nepropůjčil k tomu, aby dělal reklamu nějaké pochybné komerční aktivitě,“ upozornil prezident.

Policie: Věřte jenom ověřeným firmám

Zásadní je, aby si lidé ověřovali původce nabídek. V tom se hlava státu shoduje s Policií České republiky, která doporučuje v případě investic jít cestou ověřených firem. „Rovnou bych vyřadil ty, které jsou až zázračně lákavé, které vám slibují například velmi rychlý zisk bez práce,“ doporučil mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Takové podvody teď v on-line prostředí vynikají mezi ostatními zločiny. Právě na internetu se odehrává už deset procent z celkového počtu trestných činů v Česku. Objasněnost a tedy i šance získat peníze zpět je přitom nízká. „Tato trestná činnosti je velmi často globální a přeshraniční. Objasněnost u případů kyberkriminality je něco mezi deseti a patnácti procenty,“ upřesnil Vinčálek.

„Nejčastější hrozbou cílící na běžného občana je phishing. Je to součást takzvaného sociálního inženýrství v nejrůznějších podobách – od podvodných hovorů přes podvodné SMS zprávy až k e-mailům,“ vysvětlil ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr.

Pomoct mají nové zákony

Zlepšit bezpečnost v českém on-line prostoru, ale také při nakládání s umělou inteligencí mají dva zákony, které reagují na evropskou legislativu. Takzvaný akt o umělé inteligenci a úplně nový zákon o kybernetické bezpečnosti. Jenže s tím má problém například Hospodářská komora. Kvůli vysokým finančním dopadům na firmy vyzvala, aby se vůbec neschvaloval. Termín implementace je do poloviny října.

„Máte společný trh nebo dokonce chcete poskytovat stejný komfort služeb, a pak si řeknete: ‚Ale nám se to zrovna nehodí.‘ Ta dohoda potom není naplněná. Tam nám hrozí nemalé pokuty,“ reagoval místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Stáli jsme v nějakých dlouhodobě neměnných pozicích, které se příliš neslučovaly. My se pořád snažíme splnit náš cíl, a to mít ke konci roku ten zákon připravený, schválený tak, aby mohl být od 1. ledna účinný,“ uvedl Kintr.

Nyní však bude záležet na tom, jak dlouhý bude legislativní proces. Podle NÚKIB se totiž už teď dá stihnout jen s velkými obtížemi.