Jedním z kandidátů na post ministra pro vědu je Marek Ženíšek. Potvrdil to ČT

Události: Ženíšek je kandidátem na ministra pro vědu (zdroj: ČT24)

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) se na Úřadu vlády sešel s exministryní Helenou Langšádlovou. ČT potvrdil, že je jedním z kandidátů na post ministra pro vědu a výzkum. Vedení TOP 09 bude obsazení pozice řešit v úterý. Šéfka strany Markéta Pekarová Adamová očekává, že jednání dospějí k výsledku.

Jestli předsednictvo v úterý definitivně rozhodne o další nominaci, v pondělí šéfka TOP 09 Pekarová Adamová potvrdit nechtěla. „Nechci si stanovovat jakýsi deadline a být pod tlakem tohoto deadlinu. Myslím si, že je důležité, abychom měli prostor o té věci hovořit,“ uvedla.

„Je potřeba, aby kandidáta projednalo předsednictvo strany a schválil ho výkonný výbor. Ten se zítra (v úterý) určitě ještě nesejde, tudíž zítra definitivně to jméno mít ještě nebudeme,“ podotkl místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

TOP 09 by dle koalice neměla otálet

Poslanec Marek Ženíšek České televizi řekl, že jedním ze zvažovaných jmen je to jeho. Na Úřadu vlády s bývalou ministryní neformálně jednal. V minulosti pracoval jako náměstek ministrů spravedlnosti a zdravotnictví.

„Pro mě bylo důležité jako pro straníka a dlouholetého přítele Heleny, abych slyšel její názor. Jak ona vnímá situaci — jestli tam, ať už nastoupí kdokoliv, existují nějaká slabá místa,“ poznamenal Ženíšek.

Podle zástupců koalice by strana neměla s představením kandidáta otálet. „Po té ne úplně povedené nominaci by bylo v zájmu stability vlády, klidu ve vládní koalici, aby nominace přišla pokud možno co nejrychleji,“ míní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Já jsem přesvědčen, že jsme to schopni všechno zrealizovat během několika týdnů,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Havlíček: Je to odsouzeno k nezdaru

„Je to víceméně odsouzeno k nezdaru. Protože ten dotyčný, ať tam bude kdokoliv, nebude mít prakticky žádnou silnou vyjednávací pozici na vládě, kterou by naopak měl premiér nebo vicepremiér,“ okomentoval místopředseda ANO Karel Havlíček.

Na další jméno čeká i prezident Petr Pavel. Nového ministra měl na Hradě dle původního plánu jmenovat v pondělí. Původní kandidát Pavel Tuleja (TOP 09) se však nominace kvůli publikování v takzvaných predátorských časopisech vzdal. „Prezident Pavel se nejdříve seznámí s návrhem na nového ministra nebo ministryni pro vědu a výzkum a pak rozhodne o dalších krocích,“ sdělila ČT mluvčí prezidenta Eva Hromádková.

Helena Langšádlová úřadovala ve Strakově akademii do neděle. Podle vedení TOP 09 bývalá ministryně pro vědu a výzkum nedostatečně komunikovala výsledky své práce.