ANO navrhlo zrušení části úprav penzijního spoření

Opoziční ANO podalo ve čtvrtek Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení části zákona, kterým se škrtá státní příspěvek u doplňkového penzijního spoření pro spořící důchodce, uvedla předsedkyně sněmovního klubu Alena Schillerová. Zrušení příspěvku na penzijní připojištění postihne podle dřívějšího vyjádření Asociace penzijních společností zhruba milion aktuálně spořicích penzistů, kteří kvůli tomu i se zhruba 150 miliardami korun odejdou ze systému. Příspěvky přestane stát poskytovat od července.

Smyslem nevyplácení státních příspěvků střadatelům, kteří mají přiznaný starobní důchod, je podle ministerstva financí podpora motivace lidí k tvorbě úspor pro důchodový věk, což po přiznání důchodu ztrácí smysl a spoření pak slouží jen jako krátkodobý spořicí produkt.

Podle ANO je nepřijatelné, že změna dopadne i na smlouvy uzavřené před přijetím normy. Vláda odmítla, aby se omezení vztahovalo jen na nové smlouvy, čímž statisícům občanů dramaticky změnila podmínky v průběhu hry, uvádějí navrhovatelé podání.

Podle ministerstva financí se odebrání státních příspěvků dotkne asi 750 tisíc ze 4,2 milionu klientů penzijních společností. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS), jak ho cituje sever Novinky.cz, doporučil všem penzistům, kteří ještě nemají splněnou minimální pětiletou spořicí lhůtu, ať ji dokončí, i kdyby si měli snížit příspěvek na minimálních sto korun. Tak při výběru nepřijdou o již získané státní příspěvky.

Podle Schillerové jde o nebezpečný krok

„Jsme přesvědčeni, že vláda tímto svým krokem de facto uvěznila velkou část spotřebitelů v pro ně nově zcela nevýhodném systému, a tím jím zabránila svobodně užívat svůj majetek, porušila princip rovnosti, právní jistoty, legitimních očekávání, zákaz pravé retroaktivity i základní principy ochrany spotřebitele,“ vysvětlila Schillerová. Podle hnutí jde o mimořádně nebezpečný krok zejména v době, kdy se vláda tváří, že penzijní systém reformuje a spoření ve třetím pilíři dělá atraktivnějším.

„Navrhujeme zrušení příslušných ustanovení zákona o doplňkovém penzijním spoření. A věříme, že nám Ústavní soud dá za pravdu. Protože stát, který na jedné straně trestá finanční šmejdy, ale sám se ke svým klientům chová takto darebácky, by měl v právním státě dostat přes prsty,“ uvedla šéfka poslanců ANO.

Soubor změn zákonů rovněž mění podporu penzijního spoření. Zvyšuje práh pro čerpání státního příspěvku. Pro nové smlouvy se minimální doba spoření, po které bude možné peníze vybrat bez sankce, prodlouží z pěti na deset let.

Spodní hranice pro získání státní podpory penzijního připojištění se u existujících smluv zvýší ze 300 korun na 500 korun měsíčně. Horní hranice příspěvku účastníka, nad kterou už se příspěvek státu nebude zvyšovat, se posune z 1000 na 1700 korun měsíčně. Státní příspěvek bude lineární a bude představovat dvacet procent příspěvku účastníka.