„Vládní politici nás označují za nepřátele státu. Mám obavu, co se bude dít,“ říká šéfredaktor webu Aktuality.sk

Šéfredaktor Aktuality.sk Bárdy k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

„Vládní politici na nás dlouhodobě ukazují prstem, že jsme nepřátelé státu. Jsme terčem jejich útoků,“ řekl ve vysílání ČT24 šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. Má obavy, co se bude po středečním atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Smer) na Slovensku dít. Počítá s tím, že v době Ficovy hospitalizace se zastupování premiéra ujme jeho dlouhodobý přítel Robert Kaliňák (Smer).

Na otázku, jak se změnila pravidla v redakci, Bárdy odpověděl, že některá opatření byla zpřísněna. „Kolegové mohli zůstat doma, pokud se cítí ohroženi. Před redakcí hlídkují policisté. Je důležité, že se stát a ministr vnitra postavil i za novináře a pochopil, že ta situace není jednostranná,“ vyjádřil svůj názor s tím, že útok na premiéra byl útokem na stát a média jsou součástí politického systému.

V souvislosti se středečním vyjádřením předsedy Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka o „konci drzosti“ a „odporných prasatech“ na adresu novinářů z Denníku N Bárdy reagoval, že doufá ve změnu rétoriky a pochopení, že v současnosti není vhodná doba pro vyřizování účtů s „vymyšlenými vnitřními nepřáteli“. Podle šéfredaktora nastal čas se zastavit a rozhodnout, jakým způsobem bude Slovensko existovat. „Stát je společenství lidí a mezi lidmi by neměly být dělicí čáry,“ dodal.

Očekává, že premiéra ve funkci dočasně zastoupí jeho spolustraník a ministr obrany Robert Kaliňák. „Je nejbližší přítel Roberta Fica. Jejich politická kariéra je propojená, znají se z vysoké školy. Fico byl Kaliňákův pedagog. Znají se tedy velmi dlouho, nejméně od druhé poloviny devadesátých let,“ připomíná Bárdy. O Ficovi je prý známo, že v politice si nehledá přátele a od kolegů si raději drží odstup, Kaliňák je však jeho blízký přítel. I proto podle něj na středeční tiskové konferenci ministerstva obrany sehrály velkou roli emoce.

Tisková konference po jednání slovenské bezpečnostní rady
Zdroj: Reuters/Pavel Neubauer/TASR

Vývoj situace závisí na krocích vládních politiků

„Po vraždě Jána Kuciaka jsem si i já a mnozí další novináři uvědomili, že nejsme nesmrtelní, a když se na Slovensku objeví ‚blázen‘, jsme terči a útoku těžko zabráníme.“ To samé si podle šéfredaktora možná ve středu uvědomili i další vysoce postavení politici.

„Zdá se, že šlo o akt jednotlivce, který se sám zradikalizoval a rozhodl se zavraždit předsedu vlády. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že bychom čelili hrozbě od organizace, nebo od lidí, kteří by stáli za podezřelým,“ vyjádřil přesvědčení novinář. Jakákoliv další potenciální hrozba podle Bárdyho stojí na tom, jak se nejdůležitější lidé ve státě k situaci postaví. On sám se domnívá, že prezidentka Zuzana Čaputová situaci eskalovat nebude.

Šéfredaktor je názoru, že by všichni politici měli zasednout k jednomu stolu a říct si, že jestli chtějí mít bezpečné Slovensko, ve kterém se akceptuje jiný názor, je třeba se v této dějinné křižovatce rozhodnout pro společný postup. „Středeční odpoledne bylo pro vládní politiky velmi emotivní a já si umím představit, proč ta atmosféra byla taková, jaká byla. O den později si myslím, že by emoce, ega i politické dresy měly jít stranou,“ apeloval Peter Bárdy.